GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Maxa dina resefoton – 10 fototips till nästa resa

Maxa dina resefoton – 10 fototips till nästa resa

När du bokat din resa, fixat boende och skrivit din packlista är det dags att börja fundera; hur ska du föreviga din resa? Glada minnen, för att inte tala om reseminnen, är det bästa vi har under gråa dagar. Och är det inte härligt att kolla tillbaka på bilder från forna äventyr? Men hur tar du då de ultimata bilderna på resan? Här kommer de bästa tipsen för att maxa dina resefoton:

Den bästa kameran är den som är med

Det må vara klyschigt – men det är faktiskt sant. Låt dig inte stoppas från att ta resefoton bara för att du inte har en professionell utrustning. En smartphone fungerar bra, och det finns miljoner exempel på hur vackra bilder man kan ta med mobilkameran. Den är behändig och alltid med.

Om du nu känner att du ändå vill uppgradera din utrustning så rekommenderar jag att kolla på en digital systemkamera. Jag själv har köpt min på second hand och den går ner i en liten handväska, men går ändå att byta objektiv på och tar bilder i en något högre upplösning än en mobil.

Kameran ska vara med vid alla tillfällen. På äventyr uppstår plötsligt oväntade stunder som bara måste förevigas.

Lär dig några enkla kompositionsregler

Det finns några simpla metoder för att optimera dina resefoton. En klassisk regel är tredelningssregeln, känd som ”rule of thirds” i fotokretsar. Tänk dig att du drar två linjer vågrätt och två linjer lodrätt. Lägg sedan en framträdande linje i bilden på en av dessa linjer, eller fokuspunkter i något av kryssen. Med andra ord, lägg exempelvis aldrig en horisont i mitten! Lägg den istället en tredjedel upp eller en tredjedel ner. Det kommer få din bild att kännas med professionell och genomtänkt.

Vid landskapsfotografering – ta med en förgrund. Med det menar jag att inte bara fota rakt ut i tomma intet med en bergskedja långt bort i horisonten. Låt något i din nära omgivning vara med. Kanske lite högt gräs, en strandlinje eller några blommor. Jag garanterar dig att det kommer ta din bild från att vara diffus och lite tråkig till att få ett djup. Dessutom får du med ännu lite mer av din omgivning.

Låt inte sociala medier dra ner kvalitén på dina resefoton

Vill du instagramma dina resefoton? Eller lägga upp en bild eller video på Snapchat? Kör! Men, låt mig höja ett varningens finger för att fånga allt ditt material från resan med ett filter taget med apparnas kamerafunktion. Din inbyggda mobilkamera (eller en extern kamera) kommer ge dig en mycket bättre kvalité. Och inget stoppar dig från att lägga upp bilderna från galleriet direkt. Tänk bara på att ta dina bilder och filmer i rätt format. Instagraminlägg har exempelvis dimensionerna 1×1 eller 4×5 och Instagram stories 9×16.

Med det sagt så vill jag ändå hylla att fånga mycket material kort och snabbt i stunden – så kallade snapshots – som man ofta gör med sociala medier. Det är så du fångar de sanna minnena som du kommer kolla tillbaka på med ett varmt hjärta när du är hemma igen.

Fånga stunden

När vi ändå är inne på att ta snabba bilder så vill jag påminna om att inte tänka allt för mycket på hur bilden ska se ut för att vara estetiskt tilltalande. I alla fall inte hela tiden. Försök ta bilder på det som känns självklart, till exempel på bussen, när du köper kaffe eller står i kö till en attraktion. Vardagssituationerna är de man lätt glömmer bort om man inte fotar, och ändå är det de som tar upp största delen av resan.

Det är självklart även kul att ha den där drömmiga bilden av en känd byggnad eller en paradisstrand. För att undvika turistbilden kan du försöka hitta nya vinklar och unika ljussättningar. Samla inspiration från Instagram och Pinterest i förhand och imitera de bilderna du tycker är fina. Och här kommer allas proffstips: Gå till platsen tidigt på morgonen – fånga soluppgången och undvik turistmassorna.

Föreviga dig själv

Jag rekommenderar inte att komma hem med bara selfies. Men det är kul att ha några bilder från resan på dig själv och ditt resesällskap. Även det vid vardagliga situationer såväl som vid turistattraktioner. Ta med en selfiepinne om det behövs och fånga alla på en och samma bild. Eller så matchar ni kläderna med destinationen och gör en egen photo shoot. För vem vill inte ha en bild i en blårandig klänning framför Eiffeltornet i Paris, eller i en cool jeansjacka i Camden Town, London? Här hittar du definitivt inspiration från influensers som varit på din destination.

Reser du själv? Be någon annan ta en bild på dig, eller ta med dig ett litet stativ. Men, var försiktig så du inte blir bestulen på dina prylar. Om det är en turistig plats så har du speciellt skäl att vara på din vakt.

Filma, mycket!

Kort och enkelt; filma, filma, filma! Filma långa och korta klipp och sätt ihop de till en härlig video i efterhand. Perfekt för regniga, deppiga dagar eller för att visa din familj när du kommer hem. Det är alltid roligare att kolla på videos än bilder. Vlogga gärna, oavsett om det är för dig själv eller för att lägga upp. Det ger kontext till platserna och bevarar minnen.

Lägg på ett filter…

I efterhand, menar jag då. Behåll alltid orginalbilderna. Välj ut ett antal bilder, kanske de du helst vill lägga upp, och redigera dessa. Om du använder samma filter på alla så kommer de ha ett sammanhängande tema vilket känns genomtänkt. Det kommer dessutom att ge dig ett snyggt instagramflöde!

Du kan redigera dina bilder på massvis av olika ställen, men mina favoriter är Lightroom Mobile, VSCO eller Snapseed. Favorittips: Ladda ner förinställningar, även kallat presets, så sparar du tid på att redigera och bilderna blir enhetliga.

Respektera människorna och platsen

Det kan verka självklart, men en påminnelse är aldrig fel. Fota inte på platser där det är förbjudet att fota och respektera lokalinvånarna. I vissa kulturer är det till exempel strikt tabu att avbilda människor. Reser du i på en plats där människor lever i misär bör du tänka både en och två gånger innan du tar din bild. Trots att det kan kännas viktigt att dokumentera så kan det även verka kränkande mot människorna i fråga. En huvudregel kan vara att alltid fråga innan du fotar en person.

Säkerhetskopiera bilderna

Det här är förmodligen mitt viktigaste tips. Dina bilder kan vara i världsklass, men det spelar ingen roll om du inte har tillgång till dem i slutändan. Vad som helst kan hända, och det är bittert att bli av med alla minnen. Lägg upp allt på ett moln löpande, gärna varje dag. För säkerhets skull.

Njut i nuet

Ta en bild, och lägg bort kameran. Resor är till för att upplevas, inte bara fångas på bild. Se till att du lever upp till det. Vissa stunder är till för bara dig, så ta vara på dem och njut av nuet.

Lycka till med dina resefoton!

Hitta destinationen som passar dig!Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig