GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du övertalar dina föräldrar om att studera utomlands

Hur du övertalar dina föräldrar om att studera utomlands

Here is the good news! Att studera utomlands är den ultimata investeringen i din framtid. Och här är de inte-så-bra nyheterna: Det är en investering som sker långt ifrån föräldrarnas vägledning. Så, det är nog inte så enkelt att du övertalar dina föräldrar att låta dig gå vidare och övervinna främmande mark.

Att resa till ett annat land för att lära sig ett språk är också en upplevelse som inte många andra möjligheter kan toppa. Du tar dina språkkunskaper till en helt ny nivå samtidigt som ditt CV kommer sprudla med mognad och självständighet. Att studera utomlands är mycket mer än “bara” att lära sig ett språk. Såhär säljer du in just det till dina föräldrar.

Förbered, förbered, förbered

Först och främst behöver du övertala dina föräldrar att du tar hela äventyret väldigt seriöst och att du har vad som krävs för att studera utomlands. Du kommer kämpa för att få bra betyg i skolan och du kommer gå på alla lektioner. Du kommer ge järnet för att få ett kulturellt utbyte och för att komma hem med så mycket som möjligt i bagaget. Dina föräldrar behöver se att du är intresserad av språket och dess kultur och att du är hungrig efter erfarenhet som kommer ge dig det där lilla extra. Det är du som ska åka så du måste visa att du verkligen vill detta.

Lägg fram det på rätt sätt

På tal om att visa att det här är det du vill: Det kanske låter klyschigt, men vad sägs om att göra lite extra research om destinationen samt skolan? Gör sedan en presentation som stödjer alla dina idéer såpas bra att dina föräldrar genast kommer hjälpa dig packa? Win-win!

Nämn de personliga förmånerna

Att studera utomlands och integreras i en ny kultur kommer att hjälpa dig känna dig mer vuxen och mer världsvan. Att vidga sina vyer är super viktigt och ingeting säger världsmedborgare mer än att resa runt i världen, öka de interkulturella erfarenheterna och känna sig hemma i främmande länder. Att lära sig hur man anpassar sig till en ny miljö kommer också att hjälpa dig att bli mer mogen och självständig, vilket man kan säga är ett av dina föräldras främsta mål.

Ta upp de akademiska fördelarna

Utlandsstudier kommer att hjälpa dig presetera bättre akademiskt. Du kommer få högre betyg och känna dig mer motiverad samt ha ett bättre fokus. Det finns förmodligen ingen där ute som tycker skolan är a piece of cake. Så desto mer motivation man får desto bättre för dig och din skolgång.

Peka ut den professionella utvecklingen

När det är dags att leta efter praktikplatser eller jobb kan internationella erfarenheter ge dig ett rejält försprång. Du kommer troligtvis att outshinea dina konkurrenter. Beroende på dina karriärmål kan utlandserfarenhet vara ett stor plus i kanten. Glöm inte – att vara tvåspråkig kan ge dig en högre lön, vilket betyder att du kan spendera mer på presenter till dina föräldrar. Om allt annat failar och inte ens idén av högar med presenter hjälper kan du alltid hinta att ju snabbare du hittar ett jobb, desto snabbare kommer du flytta ut. Då får dina föräldrar deras hem för sig själva.

Förhandla som en boss

Inget gör föräldrar stoltare än att se att de har uppfostrat en självförsörjande och ett finansiellt kompetent barn. Visa dem att du är redo att gå den extra milen och erbjud att betala en del av din utlandsresa. Skaffa ett extrajobb, jobba under semestrar eller hjälp till i huset för att spara lite extra pengar som du sen kan investera i din framtid. Om du också nämner att du har gjort en budget för hela resan kommer dina föräldrar genast tycka att du är ansvarsfull och har koll på läget.

Ta deras oro seriöst

Dina föräldrar kommer förmodligen vara oroliga när det gäller din säkerhet. Visa dem att du tar deras oro seriöst och leta fram nödnummer, försäkringar m.m. Om det är möjligt så påminn dem om alla insatser skolan ger –  så som transfer från flygplatser eller guidade turer – för att försäkra allas säkerhet.

Lova dem att du kommer hålla kontakten

Härnäst är en viktig punkt, inte bara för dina föräldrar, utan också dina nära och kära. Du kommer uppleva så mycket under dessa veckor eller månader utomlands, alla som inte är med dig kommer säkerligen känna sig utanför. Lova att ringa och skriva- eller ännu bättre: Håll dina föräldrar och vänner uppdaterade genom att skapa konton på sociala medier där ALLA kan följa dig.

Hinta med att de får lite tid själva

Att låta dig studera utomlands kommer med en liten, men viktig, föräldraförmån. Din mamma och pappa kommer inte bara uppskatta att du är iväg och lär dig massor med nya saker. De kommer även få lite ledigt när du är borta. Såklart är föräldrarskap ett jobb för livet, men vi förtjänar alla en liten semester emellanåt, eller? Låta dig studera utomlands är den ultimata win-win situationen för hela familjen.

Dra uppmärksamhet till gnället

Beroende på din beslutsamhet och dina föräldrars tålmod kan din process ta sin tid. En tid där det kan finnas påfrestning och frustration. Det är förmodligen inte ett bra huvudargument men du kan kanske kasta in det som en påminnelse. Desto snabbare dina föräldrar inser vilken fantastisk idé att låta dig studera utomlands, desto snabbare kommer de ha deras glada och härliga barn tillbaka.

Peppa dina föräldrar genom att visa alla fördelar med en språkkurs!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer