GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Tillbaka till skolan: 9 sätt som gör det mindre smärtsamt

Tillbaka till skolan: 9 sätt som gör det mindre smärtsamt

Varför går vi fortfarande i skolan eller på  universitet när mycket information blivit så lättillgängligt för oss på internet? Vill vi ha reda på när man första gången landade på månen? Så googlar vi det! Vill du lyssna på musik? Går du in på Youtube eller Spotify. Behöver du räkna ut vad  67 procent av 110 är? Tar du hjälp av miniräknaren på telefonen.

Även om vi har all information tillgänglig 24 timmar om dygnet, så handlar skola eller universitet om så mycket mer än att behärska ekvationer eller memorera viktiga datum: det handlar om det fundamentala du lär dig i ett klassrum eller i en föreläsningssal och om de relationer och personliga kontakter som du skapar med kollegor och professorer. Att komma tillbaka till skolan efter ett långt sommaruppehåll kan oavsett vara ganska tufft, och för att underlätta för dig så har vi kommit fram till 9 sätt att göra skolstarten lite mindre smärtsam.

1. Börja med rutiner tidigt

Du kan inte räkna med att gå till sängs 02:00 och gå upp när ditt larm ringer vid 06:45. Så, ungefär en vecka innan skolan börjar, försök gå till sängs vid en rimlig tid för att kunna gå upp tidigare. Det är mycket bättre än att behöva börja dagen med 10 koppar kaffe.

2. Gör en to-do lista

Skapa en lista över allt du behöver köpa och göra inför skolstarten. Du kommer att känna att du har mer kontroll över din skolsituation och vara mer förberedd inför starten.

3. Gör dig redo kvällen innan

Om du är det minsta lik mig, så kommer du förmodligen slösa bort en dryg timme på morgonen för att hitta dagens outfit. Spara tid genom att välja din outfit och packa dina väskor kvällen innan. Det kommer att ge dig mycket mer tid på morgonen så att du kan sova längre eller ta en lång skön frukost. #winning

4. Frukost

Ät det varje dag! Det är vad som kommer att ge dig energi och fokus till det som du måste åstadkomma under dagen. Kom ihåg att din hjärna behöver bränsle precis som din bil.

5. Planera din resa till skolan

Cyklar du till skolan? Eller tar du buss eller tåg till? Kontrollera att du har en plan, så att du kommer fram i tid. Se till att du har koll på dina prylar, och framförallt fulladdat batteri på din mobiltelefon. Det är irriterande att att ha slut på batteriet på din smartphone på väg till skolan eller universitetet eller glömma dina hörlurar hemma så att du tvingas lyssna på din grannens högljudda telefonsamtal vid 08:00.

6. Var duktig och ambitiös

Jag säger inte att ni ska sätta er längst fram i klassrummet. Bara ge ett gott intryck,var nyfiken, ställ frågor och lämna in dina uppgifter i tid. På så sätt kommer lärare och professorer att respektera dig, och de kommer att vara mer benägna att hjälpa och stötta dig under din studiegång.

7. Få nya vänner

Behåll dina gamla vänner men försök också skapa nya relationer,  gå på sociala evenemang, mingla i klassen eller gå med i minst en ny klubb som matchar dina intressen,  Du bör också försöka hitta en studiekompis, gärna någon äldre som kan ge dig bra tips inför kommande tentaperioder. Som jag sagt tidigare, vänner är det som gör skolan så speciell, så se till att prioritera dem!

8. Gå inte över din budget

Du är fortfarande en elev trots allt! Så tills du börjar arbeta, se till att inte spendera för mycket på tilltugg i cafeterian eller slösa pengar under helgen på utflykter med vänner. Gör en budget och håll dig till den!

9. Personlig utveckling

Under din studietid kan du utveckla din personlighet genom att du lär dig så mycket om dig själv och hur du agerar och reagerar i olika sammanhang. Utmana gärna dig själv för att testa vad du går för, men fall inte för grupptryck. Våga tro på dig själv! Dina vänner kommer att respektera dig mer om du står för dina åsikter.

Glöm inte att din skoltid eller universitetstid kommer vara några av de bästa åren i ditt liv och framförallt friaste! De flesta kan intyga att oavsett hur krävande det kan vara under vissa perioder, kommer du att sakna tiden när den väl är över.

Hitta tillbaka till skolbänken med oss! Lär dig ett språk utomlands!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig