Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Det är nu eller aldrig: 8 anledningar till att lära sig ett nytt språk

Det är nu eller aldrig: 8 anledningar till att lära sig ett nytt språk

De flesta har minst ett språk de vill lära sig – japanska är till exempel på min bucket list. Men de har också en massa ursäkter till varför de inte kan språket än. Det fanns ingen penna när jag skulle anmäla mig. Det är så få timmar på dagen. Snart. Nästa år.

Men nu är det dags mina vänner. Att lära dig ett nytt språk kommer, mer eller mindre, ge dig superkrafter.

1. Större självförtroende gör allting roligare

Att lära dig ett nytt språk ger dig bättre självförtroende: det blir lättare att skaffa nya vänner, du slipper ha undertext på filmer, och du kommer till och med kunna ge vägbeskrivningar till förvirrade turister. Komplimanger, beundran och en och annan applåd är andra glädjande bieffekter när du lär dig ett nytt språk.

2. Låt hjärnan jobba – bli smartare

Dina hjärnceller kommer öka i antal när du lär dig ett nytt språk. Ditt minne förbättras, vilket är en stor fördel när du försöker hitta dina nycklar eller skriver en tenta. De extra hjärncellerna kommer också hjälpa dig att ta bättre beslut – snabbare. Hur coolt är inte det?

3. En annan sida av semestern

Dina semestrar kommer bli så mycket roligare när du lärt dig ett nytt språk. Även grundläggande språkkunskaper kommer hjälpa dig när du reser på ditt livs äventyr utanför turiststråken. Du kommer uppleva en annorlunda, mer autentisk sida av landet och skaffa nya vänner (och ta coola bilder som kommer göra dina vänner där hemma avundsjuka).

4. Oh la la

Brytningar är sexiga. Allting låter bättre med en dialekt – du kan ha högläsning av telefonboken och det kommer låta gulligt. Så var stolt över dina nya språkkunskaper och var inte rädd att visa upp dem – varför inte försöka prata dig ur en parkeringsbot.

5. Håll kontakten

Att ta en språkkurs utomlands är inte bara kul, du kommer också få massor med nya vänner från hela världen. Eftersom nästan alla har sociala medier är det lätt att hålla kontakt med dina nya vänner, även när de bor på andra sidan världen. Ni kan till och med fortsätta öva på era nya språkkunskaper tillsammans (vilket gör läxor roligare, eller hur!).

6. Världen väntar på dig

Att kunna ett till språk gör det mycket lättare att bo, arbeta eller studera i ett annat land. Du har kanske drömt om att öppna ett café i Paris eller bli antagen till ett amerikanskt universitet? Att kunna språket är första steget till att faktiskt leva ut drömmen.

7. London du får vänta lite, jag pratar med Paris

Att prata minst två språk kommer ge din karriär en rivstart. Som världsmedborgare i dagens internationella värld, där det är så lätt att komma i kontakt med människor från hela världen, är det extra viktigt att kunna kommunicera med dem. Ett andra språk kommer även hjälpa dig tjäna mer pengar – det är helt enkelt en gåva som fortsätter ge.

8. Öppenhet + tolerans = awesome

Ett nytt språk gör det lättare att förstå andra människor och se världen genom deras ögon. Du kommer upptäcka nya sätt att leva, lära dig nya seder och traditioner och inse att det finns fler än ett sätt att tvätta dina kläder, eller hålla en middag på. Vissa saker kommer vara bättre, och andra kommer bara vara annorlunda.

Lär dig ett nytt språk med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk