GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Perth – den soliga staden i väst

Perth – den soliga staden i väst

Undrar du vad du kan göra i Perth den soligaste delstatshuvudstaden i Australien? Perth ligger i Western Australia, nästan rakt västerut från Sidney och är en undangömd pärla på västkusten. Om du är ute efter varma torra somrar och milda vintrar är Perth perfekt. Surfing är inte lika stort som det är på östkusten, men den Indiska Oceanen bjuder på turkosblått vatten perfekt för att bada och snorkla i. Men det finns så mycket mer med Perth än bara blå himmel och strålande sol.

Här är 6 tips på vad du kan göra i Perth den soliga staden i väst.

Rooftop movies

Ljusslingor, plastgräs och palmer skapar en magisk och eklektisk stämning och är den perfekta inramningen för att titta på bio – utomhus. Här sitter du i blåa sittsäckar, eller svartvit randiga solstolar medan du titta på nyutkomna filmer, gamla klassiker eller barnsligt roliga familjefilmer. Eftersom biografen ligger på 6:e våningen, ovanpå ett parkeringshus, ingår solnedgång i priset. Ta med dig egna snacks och ät under filmen eller köp på plats i food trucken. Kom ihåg att ta med dig en varm tröja eller filt, det blir lätt kyligt uppe på taket när mörkret faller.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/adult-boy-child-325521.jpg)

London Court

Tänk gamla brittiska pubar eller Liberty i London och du har London Court. Den här lilla gallerian ligger i centrala Perth och ser ut att vara hämtad direkt från 1500-talets London. Att strosa runt och titta i butiker, på souvenirer och ett och annat antikt föremål transporterar dig till en annan tid. Entréerna har smidesjärnsportar och insidan är dekorerad med vapensköldar, gargoyler och terrakottafärgat golv. Varje kvart ringer de två klockorna som finns ovanför de båda ingångarna. Den ena är en kopia av Gros-Horloge och när klockan ringer cirkulerar riddare i fönstret ovanför. Den andra klockan, som är en kopia av Big Ben, vaktas av St. George och draken.

Kings Park

Den behagliga doften av eucalyptus fyller den enorma parken. Här kantas promenadvägarna av eukalyptusträd, blommor och andra inhemska växter. Den största delen av parken är dock orörd. Kings Park är känd för sin fantastiska utsikt över centrala Perth och det blå vattnet som rinner fram i Swan River. Slå dig ner på en gräsmatta med en picknickkorg, köp fika från ett café eller grilla på någon av grillplatserna medan du ser en magisk soluppgång eller solnedgång över den Indiska oceanen.

Besök det 750 år gamla australiskt baobab trädet som ser ut att komma från en annan planet med sin släta trädstam och små grenar. Gå längs Lotterywest Federation Walk, en stålbro som kommer få dig att känna dig som en av fåglarna när du går i nivå med trädtopparna. Även här är vyn över Perth magisk.

**[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/australia-beach-flag-1199182.jpg)**

Cottesloe Beach

Glittrande turkost vatten, mjuka vita sandstränder och en vattentemperatur som håller sig över 21⁰c större delen av året. Det är inte svårt att förstå varför Cottesloe Beach är en av de mest populära stränderna i Perth.  Stranden, som lokalbefolkningen kallar Cott, har gräsmattor att sola på och tallar att svalka sig under. Det kristallklara vattnet är perfekt för vattenaktiviteter som simning, snorkling och surfing. Hyr snorklingsutrustning och titta på flikfiskar och korallrev. Ät gärna på en av restaurangerna eller cafeerna som ligger precis vid stranden. Eller ta med en egen picknick, och titta ut över havet.

En annan sak du måste göra i Perth är att göra en utflykt till den mysiga förorten Fremantle.

Fremantle Prison

Välkommen till det tredje mest hemsökta platsen i Western Australia. Fängelset, som stängde 1991, var öppet i 136 år. 1992 öppnades fängelset upp igen för allmänheten och mycket av inredningen är bevarat som det var för 100 år sedan med galler för fönstren och hängmattor till sängar. Det finns ett litet museum, som är gratis att besöka, där de visar upp bland annat gamla uniformer och kedjor. Dock bör du ta en av alla guidade visningar för att få känslan av hur det var att bo och arbeta här. Se fångarnas rum och innegård, få berättelser om fångarnas hisnande rymningsförsök eller ta en tur ner i tunnlarna under fängelset.

**[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/natalie-su-481375-unsplash.jpg)**

Rottnest Island

När du är i Fremantle, passa på att ta en dagstur till Rottnest Island. Ön är döpt efter de gulliga quokkas, ett råttliknande kängurudjur, som bor på ön. Quokkasarna är nyfikna och ställer ofta upp på bild, tänk dock på att de är vilda djur så klappa eller mata dem inte. Det lättaste sättat att ta sig runt ön på är cykel. Att cykla runt på den relativt platta ön, med turkostblått vatten och vacker natur tar ca 2,5h och är en svettig men härlig upplevelse. Passa på att bada på någon av de 68 stränderna och glöm inte att spana efter delfiner och valar.

Tänk på att det bara finns två affärer på ön, så ta med dig vatten och mat från fastlandet eller köp med dig innan du lämnar färjelägret.

Vill du åka till Perth med EF?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig