GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Peking: Den längsta resan börjar med ett enkelt steg

Peking: Den längsta resan börjar med ett enkelt steg

Vad tänker du på när du hör ”Peking”? En stad fylld till bredden med miljontals människor? OS 2008? Föroreningar kanske? Och, Gud förbjude, ingen åtkomst till Facebook?

Den kinesiska huvudstaden är så mycket mer än så. Denna fantastiska stad har blivit en sammansmältning av fint bevarade monument från Kinas glansfulla historia och prisbelönta moderna arkitektur som till och med kan konkurrera med Dubai.

Om det så gäller att bemästra det uråldriga språket eller navigera i den största tunnelbanan i världen så kommer Peking aldrig sluta förvåna. Här hittar du en Peking guide att använda dig utav.

Här är fyra saker jag älskar med denna unika och galna stad:

1. MÄNNISKORNA

Om du gillar att titta på människor så är Peking rätt för dig! Med en befolkning strax över 20 miljoner så finns det alltid någon som kan få dig att le, allt från de äldre människorna i parken som gör Tai Chi till de som spelar schack på parkbänkarna.

2. TRADITIONERNA

En av de mest fascinerade sakerna med Kina är den stora variationen av komplexa traditioner och vidskeplighet, som finns kvar än i dag. Turnumret i Kina är 8 och kineserna betalar höga summor för att få numret på sin nummerskylt eller i sitt telefonnummer då det ryktas bringa tur och lycka.

3. HUTONGERNA

Peking är känt för dess hutonger, smala gator som ofta leder till samlingar av små traditionella hus byggda kring en innegård. De är distinkt utformade med grå sten, röda målningar och flertalet butiker, restauranger och barer för att hålla lokalinvånare och besökare underhållna. Utforska stadens hutonger på cykel och försök att inte bli vilse i de labyrintliknande gränderna fyllda av invånare som ägnar sig åt sina dagliga angelägenheter.

4. MATEN

Pekinganka, nudlar, dumplings, ångkokta knyten.. vattnas det i munnen än? Mat är en stor del av den kinesiska kulturen och det är vanligt för kineser att starta en konversation genom att fråga ”Har du ätit?”.

Kinas mix av modernitet och tradition är inte jämförbart med någon annans och att resa till dess livliga huvudstad kommer ge dig en fantastisk syn på var denna asiatiska gigant är på väg, snabbare än ljusets hastighet.

Ta din tid att utforska hutongerna, sup in kulturen och prova på dina mandarinkunskaper, det kommer göra din upplevelse ännu mer betydelsefull. Så varför inte? Som ett gammalt kinesiskt ordspråk lyder: ”den längsta resan börjar med ett enkelt steg…” Vi ses i Peking!

Upplev Peking med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig