GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Shoppa som en amerikan

Shoppa som en amerikan

Om jag säger ”USA” så tänker du säkert på cheeseburgare, Coca-Cola, New York och Hollywood. Det är självklart helt korrekt,  och de är fantastiska, men låt oss inte glömma bort platsen för en av de mest populära aktiviteterna i USA – shoppingcentret (”the mall”). Ingen shoppingtripp i USA är komplett utan att besöka åtminstone ett av dessa, som alltid lyckas vara lägligt belägna och fyllda av allt vad ditt hjärta och kreditkort önskar sig. Bara storleken kan lätt överväldiga ovana shoppare, men vi finns här för att underlätta för dig med hur du ska gå tillväga när du handlar på äkta amerikanskt vis:

1. Vem du bör ta med dig

Du måste gå och shoppa i USA med åtminstone en annan person, det kommer göra att upplevelsen blir bättre. (Och inte bara eftersom du kommer ha någon med dig som kan hämta nya storlekar till dig när du är i provrummet.) När du väljer hur stort ditt shoppinggäng ska vara, tänk då på vad Andy Warhol sa: ”One’s a company, two’s a crowd, and three’s a party”. Ta inte med dig fler än fyra personer – du kommer inte komma någonstans i din shopping och ni kommer bara tappa bort varandra. Se även till att alltid gå med andra personer som har samma mål med shoppingen eller åtminstone tänker köpa ungefär samma saker, och framförallt också vill shoppa. Vi har sett tillräckligt utav pojkvänner och pappor som tar över stolarna i butiker medan de väntar på sina respektive som provar plagg efter plagg efter plagg. (Och vi känner faktiskt med dem i deras lidande.)

2. Vad du ska ha på dig

Självklart vill du se riktigt bra ut när du går till shoppingcentret, men som erfaren shoppare kan jag säga att komfort är nyckeln till en bra shoppingrunda. Du kommer gå mycket så se till att ha bekväma skor på dig. Att ha flera lager av kläder är också alltid bra, men eftersom du kommer att vara inomhus behöver du ju inte ta med dig en jacka. (Om du har på dig fel kläder kan du ju bara köpa nya. Världens bästa ursäkt för att uppdatera sin garderob!) Om du skulle köpa riktigt tunga saker, se då till att bära ut dem till bilen eller fråga om du får hämta dem senare. Samtidigt som det kommer se ut som att du har pengar att spendera när du bär alla kassarna så kommer det bokstavligt talat att göra ont och det kommer sakta ner din shoppingrunda.

3. Var du ska börja

Börja vid shoppingcentrets ingång. Det kanske känns självklart, men dessa shoppingcenter har flera ingångar – och vissa av dem finner du faktiskt i några av själva butikerna. Om du inte har en specifik anledning, börja inte vid en av shoppingcentrets sidoingångar: de lurar ofta in dig i en av de stora butikerna och du kommer gå vilse och bli förirrad innan det roliga ens har börjat.

4. När du bör gå dit

Den allra bästa tidpunkten att gå till shoppingcentret är precis innan det blir som mest hektiskt. Att anlända mellan 10 och 11 på förmiddagen eller 15 och 16 på eftermiddagen är idealiskt. Personligen tycker jag om att gå någon gång mellan 16-19 på kvällen eftersom att det är bara helt fantastiskt att börja kvällen med shopping och du kommer märka av folkströmmen men inte allt för mycket.

5. När du inte ska gå hit

Regel nummer ett: Undvik lunchtimmarna! Regel nummer två: Om du inte vill göra detta till ett kulturellt eller socialt experiment så rekommenderar jag att du inte går till shoppingcentret under helgdagarna. Dessa startar med Black Friday, vilket är fredagen före Thanksgiving när allt möjligt läggs ut på rea och butikerna öppnar typ kl 3 på natten. Detta pågår fram till slutet av December. Vi är väl medvetna om att detta är en lång tidpunkt vi rekommenderar dig att hålla dig borta från shoppingcentret, men denna högtidssäsong gör att centret blir rena djungeln och flertalet människor förlorar både förstånd och hyfs. (Du har fått en varning.)

6. Hur du håller humöret uppe

Luftkonditioneringen tillsammans med allt detta promenerande och spenderande av pengar kommer göra dig trött, så se till att du dricker tillräckligt! Du hittar vanligtvis vattenfontäner eller automater med drycker i badrummen, eller så kan du bege dig till food courten (matområdet) och fylla på med kaffe eller juice. Om du är ute efter ett mellanmål som är gratis, gå då runt i food courten och se efter om de ger ut gratis prover av mat – se detta som en hjälp till att bestämma dig om vad du ska äta senare.

7. Hur du gör kropp och själ glad

Matområdet får inte den respekt som platsen förtjänar (inte bara eftersom det finns gratisprover). Du kan hitta alla olika maträtter här – med allt från kinesisk mat till sushi, burgare, sallader, pizza, pretzels, frozen yoghurt, smörgåsar och alla möjliga friterade rätter. Okej, det är inte en fem stjärnig restaurang, men det finns en charm i det också. Du kan mixa och matcha din egen måltid, det går snabbt och det är roligt eftersom du får alla dessa shoppande människors dömande blickar medans du äter. Vem vem, kanske ser du en kändis – jag såg Ne-Yo en gång som hängde vid en food court. #humblebrag

8. Hur du förbereder dig för nästa omgång

Shopping i USA är typ som en sport, så det är viktigt att du inte endast ser till att du inte blir uttorkad utan också att du är vig. Se till att använda de massagestolar som du kommer se längs centret när du shoppar. Att kunna få slappna av i några minuter brukar bara kosta några dollar och det kommer göra dig redo för shopping-rond två. Eller rond fem?!

Shoppa i USA med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig