GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

San Diego: Den ultimata besöksguiden

San Diego: Den ultimata besöksguiden

San Diego. Hem till de avslappnade, rufshåriga och ständigt solbrända. Här är det alltid sommar, och även om vädret inte helt är på topp någon dag (vilket är ovanligt) så smittar alltid den soliga lokala attityden.

TA DIG AN LEGENDARISK SURFNING

Det finns två enkla sätt att leva den Kaliforniska drömmen: 1) ta tag i brädan och 2) ge dig ut till havet. De boende i Kalifornien spenderar massor av tid i vattnet så det kommer inte dröja länge innan lokalbefolkningen utvecklar fenor. Men med en av världens vackraste kustlinjer, vem kan döma dem?

Om du är en nykomling som är villig att testa San Diegos favoritsyssla borde du testa Ocean Beach Pier. Området för ”bara surfare” strax norr om piren är ett paradis för nybörjarsurfaren. Här hittar du massor av andra semestrande människor som ostadigt försöker ta sig upp på brädorna och vattnet har en perfekt medelhöjd på vågorna. Om du besöker San Diego under lågsäsongen så undvik den resterande folkmängden på Pacific Beach: kristallklart vatten och generellt ganska långsamma vågor som passar för surfare på alla nivåer. De som dock är mer erfarna borde ge sig iväg till de mer gömda pärlorna på Black’s Beach och Sunset Cliffs.

ELLER TESTA SUP (Stand-Up-Paddleboarding)

Du kan lita på att den avslappnade befolkningen i Kalifornien har uppfunnit ett ännu mer avslappnat sätt att ta sig an vattnet. Om du mot förmodan suger på att surfa (Jag vet, det gör jag), då kanske paddleboarding (eller SUP, som de coola kidsen kallar det!) är något för dig. Om du har missat alla sommarbilder på Instagram så innebär paddleboarding ungefär att du står upp på en otroligt stor surfbräda medans du paddlar för att avslappnat ta dig fram längs lugna stränder.

De som bor i Mission Bay har tagit detta nya surfsätt så som fiskar tar till sig vatten. Så ge dig av till Santa Barbara Bay för att sakta paddla dig igenom gömda grottor. Men se till att hålla ögonen öppna, du kanske har chans att se människor som står och fiskar från deras SUPs eller har yogaklasser på brädan. Ja, det är ett riktigt event.

TESTA LOKALBORNAS FISKTACOS

Du behöver aldrig känna att du inte vet hur du ska avrunda en dag på stranden – lokalborna har svaret på det. Du kommer troligtvis vara väldigt hungrig efter du har surfat och solat hela dagen och det finns ingen plats i världen som är lika besatt av fisktacos som San Diego. Så lev efter det gamla ordspråket ”If you can’t beat them, join them!” och ge dig av till din närmaste restaurang.

Bara ett stenkast från vattnet vid Pacific Beach ligger Fat Fish och lockar folk till sin restaurang med hemmagjorda fisktacos och specialmargaritas. Detta är den perfekta kombinationen tillsammans med den avslappnade stilen i sydliga Kalifornien. Om du någon gång glömmer bort att du nästan kan se Mexiko längs horisonten så finns området La Puerta där för att påminna dina smaklökar om det. Med allt från aptitretande fisktacos till stora burritos, här hittar du bland den bästa mexikanska maten utanför, ja, Mexiko.

UPPLEV DJUR- OCH VÄXTLIVET

I San Diego hittar du världens #1 zoo enligt Tripadvisor. Boka en sky safari och flyg över parken, möt geparderna och koalorna eller var den första att besöka bebispandorna tidigt på morgonen. Men glöm inte bort den lokala befolkningen – det finns massor av fantastiskt djur- och växtliv även utanför detta zoo.

Ge dig iväg norrut längs kusten till La Jolla för att möta San Diegos mest kända invånare. De tar upp hela den gömda La Jolla Children’s Pool-bukten för sig själva, du hittar alltså 200 Pacific Harbour-sälar liggandes på stenarna och njuter av solen här. Om du har möjlighet, försök då att besöka San Diego någon gång mellan december och maj när de otroligt söta ungarna föds. För att få syn på något ännu lite större behöver du ta dig ut på vattnet själv. Ge dig iväg ut på Stilla Havet och häng på en tur för att beskåda valar. Längs den kaliforniska kusten hittar du den blå-, grå- och knölvalen som äter och föder upp sina ungar här innan de ger sig av på sin långa årliga resa. Håll dina ögon öppna efter delfiner och sjölejon också – det varma vattnet är fullt av djurliv så du vill definitivt packa med dig kameran.

NJUT AV SVEPANDE VYER

Byt surfbrädan och flip-flops till sneakers, även om det bara är under en eftermiddag. Det är dags att även fånga en bit av kulturen, inte bara vågorna. Ta din strandkropp upp till Point Loma för en galen, Instagramvärdig vy av hela San Diegos hamnområde. Det sägs att Point Loma är platsen där den första européen, Juan Rodriguez Cabrillo, tog sig i land i dagens Kalifornien, så denna kuperade halvö är älskad som födelseplatsen för staten. Här hittar du en gullig gammal fyr byggd högt över havet, komplett med Cabrillo National Monument och en utsiktsplattform längs hela den steniga vackra udden.

Du har också en fantastisk utsikt över Coronado Island och det är nästa ställe att besöka på din resa. Du kanske inte förväntar dig detta från namnet men denna ”ö” som sträcker sig ut i San Diego Bay är faktiskt fortfarande förankrat med fastlandet. Härifrån kan du njuta av utsikten av centrala San-D, som ett exempel. Men för att få den absolut mest spektakulära vyn så bör du köra över bron San Diego – Coronado Bridge. Dess lång ben sträcker sig uppåt ur vattnet och bär bron högt över bukten.

NJUT AV SOLNEDGÅNGEN FRÅN EN STRANDBAR

Om du surfar vid Ocean Beach, se då till att stanna på kvällen – du kommer ha de bästa platserna för en spektakulär solnedgång över piren. Efter det är det dags att hänga på de andra med saltvatten i håret till South Beach Bar och Grille för att äta lite tacos och skölja ner det med deras dagliga drinkerbjudande – du fångade mig vid ‘bottenlösa mimosas’!

Den nyrenoverade Tavern på Pacific Beach är den perfekta platsen för en avslappnad kväll tillsammans med vännerna efter en lång dag eller vecka på stranden, komplett med sin stora meny med special drycker och oemotståndlig snacks meny.

Upplev San Diego du med!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig