GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar till att älska Barcelona

10 anledningar till att älska Barcelona

Sträck upp din hand om ditt hjärta tillhör Barcelona (eller kommer göra det, när du väl kommer dit). Vår magiska jord har en del städer som har det där ”lilla extra” och Barcelona tillhör definitivt den gruppen. Man blir aldrig trött på den Katalanska staden. Här listar vi 10 anledningar till att älska Barcelona lika mycket som vi gör.

1. Berg och hav

Omgivet av Medelhavet och med bergen bara en kort tur bort så får din tid i Barcelona ofta avstickare till både stränder och skidbackar. Upptäck topparna av Montserrat i de Katalanska kustnära bergen eller hamnen i Cadaqués för en instagramvänlig dagstur.

2. Gotiska kvarter

“Jag är så trött på att utforska Barcelonas gotiska kvarter,” sa ingen, någonsin. Unna dina ögon en eftermiddag att promenera runt i Barri Gòtic och följ dina instinkter genom sammanflätade gator som plötsligt öppnar upp sig i torg eller leder dig till dolda små butiker. Det är även här du finner stadens imponerande katedral, som började byggas år 1298.

3. Gatukonst

Det historiska och det vassa går perfekt hand i hand i Barcelona, det blir tydligt i stadens gatukonst. Genom att pryda dörrar, väggar och hemliga hörn så exploderar den i färggranna, känslosamma historier när du minst anar det. Så ut och leta efter din favoritmålning i de Gotiska-, Poblenou-, eller El Ravalkvarteren.

4. Stadsdelar

På tal om kvarter, varenda ett i Barelona förtjänar stående ovationer. De är förtrollande, färggranna, djärva, skrikiga, läckra, eleganta och allt däremellan. El Raval har karaktär och djärvhet, Eixample slår med sin vackra arkitektur och storslagna avenyer, Gràcia med sin bohemiska stil, och det industriella Poblenou har ett imponerande nytt kvarter som har gjort området till ett hem för design- och techföretag. Och lägg på minnet att det här är bara fyra av stadens över 70 distinkta barris.

5. Ingen tjurfäktning

Plaza de Toros Monumental var den sista platsen i Katalonien som hade tjurfäktning. Men det stängdes år 2014 och används nu som ett museum för tjurfäktning. Det är däremot inte det enda det passar till, Art Nouveau-ringen används nu som ett perfekt stopp för kvällsunderhållning med sina food trucks och livemusikevent. Kul fakta: Under årtiondena har la Monumental varit värd för The Beatles, Dire Straits, Tina Turner, Bob Marley, och The Rolling Stones.

6. Gaudí

Den kände 1800-talsvisionären Antoni Gaudí lever vidare i Barcelona idag med ett arv som framstår som allt mer fascinerande med tanke på hans olägliga död för nästan hundra år sen. Hans mästerverk, Sagrada Familia, är känt för att fortfarande vara under konstruktion och är beräknat att vara färdigt år 2026. För att fortsätta din Gaudítur så kan du besöka Casa Battló, Casa Milá, Casa Vicens, Parc Güell, Palau Güell, och de kända mosaikbänkarna på boulevarden Passeig de Gracia.

7. Barça

Man kan inte inte älska Barcelonas fotbollslag. Som ett av de bästa i världen så kommer fotbollskulturen verkligen till liv i Barcelona, speciellt när en stor match mot Madrid är på agendan. Besök Camp Nou för att se Barça spela mot de andra jättarna i den europeiska ligan. Du vet väl vems sida du är på?

8. Maten

Glöm sangria och tapas. Visst, det finns gott om det i Barcelona, men det finns många andra katalanska maträtter att prova först! Testa till exempel calçcots (en speciell typ av vårlök, kolgrillad och doppad i en sås), escudella (en kött- och grönsaksgryta), botifarra amb mongetes (fläskkorv serverad med vita bönor), esqueixada (saltad torsksallad) och den perfekta enkelheten i pa amb tomàquet (bröd gnuggat av färska tomater och vitlök, och sen toppat med olivolja och salt) för en sann smakupplevelse.

9. Lokala traditioner

Katalanska traditioner är helt klart unika. Tänk casteller som (bokstavligt talat) är mänskliga torn uppbyggda av en grupp människor som formar tornet genom att klättra upp över varandra för att komma till toppen. Kombinera det sedan med correfocs eldspringande, där folk klädda som demoner springer ner för huvudgatorna till ljudet av trummor, snurrandes på fyrverkerier, och du har fått dig ett recept för oförglömliga festivaler.

10. San Jordi

Den 23e April är en minnesvärd dag i Katalonien då par ger varandra gåvor i form av böcker och rosor eftersom Sant Jordi, stadens skyddshelgon, firas. Ursprunget är lite gott och blandat från olika högtider, men om det innebär att vi får böcker så är vi absolut tacksamma för den dagen!

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig