GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför du borde lära dig portugisiska

Varför du borde lära dig portugisiska

Vill lära dig ett språk som är både vackert och användbart? I så fall borde du lära dig portugisiska! Känner du dig inte tillräckligt övertalad? Då kommer det här 10 anledningar till varför du borde lära dig språket.

1. Flera miljoner har portugisiska som modersmål

Portugal må vara ett litet land men språket har spridit sig långt utanför landets gränser. Portugal är inte ens det land där flest personer har portugisiska som modersmål. Den stora majoriteten som har språket som modersmål bor nämligen i Brasilien, landet med fler än 207 miljoner invånare. När du kan portugisiska flytande kommer du vara mer än redo att delta i firandet av karnevalen i Rio.

2. Stick ut från mängden

Trots att det är så många som pratar portugisiska i världen, och allt fler väljer att lära sig ytterligare ett språk, är det få som väljer portugisiska. Att vara flytande i språket kommer ge dig en unik kompetens som gör att du skiljer dig från alla andra.

3. Lär dig medan du bor i Lissabon

Portugals livliga huvudstad har allt; varmt soligt väder, en historisk stadsdel som blickar ut över ett pittoreskt slott, färgglada hus, restauranger med färska skaldjur och en växande konstscen. Lissabon är en fantastisk stad att spendera flera månader (eller år) i medan du lär dig språket.

4. Få en anledning att flytta till Portugal (eller Brasilien)

Begränsa dig inte vid att lära dig ett språk utomlands. Varför inte spendera några år i Portugal på den vackra Algarvekusten med dess närhet till Atlanten och ändlösa surfmöjligheter. Eller varför inte åka till Brasilien  för att uppleva den färgstarka sambakulturen. Det kommer gå mycket smidigare att flytta till både Portugal och Brasilien när du kan portugisiska flytande. Om du kan prata med alla runt omkring dig kommer det bli mycket lättare att hitta ett arbete och komma in i gemenskapen.

5. Portugisiska är relativt lätt att lära sig

Att lära sig ett nytt språk innebära självklart hårt arbete, men portugisiska är relativt lätt att lära sig. Du behöver inte lära dig ett helt nytt alfabet som när du lär dig ryska, japanska eller arabiska (här kan du läsa varför du borde lära dig arabiska). Om du redan kan spanska eller franska kommer det underlätta när du lär dig portugisiska då språket har fler likheter med dem än vad det har med till exempel engelska.

6. Det är en språngbräda till ett tredje (eller fjärde!) språk

Omvänt kommer det vara lättare att lära sig andra romanska språk om du redan kan portugisiska. Efter att du har lärt dig portugisiska kommer andra språk som kommer från latin som spanska, italienska, franska eller till och med rumänska vara en dröm att lära sig.

7. Det är ett av de vanligaste språken online

Portugisiska är det femte populäraste språket online. Portugisisktalande personer, och därmed hemsidor på portugisiska, ökar snabbt. Med allt fler digitala möjligheter kan de som aktivt producerar material på portugisiska bli stora fort. Särskilt i Brasilien finns det en stor marknad (och många arbetsgivare) som väntar på att läsa det du skriver.

8. Det kommer få ditt CV att utmärka sig

Få din framtida arbetsgivares hjärta att slå lite fortare med ett CV som visar upp dina språkkunskaper genom ett ovanligt men eftertraktat språk. Att prata portugisiska kommer visa arbetsgivare att du är ivrig att lära dig samtidigt som du är äventyrlig. Mer eller mindre alla arbetsgivare kommer älska det faktum att du kan ‘fala Português’.

9. Brasilien är en stor global aktör

Sedan tidigt 90-tal har Brasilien varit en ekonomisk kraft att räkna med. Trots att det har saktat ner lite under de senaste åren fortsätter internationella företag att etablera sig i landet. Att prata portugisiska blir därför allt mer eftertraktat. Oavsett om du vill arbeta med partners och leverantörer i Brasilien eller siktar på ett arbete i portugistalande länder kommer dina språkkunskaper förbereda dig.

10. Hitta nya fantastiska vänner

Att lära sig ett nytt språk, särskilt utomlands, är en engagerande upplevelse. Det är därför ett lätt sätt att hitta nya fantastiska vänner på. När du börjar ett nytt kapitel i ditt liv i en ny stad kommer dina klasskompisar, rumskompisar och lokalbefolkningen bli del av din familj. Under dagen kommer ni lära er tillsammans, på kvällen kommer ni öva tillsammans och på fritiden kommer ni utforska alla underbara saker som det charmiga Portugal har att erbjuda.

Lär dig portugisiska i LissabonLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig