GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du måste göra innan du tar examen

10 saker du måste göra innan du tar examen

Universitetslivet består av föreläsningar, anteckningar, rapporter, tentor, presentationer och ännu fler tentor. För att klara av detta krävs givetvis litervis med kaffe. Du har vid det här laget säkert en massa knep för att hålla studiemotivationen uppe men har du en plan för vad du ska göra efter du tagit din examen? Vad vill du ha ådstakommit när du äntligen tar emot ditt examensbevis?

Gör dig själv en tjänst och läs igenom dessa tips innan studentlivet börjar lida mot sitt slut. De kommer hjälpa dig på traven när det är dags att påbörja ett nytt kapitel i livet.

1. Tro på dig själv

Visst kommer mycket press utifrån, men ofta är det vi själva som är våra värsta kritiker. Man kan ju tycka att vi människor borde göra det som får oss att må bra, men den där lilla inre rösten har en tendens att vara ihärdig. ” Du borde gjort bättre ifrån dig”, ”Varför skulle de välja just dig?”, ”Hoppas inte på för mycket bara” och så vidare. Känner du igen dig? Att lära sig att stänga av de negativa tankarna är något många kämpar med under hela livet. Men det finns enkla övningar som du kan börja med på direkten. När en negativ tanke är på ingång ska du lära dig att känna igen signalerna, för att sedan acceptera den och gå vidare. Det låter kanske lättare sagt än gjort, men det fungerar faktiskt att visualisera hur tanken flyger iväg eller sprängs som en ballong. Efter lite träning kommer du märka att du känner dig mer positiv och mindre negativt inställd till dig själv.

2. Säg ”ja” till nya möjligheter

Världen är så mycket större än bara ditt land, din stad eller ditt bostadsområde. För en stjärna som dig är det tur att det finns många valmöjligheter där ute som väntar på dig. Att vara nyfiken på andra kulturer och se möjligheter istället för begränsningar är kanske en av de viktigaste sakerna att ha med sig genom livet. Går det en fransk film på bio just nu eller arrangeras det en asiatisk matfestival i helgen? Ta dig dit! Erbjuder träningscentret i ditt område afrikansk dans? Ta med en vän och testa på en ny träningsform. Nya erfarenheter kan bara innebära att du utvecklas som människa.

3. Isolera dig inte

Med tanke på vad vi just pratade om kanske många nu tänker “Nej det intresserar mig absolut inte” eller ” Det kommer jag inte klara av”, men vet du vad? Du är i början av din personliga utveckling. Du kanske skulle älska att spendera söndagar med att spela schack eller börja laga vietnamesisk mat. Det kanske visar sig att du har en dold talang för kick-boxning eller att du är en grym läxpedagog. Välj inte bort spännande möjligheter för att istället sitta hemma. Börja programera om den lilla rösten i ditt huvud med att säga ”Jag testar” istället för” Aldrig i livet”.

4. Lär dig ta ansvar för dina misstag

Det är lätt att skylla på andra när något inte går som man har tänkt sig, men är det så klokt? Att rättfärdiga sina egna misstag genom att blanda in andra kanske hjälper för stunden, men inte i det långa loppet. Misslyckades du med en tenta? Det var förmodligen inte de störiga klasskompisarnas fel. Tänk igenom situationen och bestäm dig för att lägga upp din studieteknik bättre inför nästa tenta. Sårade du en vän? Ta ansvar för situationen och sätt dig ner och prata med personen och be om ursäkt. Men akta dig för att fastna vid vad som hänt, då är det lätt att den nedvärderande rösten kommer tillbaka. Ta ansvar för dina misstag, men gå sedan vidare.

5. Gör en bucketlist

Vad drömmer du om? Har du länge funderat på att studera utomlands? Vill du flytta till Spanien, Kanada eller Brasilien? Vill du lära dig ett nytt språk, ta dykcertifikat eller jobba som aupair? Tänk stort och se till att skriva ner allt du drömmer på ett papper. Att göra en bucketlist är ett bra sätt att börja visualisera dina personliga mål och hjälper dig att göra en plan för hur du ska ta dig dit. Kom ihåg att livet är långt efter examen och inga drömmar är för stora.

6. Öva på att bli mer självständig

Dina föräldrar kommer förmodligen heja på dig och rycka in när det krisar ända tills du går i pension. Men en del av att bli vuxen är att själv aktivt börja ta ansvar för att lösa situationer som uppstår. De föräldrar som finns där och stöttar hela vägen är guld värda, men det är viktig att du själv känner att du klarar dig själv. Ta för vana att spara undan lite pengar varje månad som kan täcka oväntade kostnader. Om du bor kvar hemma, se till att visa dina föräldrar att du är en vuxen människa som hjälper till att hålla rent och bidrar så mycket som du kan till hushållet.

7. Utmana dig själv i köket

Att kunna laga god mat behöver inte alltid vara så komplicerat och kan vara en boost för ditt självförtroende. Testa på att laga nya rätter och exprimentera med nya smaker i köket. Även som student kan man laga hälsosamma och spännande rätter. Behöver du inspiration finns hundratals bloggar med bra tips! Utmana dig själv en vecka och laga en ny rätt varje dag och håll dig undan take-away och snabbnudlar. Att bli duktig på matlagning är något du kommer ha stor glädje av i livet!

8. Lär dig ett nytt språk

Det finns många fördelar med att kunna flera olika språk. Ett bättre minne, lättare att fokusera och högre löner är bara några av dem. Tänk dig också vad häftigt det skulle kännas att enkelt kunna beställa en kaffe på italienska. Om du har svårt för att lära dig ett nytt språk så bör du lägga upp rimliga delmål och inte satsa på att bli flytande inom ett halvår. Men gå in med inställningen att du kommer klara det och börja med att boka in dig på en kurs, läs böcker och tidningar för att bli bekant med det nya språket. Det bästa är såklart att åka till landet där språket talas. Du kommer snabbt märka hur fort du lär dig nya ord och fraser och du kommer ha väldigt roligt under tiden.

(Är du nyfiken på hur bra dina språkkunskaper är? Gör EF:s språktest för att ta reda på det)

9. Ta körkort

Att kunna köra bil är en frihetskänsla som definitivt kommer göra att du känner dig redo att ta dig an framtiden. Om du inte redan har körkort är detta en bra tillfälle att ta tag i det. Det innebär att du kommer att ha möjlighet att åka iväg på en roadtrip med dina vänner, hjälpa ditt syskon att flytta, storhandla eller hämta en kompis på flygplatsen. Även om du inte planerar att köpa en egen bil så är det ändå en investering för framtiden.

10. Boka en resa

Finns det något bättre sätt att fira att du tagit examen än att åka iväg på en resa? Ta lite ledigt och backpacka några veckor i Asien eller flytta till England eller Australien. Eller så kanske du vill tågluffa genom Europa elller åka på roadtrip i USA. Oavsett vart du drömmer om att åka är detta ett ypperligt tillfälle att göra slag i saken. Börja kolla upp vad flygbiljetter kostar, om du behöver söka visum och börja leta inspiration. När du känner dig redo så glöm inte att boka biljetterna, det är först då din dröm blir verklighet och inte bara en tanke.

Lär dig ett nytt språk och upptäck världen med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer