GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Prata brittiska: 8 (nya) uttryck att bemästra

Prata brittiska: 8 (nya) uttryck att bemästra

Gillade du mitt förra inlägg om brittiska uttryck som kommer få dig att låta som en äkta britt? Om ja, läs vidare. Det finns hundratals andra bra uttryck som även de definierar det sätt som britterna använder det engelska språket, och om du vill lura folk att du är från gatan av Hackney i östra London kommer du behöva bemästra ett antal av dem. För att hjälpa dig på traven har jag satt ihop ett andra set av åtta engelska uttryck som – tillsammans med det set du redan bemästrat – kommer få dig att prata som en äkta britt på nolltid.

”BITS ’N BOBS”

Hur säger man det? ”bitts an bohbs.”

Vad betyder det? Används för att beskriva små ting, skräp och saker som ligger i huset.

Vart kommer det ifrån? En annan form av ”odds and ends”, vilket är rätt självförklarat. Bits and bobs kan också ha använts för pennys som man förmodligen hittade liggandes runtom i huset.

”CHEEKY”

Hur säger man det? ”CHEE-kee.”

Vad betyder det? Används för att beskriva en person eller handling som är respektlös, eller inte bli tagen (så) seriöst.

Vart kommer det ifrån? Tydligen relaterat till alla andra tolkningar av ‘oförskämdhet’ till att ha att göra med käken, munnen och kinden. Googla “to turn the other cheek” (“att vända andra kinden till”) för en bättre ide.

“GOBBY”

Hur säger man det? “gkobbee.”

Vad betyder det? Att skrika ut sina åsikter eller uttrycka dem på ett obehagligt sätt.

Vart kommer det ifrån? Inte så förvånande nog kommer ordet från idéen att någon använder deras mun för mycket – ‘gob’ är slang för mun (se där… en två-i-ett slang lektion!)

“KNACKERED”

Hur säger man det? “NAKK-erd.”

Vad betyder det? Riktigt trött, utmattad.

Vart kommer det ifrån? Det finns många förklaringar: bland dem är “knacker’s yard” som är ett ställe där hästar fördes för att slaktas (snyft) eller det skandinaviska “hnakkur” som betyder sadel. Nej, jag förstår det inte heller.

“MINTED”

Hur säger man det? “MINN-tidd.”

Vad betyder det? När du är riktigt rik.

Vart kommer det ifrån? Relaterat till processen av myntverk (tillverkning av mynt för valuta) och inte örter. Skulle inte det vara både tokroligt och absurt!

“MENTAL”

Hur säger man det? “MEN-toll.”

Vad betyder det? Beroende på vart i England du kommer från kan det antingen betyda ascool, galen (som i emotionellt instabil) eller spännande och ovanligt.

Vart kommer det ifrån? Det latinska ordet “mentis” står för sinne. Dock inte säker på hur det kom att betyda det den gör idag.

“FIT”

Hur säger man det? “fyt.”

Vad betyder det? Ett sätt att beskriva  någon du finner attraktiv, vanligtvis på en ytlig bas.

Vart kommer det ifrån? Mest troligt kommer det från ett sätt att beskriva någon som är fysiskt aktiv och därför attraktiv på ett atletiskt, sex-pack typ av sätt (med andra ord, den faktiska betydelsen av ordet ‘fit’. För att inte bli förvirrad med ordet ‘fit’ som används när någonting ‘fits’ och är den rätta funktionen, formen och storleken. Är detta förvirrande nog än?!)

“MIFFED”

Hur säger man det? “MYFF-d.”

Vad betyder det? När du är en kombination av arg, upprörd och förolämpad över något.

Vart kommed det ifrån? Historierna varierar på denna, men det skulle kunna vara både en imitation av ljudet folk gör när de är irriterade (“mfffh!”) eller en relation till det tyska ordet “muffen” som betyder “att tjura.” I vilket fall är det ett ganska snällt sätt att beskriva en potentiell flyktig känsla. Miff on!

Så, då var lektion två done and dusted! (där får du ett till uttryck).

Boka dina biljetter till England nu och börja prata brittiska med ortsborna för att prova på lite slang. Ifall du träffar någon som är ‘fit’ är det förmodligen bäst att hålla det för dig själv. Du vet, om saker och ting blir lite obekväma.

Lär dig engelska med oss i England!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig