GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

6 tips inför din första resa på egen hand

6 tips inför din första resa på egen hand

Drömmer du om att åka på en språkresa nästa sommar? En språkresa är för många unga den första resan på egen hand. Är du en av dem som reser själv för första gången så kan du vara lugn – det kommer vara första resan utan föräldrar för majoriteten av barnen i din språkresegrupp. Nedan finner du 6 tips inför din första resa på egen hand.

Säg JA!

Allt börjar med ett JA! När du bestämt dig för att åka på en språkresa har du tagit första steget mot ditt livs sommar. När du väl är på plats bjuder varje dag på nya äventyr och möjligheter, men det är upp till dig att tacka JA. Gå in med ett öppet sinne till alla nya aktiviteter.

Uppskatta olikheterna

Du kommer med stor säkerhet att få många ”aha-uppleveler”. Nya rutiner, främande mat och oförutsägbart väder är bara några få att nämna. Det är således viktigt att gå in med ett öppet sinne och en positiv inställning för att uppsatta olikheterna.

Hemlängtan

Det är naturligt att få hemlängtan – i synnerhet under första resa på egen hand. Tricket är då att fokusera på det som händer här och nu. Omge dig av dina nya vänner, delta i de aktiviteter som erbjuds eller sök stöd av din kursledare.

Ställ frågor

Ju fler frågor, desto mer förståelse! Våga ställ frågor för att få ut det mesta av din språkresa. Varför dricker britterna kopiösa mängder te? Och varför dricker italienare inte cappuccio efter kl 10.00 på morgonen? Lämna inte din resa ovetandes!

Öva, öva, öva

Övning ger färdighet! Det mest effektiva sättet att lära sig ett nytt språk på är genom att öva. Våga säga fel, våga ställa frågor och våga be om hjälp. Dra nytta av att du faktiskt befinner dig i det land där språket talas. Ditt självförtroende kommer att växa med tiden och varje gång du vågar göra det som först kändes obekvämt.

Lägg bort mobilen

Att hålla familjen och vännerna i Sverige uppdaterade om vad som händer är för många viktigt. Men, försök att spendera så lite tid med mobilen som möjligt. Spenderar du för mycket tid med att uppdatera dig om vad som händer hemma, missar du upplevelser och intryck på plats. Lägg bort telefonen och prata istället med dina nya vänner, lärare och din kursledare. Det kommer kännas så mycket mer meningsfullt att upptäcka en ny stad och skapa nya minnen än att skrolla i telefonen. Hoppas att dessa 6 tips inför din första resa på egen hand kommer vara till hjälp.

Gör din sommar till den bästa någonsin!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig