GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

“Jag lärde känna kompisar redan på planet” – Ida, Malta

“Jag lärde känna kompisar redan på planet” – Ida, Malta

Vilken destination valde du att åka till och hur länge var du borta?

Jag valde första gången att åka på språkresa till Malta sommaren 2014 i 3 veckor, jag valde även att åka tillbaka sommaren 2015.

Åkte du själv? Hur kändes det?

Första gången, 2014 åkte jag själv och andra gången, 2015 åkte jag med en kompis. Första gången jag åkte så var jag väldigt nervös då jag inte kände någon. Jag var en person som var väldigt blyg av mig, men trots det så lärde jag känna kompisar redan på planet. Alla är i samma situation. Jag personligen rekommenderar stark att åka själv, det blir en helt annan upplevelse, men man får fortfarande en oförglömlig resa om man åker med en kompis. Det positiva med att åka själv är att du är själv och blir tvingad att lära känna nya människor, du står på egna ben på ett annorlunda sätt. Åker man däremot med en kompis hemifrån så har man en person i närheten av sig hela tiden och man har en person att dela sina minnen med när man kommer hem.

Hur bodde du? Hur var det?

Jag valde att bo på residence båda gångerna. Om man bor i värdfamilj bor man i en lokal familj från destinationen, detta gör att man endast pratar språket som du är där för att studera. Medan om du bor på residence så bor du med andra studenter från din grupp, men detta innebär inte att du inte är omgiven av språket du studerar. Residenset är nämligen fullt med andra studenter från andra länder. Jag trivdes enormt bra på residence, man får en enorm gruppkänsla blir som en familj.

Längtade du hem någon gång under resan?

Jag längtade aldrig hem ifrån någon av resorna. Det är väldigt få personer som gör detta, trots att man är nervös för det innan man åker. Jag tror att den största anledningen till detta är för att man hela tiden har aktiviteter och umgås med sin grupp, man har helt enkelt inte tid till det.

Vad var det bästa med resan till Malta?

En av de bästa och mest intressanta, men samtidigt sorgliga sakerna för många och även mig är att man får uppleva den stela stämningen på flygplatsen första gången som man träffar sin grupp som man ska spendera sin livs resa med. När man sen väl åker hem så gråter alla, man vet att det är över, man vet att man aldrig kommer vara fullt ut i samma grupp igen, man vet att det finns de som man aldrig kommer träffa igen samtidigt som man vet att man har fått nya vänner för resten av livet. Detta är en känsla och upplevelse som inte går att beskriva, man måste själv uppleva det.

Har du blivit bättre på språket efter att du varit iväg?

Ja. När jag åkte hade jag inte haft godkänt i engelska på många år. Men när jag kom tillbaka märktes det på betyget direkt. Även när jag åkte tillbaka till Malta andra gången märktes det av. Jag var i en högre rankad level i klassen (beroende på hur bra man är på engelska) och jag fick även högre betyg av EF efter den avslutade kursen. Nu ligger jag på en stadig godkänd nivå.

Mitt slutord tar jag från ett citat från en av mina första aktivitetsledare på Malta, Verner. Detta citat fick jag höra av honom detta år. Efter att inte har träffat honom på ett helt år, betydde det allt att jag fick umgås en del med honom även detta året, trots att han inte var min ledare. (Det var nämligen så att han hade den italienska gruppen som oftast hade samma aktiviteter som oss.)

”You’re among the students who amazed me and taught me how a person can learn to go from good to great in such a short time. Education for life!! Keep it up! I’m glad to have seen you again, missing some is a given part of life, better than regretting having met someone. So really thank you for letting me getting to know you! Stay Happy”.

SPRÅKRESA TILL MALTALäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig