GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

CAMBRIDGE: DEN ULTIMATA BESÖKSGUIDEN

CAMBRIDGE: DEN ULTIMATA BESÖKSGUIDEN

I åratal har ett återkommande följe av plugghästar, generationer av politiker och flitiga individer gått på gatorna i Cambridge – Oxfords rival till titeln ”Englands mest engelska stad”. Men de pittoreska och fristående caféerna, ålderdomliga byggnaderna och dammiga bokhandlarna är inte längre endast reseverade för de privatskolade och inbitna britterna: Cambridge är allt dagens hipsters dagdrömmer om i jakten efter nästa bild att instagramma. Med det sagt så är Cambridge givetvis inte endast en plats för hipsters – med kombinationen av charmiga kullerstensgator och byggnader som ser ut som de kommer direkt från ett vykort är det svårt att inte bli förälskad i staden. Med så mycket att göra, så många platser att se och så mycket bakverk att njuta av så har vi plockat ut de bästa bitarna just för dig.

UTFORSKA UNIVERSITETET

Sätt ihop din bästa universitetslook och ge dig ut för att undersöka (det andra) toppuniversitetet i England. Trots att de ofta paras ihop gällande allt från prestige, akademisk rankning och beundransvärt fina byggnader så skiljer sig universiteten i Oxford och Cambridge aningen från varandra: Cambridge är, exempelvis, en mindre stad så universitetet är betydligt mer framträdande – du kan bokstavligt talat inte missa det. De 31 fakulteterna är fria att utforska, men vad du än gör – gå INTE på gräset. King’s, Trinity och St Johns är omtalade showstoppers som lockar publik, medan the Fellows Garden of Clare är väl värt ett besök.

UPPTÄCK STADENS MUSEUM

Cambridge är en stad som verkligen vet hur man skämmer bort de som gärna spenderar en eftermiddag i ett överflöd av museeum. Med Englands högsta koncentration av internationellt omtalade samlingar utanför London så har du som besökare ingen ursäkt att inte ge dig hän till dina turistplikter, oavsett vilket kulturellt område du föredrar. Finn konst och antikviteter på Fitzwilliam Museum, ge dig iväg på en resa genom historieböckerna på Imperial War Musem, eller utforska naturens värld i Cambridge University Botanical Garden.

PUNT, PUNT, PUNT

Återigen, precis som sin rivalserande engelska motsvarighet så är Cambridge en stad byggd på en vall vid en lätt slingrig flod – så varför utforska så mycket via fot när du kan göra det sittandes i en båt? Ta dig till River Cam och ge ”punting” (en slags stående enmansrodd) en chans, men se också till att du får med dig en privatchaufför från Scudamore’s, Cambridges äldsta punt-uthyrningsföretag. Det kan vara bra när du blir trött eller bara inser att du åkt runt i cirklar genom att försöka styra en båt användandes endast en lång åra.

BESÖK CAKE-SHOP HIMLEN

Om du så skulle våga att lämna Cambridge utan så mycket som att ta en titt hos Fitzbilities, får du ta och boka en biljett tillbaka – pronto. Fitzbilities är för Cambridge vad Harrods är för London – detta old-school bageri är ett sannerligen älskat etablissemang. Den bleknade träpanelen på utsidan som omringar glasfönstren får det att kännas som du färdats i tid och rum och hamnat i år 1921. Men det finns också en orsak till detta, vissa saker har inte ändrats sedan butiken öppnaden för nästan ett sekel sedan – i synnerhet, det hemliga receptet på deras världberömda Chelsea buns.

VAR ENGELSK – DRICK TE

Att inte dricka te i en så pass engelsk omgivning är helt enkelt oundvikligt. Oavsett om du endast är på dagsbesök eller i stan för några månaders studier, anslut till de lokala invånarna och ta en kopp. När du väl sitter ner i en trädgårdsstol i Orchard Tea Gardens, med en lätt värmande engelsk sol i ansiktet, en rykande kopp med färskt te, och scones med ”jam and cream” att skölja ner, så kommer du förstå vad alla snackar om. The Orchard har funnits sedan 1897 och blivit berömt hos både universitetsstudenter och professorer: Stephen Fry, Virginia Woold, Stephen Hawking och Sir David Attenborough, bland många andra, har alla tagit en kopp här.

SPARA TID TILL RETAIL-TERAPI

Varje måndag till lördag blir Cambridges historiska torg hem till dussintals färgglada stånd där lokala försäljare erbjuder varor till samma pris som deras föregångare har gjort under generationer. Här kan du, göra fynd på böcker, smycken, färsk frukt och konst från lokala hantverkare – till och med få din cykel reparerad. När du sedan gått igenom allt, sätt din kurs längre från torget: de egendomliga gränderna och passagerna är fulla av unika butiker, med ett fåtal lite större high-street butiker för mångfaldens skull.

ANVÄND GUIDEN TILL CAMBRIDGE PÅ EN RESA MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig