GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Din guide till världsstaden Barcelona

Din guide till världsstaden Barcelona

Charmiga, vackra, fantastiska Barcelona! Vid Kataloniens kust, 160 km söder om den franska gränsen, finner du denna metropol fylld av sevärdheter, spännande smakupplevelser, shopping, sol och bad, livemusik, fantastisk arkitektur, ett livligt nattliv och fotbollsfans.

Här är 5 saker du inte får missa!

1. Mat

Vad vore Barcelona utan dess mat? Staden är känd för sitt katalanska köket så passa på att uppleva detta lokala fenomen. Fisk och skaldjur är ett hett tips. Besök Cal Pep, Bo och Bar Pinotxo för fantastiskt goda tapas, eller Set Portes för stans bästa paella. På Bouqeria kan du handla färsk mat till middagen eller bara gå omkring och supa in alla fantastiska råvaror saluhallen har att erbjuda. Bakom La Boqueria finns den opretentiösa restaurangen Ra där det finns god mat till budgetpris och inte särskilt många turister.

Tänk på att spanjorerna oftast äter senare än oss svenskar, lunch äts oftast mellan klockan 13 och 15 och middag efter klockan 20.

2. Shopping

I Barcelona hittar du allt inom shopping. Gammalt, nytt, billigt, dyrt, exklusivt och enkelt. Gå på den klassiska turistgatan La Rambla eller hitta traditionella modehus på Passeig de Grácia. Är du ute efter fler modebutiker hittar du en hel drös längs Avinguda Diagonal. Tycker du om marknader hittar du dem över hela Barcelona. De öppnar tidigt alla dagar i veckan förutom på söndagar och stänger runt 15.00 på eftermiddagen.  Besök klädmarknaden Mercat Obert RavelRambla del Raval eller fynda antikviteter på loppmarknaden Els EncantsPlaca de les Glòries. Omkring Calle Riera Baixa finns det affärer för second hand-fantaster.

I gamla stan Ciutat Vella hittar du konstbutiker fyllda av tavlor och souvenirer. Vill du shoppa i lite mer ungdomliga butiker? Ta dig till områdena Portal de l’Angel och Portaferrisa i kvarteret Barri Gotìc. Här finns även ett stort urval av skobutiker. För dig som gillar sötsaker – besök den gömda pärlan Papabubble som tillverkar godis på gammaldags vis. Ett flertal butiker håller siesta (och därmed stängt) mellan klockan 14-17, så se till att du inte sparar shoppingen tills dess.

3. Sol och bad

När Barcelona var värd för de olympiska sommarspelen 1992 skedde många upprustningar. En stor upprustning var att stadens kust omvandlades från industrihamn till vackra sandstränder. Längtar du helt plötsligt efter havet tar det endast 10 minuter att promenera från stadskärnan till den drygt 4 kilometer långa kuststräckan där du kan sola, bada eller ta en cykeltur.

Besök den populära innerstadsstranden Barceloneta, den lite lugnare Platja Sant Sebastià i södra Barcelona, Nova Icária om du vill ta dig en lektion i segling eller Platja Mar Bella som ligger precis bredvid ett skateboardområde. Ta dig till Badalona för att undvika turister och strandförsäljare eller till Sitges för vackra stränder.

Får du inte nog av stränderna dagtid kan du stanna kvar tills solen gått ner för att uppleva hur de förvandlas till utomhusdiscon med DJs och drinkar.

4. Nattliv

Utgångarna i Spanien börjar senare än vad du kanske är van vid i Sverige. Ett flertal nattklubbar är tomma innan klockan slår 01. Testa dansgolven på populära Apolo, Boulevard eller latino-inspirerade Casanova. Barcelona består dock inte bara av klubbar. Föredrar du, precis som många Barcelonabor, att sitta på barer och njuta av goda drinkar så har du kommit helt rätt. Staden är optimal för barrundor! Ta dig till områdena Barrio Gótico och El Borne och ta en mojito eller ett glas cava på en bar med hög mys-atmosfär. Vill du träffa hippa unga Barcelonabor – gå till Coctelería Oddland där priserna är billiga. För en mysig bar med roliga drinkar – besök Miramelindo på en av El Bornes gator.

5. Sevärdheter

Barcelona är en stad full av sevärdheter och du har säkert redan hört talas om flera. Ett av de mest besökta turistmålen är Sagrada Família. Man påbörjade byggandet av denna katolska kyrka år 1882 och den är ännu inte färdig. Sedan år 2010 är planen att kyrkan ska vara färdigbyggd år 2026 – då är det 100 år sedan skaparen Gaudì dog. Gaudì ritade även den vackra byggnaden Casa Batlló som står med på många Barcelonaturisters to-do-listor.

Är du konstfantast? Besök Kataloniens Nationalmuseum Museu Nacional d’Art de Catalunya eller Museu Picasso där du hittar Pablo Picassos verk.

Sist, men absolut inte minst, har vi Camp Nou. Den största fotbollsarenan i Europa, med en kapacitet för 99 787 åskådare, och hemmastadion till det lokala och framgångsrika fotbollslaget FC Barcelona. Passa på att se en fotbollsmatch live, eller avnjut den på en pub framför TV:n tillsammans med ett gäng spanska fotbollsentusiaster.

Är du redo att besök Barcelona?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig