GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

UTLANDSSTUDIER OCH CSN?

UTLANDSSTUDIER OCH CSN?
  • Ska du studera utomlands men vill ha hjälp med finansiering av studierna? Som svensk medborgare över 20 år har du rätt att söka medel från CSN för utbytesstudier, både i och utanför Europa, vilket innebär att du som reser med EF kan finansiera hela din språkutbildning med hjälp av studiemedel (förutom om du ska till Japan, där skolan ej är CSN-berättigad).

Sedan CSN införde ett nytt lånesystem har deras lånemöjligheter blivit mer individanpassade än innan. Såhär ser ansökningsmöjligheterna ut:

Lån                                              1932 kr/studievecka
Bidrag                                          840 kr/studievecka
Merkostnadslån utland                 603 kr/studievecka

Detta blir totalt 3 375 kr/studievecka (vilket innebär 13 500 kr/månad). Pengarna betalas ut månadsvis i slutet av varje månad.

Utöver bidrag och lån ger CSN möjligheten att låna pengar till extra kostnader för exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar. Dessa skiljer sig lite beroende på vart i världen du vill åka. Däremot måste en kurs, oavsett land eller skola, avslutas med ett kunskapsprov, detta för att ge dig rätt till studiemedel.

Det är viktigt att du skickar in en studieförsäkran till CSN som ett bevis på att du avser att påbörja dina studier. Första utbetalningen skickas drygt en vecka efter CSN godkänt din försäkran, och tidigast tre veckor innan studierna börjar.

Tips! Planera din ekonomi och gör en budget innan du reser iväg, på så sätt blir det lättare att ha koll på dina pengar.

Hitta mer info på CSNs hemsida!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig