Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Hur man lever som en hawaiian (allt sitter i språket!)

Hur man lever som en hawaiian (allt sitter i språket!)

Hawaiianer är kända för att vara glada och bekymmerfria. Kolla bara på Hawaii-födda ex-presidenten, Obama – alltid chillad, trots att han haft ett av det svåraste jobben i världen. Hawaii blir alltid framröstat till den lyckligaste staten och har enligt undersökningar de minst stressade invånarna. Förutom stränderna, sanden och surfen – vad är det som gör det här stället SÅ underbart? Här är fem anledningar, förklarade med hawaiianska ord:

1. Aloha – Hej, hejdå, kärlek

Aloha är överallt. Det är det första du hör, det sista du säger och hur du visar kärlek och uppskattning. Det är ett sätt att leva, ett sätt att göra allt med kärlek. Man äter med aloha, surfar med aloha och jobbar med aloha. För att leva lyckligt, måste du leva med kärlek. Enkelt och underbart!

2. Ahonui – tålamod

Kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag. Allt tar tid. Komma över hjärtesorg, vänta på helgen, hitta en lösning för något – som sagt, allt tar tid. Och om du inte har bokat in ett möte eller liknande, är det ingen idé att stressa, det kommer inte komma fortare. Så slappna bara av, ta det lugnt och glid med.

3. Ohana – Familj

I filmen ‘Lilo och Stitch’, sager Lilo till Stitch: “Ohana betyder familj, och familj betyder att ingen lämnas utanför. Eller blir bortglömd”. Det är exakt så hawaiianer ser på allt och alla; levande eller icke. Vi är alla familj och borde behandla varandra så. Ordet Ohana kommer från taro-växten, Oha, och betyder att allt och alla kommer från samma rötter.

4. Akahai – Vänlighet

Var snäll och få tillbaka snällhet. Det är verkligen lika enkelt som det låter. Och om folk inte alltid är snälla tillbaka, kom ihåg att snällhet även handlar om att inte alltid förvänta sig något i gengäld.

5. Pono – rättfärdighet

Gör det rätta. För dig själv. För andra. För miljön. För allt och alla.Man hittar till och med det i Hawaii’s eget motto; ”Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono”, vilket betyder ”Landets liv är förevigat i rättfärdighet”. Tänk dig hur det känns när du klarar ett personligt mål, när du hjälper den gamla damen över gatan, planterar ett träd, adopterar en hund eller bara får höra ett simpelt ’tack’. Den känslan är ganska najs, eller hur?

Använd dig av dessa ord i vardagen så kommer du snart förstå hur det är att leva som en riktig Hawaiian. Aloha!

(För lite fler uttryck – kolla det här inlägget!!)

Upplev Hawaii med oss!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk