Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Allt började med EF

Allt började med EF

Amanda Fredén är en av dem som lever livet till fullo i Sydney, Australien. Här berättar hon om sitt fantastiska äventyr, sina känslor och tankar inför resan och hur allt började med EF.

amanda2

För 14 månader sen fick jag ett sms från EF om att de hade platser kvar för sommarens språkkurser. Trött som jag var på Sverige bestämde jag mig för att ringa upp dom. Jag hade ingen aning om vart jag ville resa, men jag tänkte att om jag nu ska resa så kan jag lika gärna resa så långt bort som möjligt och jag visste att jag ville resa till ett engelsktalande land. Min studievägledare på EF hjälpte mig att komma fram till att Sydney i Australien skulle passa mig bra och 3 månader efter det samtalet satt jag på ett flygplan till Sydney. Men innan jag kunde boarda det planet och fara iväg var det praktiska saker som behövde lösas.

Jag bestämde mig för att åka på en 13-veckors lång språkkurs. Anledningen till att jag valde den längden är för att det är först från 13 veckor som man kan ta CSN, vilket jag kände att jag behövde. Att ta CSN kan tänkas vara klurigt, men det var verkligen enkelt. EF fanns alltid där och hjälpte mig om det var något som jag inte förstod. Jag fick fylla i några papper, skicka iväg det och vänta på svar. Jag fick svar relativt omgående och först då jag fick det beviljat sökte jag visum och köpte flygbiljett.

amanda7

Att söka visum var nog den procedur som jag upplevde som mest stressig. EF fanns där som stöd och frågeplank, men visum är något som man måste söka själv och det är otroligt mycket information att behandla och gå igenom. Visum till Australien är för oss som svenskar väldigt enkelt att få beviljat, men man kan ändå få räkna med att det kan ta lite tid. Men mina tips är att inte stressa upp sig, ta den tid som det behövs för att få allting rätt under ansökningen och låt det ta tid. Mitt studentvisum beviljades på två minuter, så det stressen jag hade känt inför det hela var helt onödig.

Tre månader efter första samtalet med EF var det dags att åka iväg. Jag var så nervös och förväntansfull, men såg inte lika mycket fram emot två flygresor på totalt 24h. Jag hade en flygbiljett bokad hem igen 13 veckor senare, men det komiska är att 11 månader senare befinner jag mig fortfarande här i Sydney, Australia. Livet kan ta otroliga vändningar ibland, och jag hade inte tänkt att en språkresa med EF skulle förändra hela mitt liv men det gjorde det. Jag blev kär i staden, människorna här, kulturen och landet. Men inte hade varken jag eller min familj trott att en kort resa skulle leda till en flytt.

amanda4

Min resa med EF öppnade nya dörrar för mig. Du lär känna så många nya människor som alla kommer påverka dig på ett eller annat sätt, du får uppleva en ny kultur som du antingen kommer älska eller hata, du kommer växa som människa och lära känna dig själv på en helt ny nivå. Och du kommer självklart utveckla ditt språkförråd. Efter 13 veckor i Sydney så hade jag börjat drömma på engelska och även tänka, vilket kan tyckas vara märkligt men tar man tillvara på att endast använda det språket man är iväg för att lära så kommer det hända saker.

En språkresa med EF är en bra start på något större. Det är ett steg i rätt riktigt, oavsett om du vill resa för att utveckla språket, komma iväg från Sverige, uppleva en ny kultur, träffa nya människor eller något annat. Min plan var att bara komma iväg från Sverige, få se något annat och det ledde till att jag hittade en stad som jag nu kallar för “home”.

Tips
– Kolla upp hur vädret kommer vara dit du ska resa (vilket jag inte gjorde), så att du packar kläder efter väder
– Packa inte för mycket, du kommer vilja shoppa kläder och souvenirer
– Ha en budget. Det är lätt att utgifterna drar iväg pga allt roligt som du omringas av
– Kolla upp och skriv ner vad du verkligen vill se och göra under din resa, så att du har möjlighet att planera in det och göra det
– Men planera inte in för mycket
– Det är okej att ha hemlängtan, men det är även okej att inte ha det
– Njut, fotografera, va social och ta del av landets kultur

Kolla in Amandas instagram här!

Upplev Sydney du med!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av