GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du börjar din karriär som digital nomad

Hur du börjar din karriär som digital nomad

Du har överlevt universitetet – topparna, dalarna och all osäkerhet. Nu är det dags att börja söka jobb och starta din karriär. Om tanken på en lång pendling på ett trångt tåg för att ta sig till ett kontorsjobb mellan klockan 09.00 och 17.00 varje dag gör dig ångestfylld behöver du inte oroa dig. Tack vare ökningen av flexibla arbetsvillkor och företag som anställer medarbetare på distans, har de som träder in på arbetsmarknaden nu fler valmöjligheter och flexibilitet än någonsin tidigare. Digitala nomader drar fördel av detta skifte och tar upp sina bärbara datorer på en vacker strand i Costa Rica, ett chict kafé i Paris eller i en av Kroatiens historiska städer. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du börjar din karriär som digital nomad!

Tips för att hitta ditt rätta karriärspår

Vilka jobb kan du ha som digital nomad?

Nu när arbetsgivare förstår att ge anställda flexibilitet inte bara ökar produktiviteten utan att det också hjälper till att bibehålla den, har attityden gentemot hemarbete ändrats mycket. Så, om du inte börjar din karriär på ett jobb som kräver fysisk interaktion eller närvaro kommer du att hitta en rad möjligheter som stödjer distansarbete.

Hur du hittar jobb som passar dig:

-Använd ”distans”-filtret på jobbnätverk såsom LinkedIn och liknande

-Besök FlexJobs, remote.co och WeWorkRemotely som endast delar information om jobb med distansarbete

-Gå med i grupper på sociala medier för digitala nomader, såsom Remote Work & Jobs for Digital Nomads eller Digital Nomad Jobs

-Om du redan är anställd, prata med din chef om att jobba på distans

Å andra sidan, om du besitter efterfrågade färdigheter såsom innehållsskapande, digital marknadsföring, SEO, marknadsföring i sociala medier, UX eller webbdesign är det möjligt att du istället kan arbeta som egenföretagare med dina egna kunder och bestämma själv hur mycket och var du ska jobba.

Saker att ha i åtanke

Är du osäker på om livet som digital nomad är något för dig? Här följer några punkter som är bra att ha i åtanke.

Personlighet

Innovationsförmåga, självmotivation, öppenhet och optimism är de viktigaste personlighetsdragen hos en framgångsrik digital nomad. Innovationsförmågan säkerställer att du vet hur du ska göra det mesta av varje situation och att du kan lösa problem som uppstår medan du är på resande fot. Självmotivationen kommer att hålla dig på rätt bana när det kommer till att möta deadlines eller hitta nya kunder. Öppenheten och optimismen kommer hjälpa dig att knyta kontakter och njuta av din resa medan du anpassar dig till ditt nya liv på resande fot.

Tidszoner

Tidszoner är en del av vardagen i en digitals nomads livsstil. Det är snarare osannolikt än sannolikt att du kommer ha kollegor eller kunder i samma tidszon som du själv, därför är det viktigt att lära sig att kompromissa. Tidiga morgonmöten eller sena kvällspresentationer kan bli smällen man får ta för att bo utomlands. Ha det här i åtanke när du funderar på var du ska bo och arbeta. Vandrarhem kanske inte är optimalt medan ett privat Airbnb eller hotellrum kanske är jackpot.

Löner

Din lön kommer att variera mycket beroende på hur mycket du jobbar och vad du jobbar med. Enligt en studie tjänar 30% av digitala nomader lika mycket som de tjänade på sina tidigare kontorsjobb. Det här kan däremot ha att göra med att digitala nomader väljer att arbeta mindre när de befinner sig utomlands och lägger mer tid på att utforska. Ytterligare en faktor till studiens resultat kan vara att frilansares intäkter varier mycket från månad till månad. Med det här i åtanke är det viktigt att sätta en budget, vara medveten om sina skatteplikter och införskaffa en reseförsäkring som gäller för ditt sätt att arbeta. Se även till att ha en buffert redo att användas om det skulle behövas.

Levnadskostnader

Dina levnadskostnader kommer även att variera mycket beroende på vilka länder du planerar att bo i. Om du vill gå efter var det är billigast att leva borde fokus ligga på att besöka Asien, Östeuropa och Sydamerika. Västeuropa, Nya Zeeland och Australien är däremot betydligt dyrare. Det är inte endast var du bor som kommer påverka dina levnadskostnader utan även hur du bor. Det är exempelvis stor skillnad i pris mellan vandrarhem och Airbnb. I slutändan beror levnadskostnader på din lön, din livsstil och såklart din totala budget. Se detta diagram för att få förståelse för hur mycket det kostar att leva i olika städer runt om i världen.

Visum

Visumregler kommer att variera en hel del beroende på var du temporärt kommer bosätta dig. Säkerställ att du gör din efterforskning noggrant för att undvika att stöta på problem. Det finns länder som till och med erbjuder skräddarsydda visum för digitala nomader. Dessa länder är bland annat Kroatien, Estland, Malta och Mexiko. Om du skulle vara intresserad av just dessa länder hade din resa inte bara problemfri, du hade också hittat ett stort nätverk av digitala nomader att socialisera med.

Färdigheter du måste besitta som digital nomad

Att kunna prioritera

Att arbeta på distans innebär att du ofta kommer slitas mellan sociala aktiviteter och jobbåtaganden. När stranden kallar men du har ett viktigt möte eller att ett möte krockar med en resa tillsammans med dina kompisar är situationer som kan uppstå och då är det viktigt att kunna prioritera. Digitala appar som Trello, Slack, Zoom och Calendly kommer att komma väl till pass. Du bestämmer helt vad som passar dig bäst – antingen gillar du att hålla dig till rutiner eller tycker du om att ändra upplägg på dagen. Vad som än passar dig bäst är det viktigt att komma ihåg att du har åtagit dig ett jobb och det borde komma först.

Kulturell medvetenhet

Om du arbetar på distans är det troligt att dina kollegor och/eller kunder också är utspridda över världen. Att utveckla kulturell medvetenhet är alltså avgörande för att jobbet ska gå så smidigt som möjligt. Olika kulturer har nämligen varierande förväntningar när det kommer till punktlighet, kommunikation, chefsrollen och hur man är med sina kollegor. För att utveckla detta och förbättra din kulturella medvetenhet, är att läsa boken The Culture Map ett tips.

Kommunikationsfärdigheter

Du kan få svårare att kommunicera och knyta kontakter med kollegor och kunder utan den personliga kontakt du normalt skulle få på kontoret. Det är därmed viktigt att arbeta med din kommunikationsförmåga, både skriftligt och muntligt, för att undvika missförstånd. Om någon av dina kunder pratar ett språk som inte är ditt modersmål, kan det vara värt att förfina dina språkkunskaper för att säkerställa att kommunikationen flyter på smidigt.

Avslutningsvis så är livet som en digital nomad ett bra sätt att kunna tjäna pengar och resa samtidigt. Det kommer utveckla viktiga egenskaper som alla arbetsgivare letar efter, nämligen: din kommunikations- och prioriteringsförmåga samt bygga upp din förståelse och acceptans för andra kulturer och människor. Och kom ihåg, om det inte skulle fungera, kan du alltid återvända hem. Så vad har du att förlora?

Vilken del av världen vill du upptäcka?EFs destinationer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig