GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

24 saker du inte visste om Olympiska spelen

24 saker du inte visste om Olympiska spelen

Även om du inte bryr dig så mycket om sport så finns det något magiskt med Olympiska spelen: Atleter tränar i år för att ge allt och levererar sin livs prestation – ofta inom loppet av några sekunder. Vi gråter glädjetårar för vinnarna, sympatiserar med förlorarna, skriker mot TV:n och gör high-five med främlingar. Vartannat år ändrar vi till en annan tidszon, känner oss lite mer patriotiska och blir riktigt bra på att känna igen flaggor och nationalsånger från hela världen.

För att få OS-andan och känslorna som kommer med har vi satt ihop lite fakta om Olympiska spelen som kommer att överraska dig – så du har något att gräva dig in i medan du väntar på nästa atletiska rekord som ska brytas (eller för pizzaleveransen att komma).

  1. Första Olympiska spelen ägde rum på 800-talen f.Kr. i Olympia, Grekland. Det hölls vart fjärde år i tolv århundraden. Sedan, i det fjärde århundradet e.Kr. förbjöds alla icke-religiösa festivaler av kejsar Theodosisus I och Olympiska spelen slutade.

  2. Hur som helst, den atletiska traditionen återuppstod ungefär 1500 år senare: De första moderna Olympiska spelen hölls 1896 i Grekland.

  3. I antika Grekland brydde sig inte atleter om sponsorer, skydd eller mode – de tävlade nakna.

  4. Och tillbaka då, varade spelen i fem eller sex månader.

  5. Kvinnor har varit tillåtna att tävla i Olympiska spelen sedan 1900.

  6. Från år 1924-1992 var Vinter-OS och Sommar-OS samma år. Nu är de i separata perioder och växlar vartannat år.

  7. Bara fyra atleter har vunnit medaljer i både Vinter-OS och Sommar-OS. Endast av av dem, Christa Ludinger-Rothenburger, vann medaljer samma år.

  8. Under Olympiska sommarspelen 2012 i London, begärde den Olympiska staden 165 000 handdukar för lite mer än två veckors aktivitet.

  9. De officiella språken i spelen är engelska och franska, kompletterat med det officiella språket i värdlandet.

  10. Tarzan tävlade i Olympiska spelen: Johnny Weissmuller, en idrottsman som blev skådespelare som spelade Tarzan i 12 filmer, vann fem guldmedaljer i simning under 1920-talet.

  11. Från 1912-1948 deltog konstnärer i Olympiska spelen: Målare, skulptörer, arkitekter, författare och musiker tävlade om medaljer i respektive område.

  12. Under sommarspelen i Berlin 1936 kom två japanska stavhoppare på delad andra plats. Istället för att tävla igen delade de silver och bronsmedaljen i två och smälte ihop de på nytt så båda fick en halv silver- och en halv bronsmedalj.

  13. Den olympiska facklan tänds på gammaldags sätt i en antik ceremoni på Heras tempel i Grekland: Skådespelerskor bär kostymer av grekiska prästinnor och använder en parabolisk spegel och solstrålar för att tända facklan.

  14. Därifrån börjar facklan sin förflyttning till värdstaden: Den bärs oftast av löpare men den har rest på en båt, ett flygplan, en hästrygg, på en kamel, genom radiosignal, under vatten och i en kanot.

  15. Den obelysta OS-facklan har också tagits till rymden flera gånger.

  16. OS-facklan och den olympiska elden är tänkta att brinna under hela evenemanget. Ifall lågan slocknar kan den bara tändas på nytt med en extra låga vilken också har tänts i Grekland, men aldrig med en vanlig tändare.

  17. Sommarspelen i London år 2012 var första Olympiska spelen när alla deltagande länder hade med kvinnliga deltagare.

  18. Följande sporter är (tyvärr) inte en del av Olympiska spelen längre: solo konstsim, dragkamp, repklättring, luftballong-flygning, tandemcykel och dykning på avstånd. Lyckligtvis var levande duv-skytte en engångshändelse som endast var med i Olympiska spelen i Paris på 1900-talet.

  19. De fem ringarna i den Olympiska symbolen – designat av Baron Pierre de Coubertin, en av grundarna av de moderna Olympiska spelen – representerar de fem befolkade kontinenterna i världen.

  20. De sex färgerna – blå, gul, svart, grön, röd och den vita bakgrunden valdes eftersom att varje lands flagga innehåller åtminstone en av de färgerna.

  21. Olympiska spelen har hållits i 23 olika länder.

  22. Den första officiella OS-maskoten var Waldi, taxen, år 1972 i München.

  23. Sommarspelen i Rio år 2016 kommer att vara första gången Olympiska spelen hålls i Sydamerika.

  24. Under de 17 dagarna av 2016 sommarspel kommer 10 500 atleter från 205 olika länder att representera 42 olika sporter och medverka i 306 tävlingar i Rio.

Upptäck världen med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig