GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker som förändras efter att du har levt utomlands

10 saker som förändras efter att du har levt utomlands

“Life might be difficult for a while, but I would tough it out because living in a foreign country is one of those things that everyone should try at least once. My understanding was that it completed a person, sanding down the rough provincial edges and transforming you into a citizen of the world.” – David Sedaris

Att flytta utomlands och börja om i ett nytt land kan vara ett av de mest skrämmande men mest spännande upplevelserna någonsin. Hela ditt liv kommer förändras – och då menar jag inte bara din adress eller vilket tvättmedlet du använder.

1. Ditt hem är där ditt hjärta är

När du flyttar utomlands kommer du ingå i en speciell klubb. Du kommer ha två valutor i plånboken, två adresser och två språk. Jag ska inte dra det så långt som att du kommer ha två personligheter men du kommer definitivt vara en del av två världar – ditt gamla och ditt nya. De här två världarna kommer troligen flyta ihop över tid, men du kommer alltid ha en koppling hem. Din post skickas till dina föräldrar eller så har du flyttlådor i din kompis källare.

Paket hemifrån betyder allt

Även om du kan beställa nästan allt online så betyder ett paket med sötsaker hemifrån mycket mer när du är utomlands. Allt i paketet kommer smaka en miljon gånger bättre än något du kan köpa i en lokal butik. När du får ett paket hemifrån måste du lägga upp en strategi för hur du ska ta dig an det. Antingen äter du upp allt direkt så att det inte finns en smula kvar, eller så sparar du det så länge som möjligt och ser till att portionera ut det över en längre tid.

Det blir (lite) lättare att säga hej då

Även om det är otroligt svårt att säga något positivt om farväl, så kommer det att bli lättare med tiden. Kanske för att du vet att det alltid finns en soffa att komma hem till, oavsett var du varit. Efter ett tag vet du också att ett hej då alltid följs av ett hej.

4. Vänskapsband blir starkare

Att flytta utomlands och ha ett hav mellan dig och dina vänner är tufft. Du kommer snabbt märka vilka som fortsätter höra av sig och vill komma och hälsa på. De här personerna kommer du komma närmare än förut, medan du kommer tappa kontakten med de andra. Det här kan liknas vid en sentimental garderobsrensning där du kan testa vad du vill behålla och vad du har vuxit ifrån.

5. Utmaningar ser inte så annorlunda ut

Ja, det är fantastiskt att bo vid havet, men du kommer fortfarande betala räkningar, städa toaletten och återhämta dig från förkylningar. Du bor kanske i ett paradis men bara för att du är i ett annat land kommer inte alla dina problem försvinna och livet bli en dans på rosor. Oavsett var du befinner dig kommer smekmånadsfasen att ta slut. Dina vänner är kanske avundsjuka på ditt liv utomlands men de inser nog inte att gräset inte alltid är grönare på andra sidan.

6. Skuldkänslor

Kommer du ihåg din mammas ansiktsuttryck när du berättade att du inte kunde komma på söndagsmiddagen? Okej. Föreställ dig det ansiktsuttrycket när du berättar att du inte kommer hem till jul eftersom du inte fick ledigt (eller för att du inte kunde säga nej till en road trip med kompisarna). Till råga på allt kommer du nog inte ha tid att komma hem förrän till sommaren… Du kommer fokusera mer på kvalitet än kvantitet och många av resorna kommer vara på grund av dåligt samvete.

7. Allt fortsätter som vanligt (med eller utan dig)

Den bittra sanningen är att det kommer ske roliga saker utan dig. Vänner kommer gifta sig, bebisar kommer födas och legendariska fester kommer anordnas. Du kommer troligen att missa många saker och uppleva utvalda ögonblick genom sociala medier. Det kan vara svårt att acceptera – men dina vänner kommer känna samma sak när de missar dina fantastiska upplevelser utomlands.

8. Du kommer se ditt hem från en annan vinkel

Du flyttade kanske utomlands på grund av vädret eller de tomma och tråkiga gatorna. Du kommer märka att dina berättelser om de här platser kommer mötas med fascination och intresse av människor som inte kommer från Sverige. Att se ditt hem ur ett annat perspektiv kan ge dig en helt annan uppskattning för området – och ge dig starkare känslor för platsen. Du kommer troligen älska ditt gamla hem ännu mer – i alla fall när det är OS eller VM.

9. Du börjar bete dig som lokalbefolkningen

Du kommer börja bete dig mer och mer som lokalbefolkningen. Det börjar med att du lär dig språket och slanguttrycken i landet men kommer fortsätta långt bortom det. Till slut kommer du veta vilken tid du ska gå till marknaden för att få de bästa erbjudandena, du kommer hitta ett café som kommer med din order – innan du hunnit beställa och du kommer diskutera den lokala politiken på bussen. Även om det kommer ta ett tag, och du kanske aldrig känner dig som en infödd, kommer du acklimatisera dig och bete dig som lokalbefolkningen. Att vara en del av en ny kultur är en fantastisk känsla!

10. Hemma? Hemma!

Till slut kommer du till en punkt då det är svårt att säga var hemma är – det brukar involverar en lång och förvirrande förklaring (se punkt 1). Ibland är det där ditt hjärta är. Ibland är det där du växte upp. Ibland är det där du bodde under en viktig del av ditt liv. För min del är hemma där jag har min laptop och där både dator och mobil automatiskt kopplar upp sig på wifi:et.

Vill du uppleva något nytt?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer