GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fun facts om den europeiska språkdagen

Fun facts om den europeiska språkdagen

Om du letar efter en anledning att bjuda in till fest i helgen kan du sluta leta och dra på dig partyhatten redan nu! Den 26 september är det nämligen den europeiska språkdagen, vilket är lite som julafton för språkälskare. Att kunna fler än ett språk ger dig inte endast nyttig hjärngympa – det hjälper dig också när du skaffar nya vänner runt om i världen, ger dig ett stort försprång i arbetslivet och är något som förenar européerna eftersom majoriteten är tvåspråkiga. Håll till godo, EF listar fun facts om den europeiska språkdagen!

Fun fact 1: Fler än200 språk

Det finns fler än 200 inhemska språk i Europa. Det låter kanske mycket, men det är faktiskt bara en bråkdel (ca 3%) av de 6000–7000 språk som talas runt om i världen.

Fun fact 2: Mer än hälften av Europa är tvåspråkigt

Enligt en undersökning av EU talar 56% av EU-medborgarna ett språk utöver modersmålet och 28% talar två språk (high five!).

Fun fact 3: Tyska, tyska överallt

Franska talas av 12% av Europas befolkning och engelska samt italienska befinner sig på 13%. Tyskan sticker ut (18%) och är därmed det mest talade modersmålet.

Fun fact 4: L****ondonbornas språkkunskaper

Om du vill uppleva flerspråkighet i dess naturliga miljö passar det perfekt att åka till en europeisk stad. Om du är i London kan exempelvis höra fler än 300 olika språk.

Fun fact 5: Ryssland innehar språk****rekord

Ryssland är det land där det talas flest olika språk. Exakt hur många varierar lite beroende på vilka kriterier som finns, men det uppskattas till omkring 130–200 språk.

Fun fact 6: Engelskan är störst

Engelska är det mest användbara språket enligt befolkningen i EU, följt av tyska och franska.

En av de bästa sakerna med att bo i Europa är att andra språk och kulturer är en kort flygresa bort. Det gör det enkelt och bekvämt att lära sig om och fördjupa sig i dem. Nya språk finns (bokstavligen) runt hörnet och bara det är en anledning att fira!

Så låt oss skåla för europeiska språkdagen och för mångfalden som förenar oss: Nazdrave! Živjeli! Na- zdraví! Skål! Proost! Skål! Tervist! Kippis! Santé! Prosit! Stin IYA su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikata! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na- Zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!

Slutligen, nu har du lärt dig fun facts om den europeiska språkdagen!

Fira språkdagen med att åka på språkresa!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig