GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du maximerar din resa till USA: 5 tips

Hur du maximerar din resa till USA: 5 tips

USA är ett gigantiskt land vilket är lätt att glömma bort. USAs yta motsvarar nämligen 30 europeiska länder. Till följd av landets enorma storlek finns det många distinkta dialekter, olika kök, historiska platser och sanslösa landskap som känns ett eget land i sig. Oberoende av ovan så finns det några enkla tips om hur du maximerar din resa till USA.

1. Lär dig språket

Att studera engelska i USA eller bo tillsammans med en värdfamilj är ett väldigt effektivt sätt att förbättra sina språkkunskaper. Om du däremot endast reser till USA för en kortare visit är det viktigaste att lär dig några nyckelfraser innan du landar. Den viktigaste av dem alla är såklart ”Thank you” som betyder tack. Ganska enkelt, eller hur? Andra ord och fraser som vi tycker du ska försöka lära dig är:

  • ”Hello” (Hej)

  • ”Excuse me” (Ursäkta mig)

  • Where is the bathroom? (Var är toaletten?)

  • I don’t speak English (Jag pratar inte engelska)

  • En bonus: ”Where is the closest In-n-Out?*

*Den här frasen behöver du kunna endast om du ska resa till Kalifornien, Nevada, Arizona, Utah, Texas och eller Oregon.

2. Ge dricks i USA

I allmänhet är regeln att ge upp till 15% i dricks, om inte servicen var utöver det vanliga, i sådana fall kan du dricksa upp till 20%. Jag vet att det här kan verka helt galet om du kommer från ett land där dricks inte tillhör normen. I USA är det dock så att en stor del av restaurangpersonals lön kommer från dricks. Det här är också en av de stora anledningarna till att kundservice i regel håller en något högre kvalitet i USA än i andra länder.

Du blir verkligen omhändertagen, nästan till den grad att det känns för mycket. Frågor som ”är allt bra”, “behöver du mer ketchup eller vatten” eller ”vill du ha massage” (okej, jag erkänner… det sista var bara önsketänkande) är servispersonalens sätt att vara vänlig mot dig under restaurangbesöket.

Notera å andra sidan att ovan inte gäller överallt. I New York City exempelvis förhåller de sig till Östkustsattityden. Den här attityden gör det möjligt att inte behöva ge överdrivet mycket dricks, i alla fall när det kommer till mindre saker såsom att du fått hjälp med din resväska eller om du köpt en kaffe.

3. Gå upp i tid

Oavsett om du har bokat en semester där du ska bo på ett all-inclusive-resort så måste du maximera din resa. Att gå upp tidigt säkerställer att du får ut så mycket som möjligt av dagen och dessutom undviker stora turistgrupper. Tidigt på morgonen kan du också njuta av amerikansk frukost som kan vara det bästa som finns. Avocado-toast på Västkusten, bagels på Östkusten, kakor i Södern eller bacon, ägg och toast var du än befinner dig i USA.

4. Prata med lokalbor

Beteendevetenskapen säger att världsbefolkningen kan delas in i kokosnötter och persikor. Kokosnötter är människor, typiskt nordeuropéer, som tar ett tag att lära känna. När de väl öppnar upp sig och du har lyckats att bryta igenom det hårda skalet är det mycket troligt att det är en vänskap som varar livet ut. Amerikanare ses istället som persikor och har därmed lätt att öppna upp sig. Det kan däremot vara svårt att uppehålla en längre vänskap med persikor än kokosnötter.

Med ovan i åtanke så är USA en av de platser där det är lättast att prata med lokalbor. Du kan börja med att fråga efter vägbeskrivning, restaurangtips eller om en hundägares hund. Möjligheterna är oändliga och kanske är du lycklig nog att nå persikans kärna.

5. Hyr en bil i USA

Om du inte befinner dig i San Francisco, New York City eller Boston (för att nämna några) så är de flesta amerikanska städer inte särskilt promenad- eller kollektivtrafiksvänliga. En bil behövs för det mesta: åka till en annan stad, nationalpark eller för att bara besöka sin granne (jag överdriver inte…).

I USA är det också vanligt att ta bilen till mataffären även om den bara ligger några kvarter bort. Jag vet att det kan låta löjligt men det är så den amerikanska normen ser ut, så ett hett tips är att tycka om att köra bil. En viktig sak att nämna är att det blir billigare att hyra en bil om du är över 25 år – annars är det bara att bli kompis med en lokalbo som har en bil.

Detta var mina 5 bästa tips för att maximera din resa till USA!

Vill du uppleva USA?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig