GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Omvänd kulturchock: Hur man kommer till rätta i sitt hemland efter en resa

Omvänd kulturchock: Hur man kommer till rätta i sitt hemland efter en resa

Att tillbringa tid utomlands är omvälvande, och resan är fylld av nya upplevelser, människor och seder. Med det kan det ibland uppstå en kulturchock. Med tiden blir många av de saker som först chockade dig normala. Så normalt att du när du återvänder hem kan kämpa med liknande känslor när du försöker anpassa dig - detta kallas omvänd kulturchock

Resenärer som lider av omvänd kulturchock kan känna sig bortkopplade från sina hem, familjer och vänner, uttråkade av sina dagliga liv och längta tillbaka till sitt liv utomlands. Detta fenomen är också känt som ”repatriation blues”, och vi har några tips som hjälper dig att övervinna det när du bosätter dig hemma igen.

1. Håll kontakten med dina internationella vänner

Även om du inte längre träffar dina internationella studiekamrater eller din värdfamilj varje dag betyder det inte att du inte kan hålla kontakten. Att upprätthålla relationer med vänner utomlands gör att du kan hålla kontakten med din internationella identitet. De är de som vet exakt hur din resa såg ut och chansen är stor att de också kämpar med att anpassa sig. Så vem är bättre att luta sig mot för att få stöd?

2. Hantera dina förväntningar

De flesta börjar känna av effekterna av den omvända kulturchocken efter att den första spänningen över att återvända hem har lagt sig. Att vara mentalt förberedd på detta hjälper dig att förstå att det bara är en fas som många människor går igenom. Var snäll mot dig själv och din omgivning och använd de andra strategierna som listas här medan du väntar på att det ska gå över.

3. Fokusera på det positiva

Istället för att fokusera på vad du känner att du har förlorat genom att återvända hem, försök att fokusera på det positiva du har vunnit. Det kan vara saker som att återknyta kontakten med nära och kära, att kunna köpa dina favoritvaror i mataffären eller besöka ditt favoritkafé. Njut av att titta på film eller TV på ditt språk, eller ta dig tid att söka jobb eller studera något som du kanske inte hade kunnat göra utomlands. Denna perspektivförändring kommer att hjälpa dig att uppskatta fördelarna med att vara hemma igen.

4. Agera som en turist hemma

Om du saknar spänningen med att bo utomlands där allt känns spännande och nytt, varför inte ta dig tid att utforska din hemstad? Det finns säkert promenad- och cykelleder, parker, restauranger och evenemang som du aldrig har varit på - nu är det dags att kolla in dem. Genom att agera som en turist i din egen stad får du samma spänningskänsla som du får när du reser. Och glöm inte att ta massor av foton också. Du kan dela dem med dina vänner utomlands och locka dem att komma och hälsa på.

5. Fyll på din kalender

Om din utlandsvistelse var fylld av språklektioner, utflykter, gruppmiddagar, weekendresor och studier kan det vara svårt att anpassa sig till det nya tempot när du återvänder hem. Att etablera några rutiner när du kommer hem kan ge välbehövlig struktur till dina dagar. Oavsett om det handlar om studier, arbete, volontärarbete eller sportaktiviteter, så hjälper det dig att komma till rätta snabbare om du fyller din kalender med roliga och meningsfulla aktiviteter.

6. Få internationella vänner på hemmaplan

En av de bästa sakerna med att studera utomlands är chansen att få vänner från hela världen. Men du behöver inte åka utomlands för att göra det. Chansen är stor att människor från alla samhällsskikt bor i din hemstad, särskilt om du bor i en storstad. Och det bästa sättet att träffa dem? Prova på nya saker. Anmäl dig till kulturkurser i matlagning, dans eller språk, hitta en samtalspartner, prova en ny hobby eller delta i lokala festivaler.

7. Dela med dig av dina erfarenheter

Efter det första varma välkomnandet hem kanske du känner att dina vänner och din familj börjar tappa intresset för att höra om din utlandsresa. Det är helt normalt, så försök att inte låta dig nedslås av det. Hitta istället ett enkelt sätt att dela med dig av din internationella erfarenhet till dina nära och kära. Kanske kan du laga en typisk måltid som du njöt av när du bodde utomlands. Eller introducera dem för ett spel eller en TV-serie som du upptäckte under resan.

8. Börja planera nästa resa

Om du har svårt att anpassa dig till livet hemma efter några månader kan det vara ett tecken på att du längtar efter ett nytt äventyr. Hemmet kommer alltid att finnas där, så var inte rädd för att titta på andra möjligheter att resa, studera eller arbeta utomlands igen. Vem vet, kanske är du ämnad för en karriär som digital nomad.

Börja ett nytt äventyr utomlandsExplore
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig