Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

UTLANDSSTUDIER OCH CSN?

UTLANDSSTUDIER OCH CSN?
  • Ska du studera utomlands men vill ha hjälp med finansiering av studierna? Som svensk medborgare över 20 år har du rätt att söka medel från CSN för utbytesstudier, både i och utanför Europa, vilket innebär att du som reser med EF kan finansiera hela din språkutbildning med hjälp av studiemedel (förutom om du ska till Japan, där skolan ej är CSN-berättigad).

Sedan CSN infört ett nytt lånesystem i juni förra året har deras lånmöjligheter blivit mer individanpassade än innan. Såhär ser ansökningsmöjligheterna ut:

Lån 1780 kr/studievecka
Bidrag 707 kr/studievecka
Merkostnadslån utland 556 kr/studievecka

Detta blir totalt 3 043 kr/studievecka (vilket innebär 12 172 kr/månad). Pengarna betalas ut månadsvis i slutet av varje månad.

Utöver bidrag och lån ger CSN möjligheten att låna pengar till extra kostnader för exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar. Dessa skiljer sig lite beroende på vart i världen du vill åka. Däremot måste en kurs, oavsett land eller skola, avslutas med ett kunskapsprov, detta för att ge dig rätt till studiemedel.

Det är viktigt att du skickar in en studieförsäkran till CSN som ett bevis på att du avser att påbörja dina studier. Första utbetalningen skickas drygt en vecka efter CSN godkänt din försäkran, och tidigast tre veckor innan studierna börjar.

Tips! Planera din ekonomi och gör en budget innan du reser iväg, på så sätt blir det lättare att ha koll på dina pengar.

Hitta mer info på CSNs hemsida!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentliv