GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

“Los Angeles – drömmarnas stad!” – Filip, Los Angeles USA

“Los Angeles – drömmarnas stad!” – Filip, Los Angeles USA

Vart åkte du och hur länge var du borta?

Detta var första gången jag åkte på språkresa. Min dröm har alltid varit att få besöka USA:s västkust, så varför inte kombinera det med språkstudier? I somras åkte jag med EF på språkresa till Los Angeles – drömmarnas stad. Jag spenderade fyra fantastiska veckor där, tillsammans med andra studenter från flera håll i Europa. Det var en otroligt spännande upplevelse och även om resan endast varade en månads tid, har jag fått upplevelser för livet!

Vad var det som lockade dig till USA?

Som sagt har jag alltid velat besöka USA; att jag skulle dit var nästan som bestämt i förväg. Dock var jag inte säker på vart i USA jag ville åka på språkresa. Jag valde framför allt mellan Los Angeles och New York, båda verkar vara så häftiga städer! Men till slut valde jag LA, och det är något som jag aldrig lär ångra. Jag har sedan länge bestämt mig för att bosätta mig och jobba i just Los Angeles när jag blir större – så varför inte åka dit redan nu?

Åkte du själv eller med en kompis?

Tanken var från början att jag skulle resa själv. Men jag hade en kompis, Martin, som också var intresserad av att göra samma resa. När vi bestämde att vi skulle åka tillsammans blev jag ännu gladare. Vad kan vara bättre än att resa och upptäcka världen med en god vän? Det var första gången jag åkte utomlands utan föräldrar, så självklart var det lite nervöst. Dessutom skulle jag resa med personer som jag aldrig träffat förut.

Uppsamlingen på Arlanda var det första mötet vi hade med vår grupp. Det var väldigt spännande med tanke på att man var medveten om att man skulle spendera en stor del av sommaren med dessa personer – på andra sidan jorden. Vi hade en väldigt bra och engagerad ledare, som såg till att vi så fort som möjligt lärde känna varandra. När vi sedan hade landat i Los Angeles, efter en tretton timmar lång resa, kändes det som att vi känt varandra hela livet.

Du bodde i värdfamilj – berätta hur det var!

Alla vi som åkte tillsammans hade samma boendesätt – värdfamilj. Jag kände mig väldigt lyckligt lottad när jag upptäckte vilken bra familj jag hamnat i. Jag kan, utan överdrift, säga att jag fick den bästa värdfamiljen jag kunnat tänka mig. Familjen bestod av två vuxna, en katt och två utflyttade, vuxna barn. Vi hade det så trevligt och hittade på massor av roliga saker. Att de dessutom bodde i den härliga strandstaden Malibu, gjorde inte saken sämre. Jag bodde tillsammans med en annan EF-student, Matteo. Han var från Italien, vilket var väldigt spännande då man fick lära sig om ännu en kultur. Först var jag självklart nervös att bo hos en helt främmande familj, i en främmande stad. Men redan efter första middagen kände jag mig redan som en del av familjen.

Längtade du hem någon gång under resan?

Jag längtade hem en del i början av resan. Jag kände mig obekväm i känslan av att resa med människor jag nyss träffat. Men ganska snabbt, efter ett par dagar när jetlagen lagt sig och jag vant mig med situationen, blev det annorlunda. Redan efter första veckan började jag tänka på hur tråkigt det skulle bli att lämna gruppen om några veckor. Ett tips om du känner hemlängtan i början av resan – ge det tid. Låt det gå några dagar och känn in den nya miljön. Då kommer det med största sannolikhet att kännas mycket, mycket bättre.

[

](https://mediakey1.ef.com/blog/wp-content/uploads/sites/11/2015/11/Filip8.jpg)

Vad var det bästa med din resa?

När jag idag, tänker tillbaka på resan, minns jag så många roliga upplevelser. Det var framför allt det man fick uppleva på resan som gjorde den så pass bra. Under min Los Angeles resa fick jag bland annat uppleva Hollywood, Griffith Park, Venice Beach och Santa Monica. Dessutom fick jag uppleva Dodger Stadium (basebollarena) och Universal Studios Hollywood. Det var också otroligt roligt att få träffa alla dessa människor. Det var EF-studenter från både Sverige, Norge, Spanien och Italien. Dessutom att jag fick uppleva den amerikanska kulturen, vad gäller både mat och människor.

Vad tyckte du om skolan, lärarna och lektionerna?

EF-skolan var beläget i lokaler som tillhörde en metodistkyrka i Malibu. Klassrummen var inte överdrivet stora, men det gjorde sammanhållningen mycket bättre. Det fanns fem olika klasser, beroende på tidigare engelskkunskaper. Vi gick i skolan tre timmar om dagen, fem dagar i veckan. Lektionerna var väldigt roliga med olika övningar som både skulle stärka kunskaperna kring språket och den amerikanska kulturen. Det fanns fem olika lärare, min hette Todd. Han har länge jobbat som lärare och var väldigt intresserad av att surfa. Alla lärare var jättetrevliga och en av lärarna var min värdmamma!

Kika in på Filips blogg för att läsa mer om hans upplevelser med EF och där han berättar om hur det är att vara EF-ambassadör!

Åk på språkresa till Los Angeles du också!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig