GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

HOTELL ELLER AIRBNB – VAD VÄLJER MAN?

HOTELL ELLER AIRBNB – VAD VÄLJER MAN?

Planet landar efter en lång flygning. Du sträcker på benen, gnuggar sömnen ur ögonen och tittar ut genom fönstret för att få en glimt av omgivningen. Du känner dig stel, som om du har tillbringat natten i bagageluckan på en liten bil. Kön vid ankomsten ringlar sig lång men tillslut kan du hämta upp din väska från bagagebandet och bege dig ut för att vinka in en taxi. Vart taxin tar dig beror på vad du har bokat..

Studenter som åker iväg på utbyte får ofta möjlighet att bo i en värdfamilj eller i ett studenthem. Andra resenärer kan välja att att bo hos vänner eller hos värdar via Airbnb. Självklart finns även möjligheten att bo på hotell, motell eller hostel. Valet av boende utomlands beror på vilken upplevelse du vill ha, och den här guiden hjälper dig att bestämma vad som är rätt för dig.

GOING LOCAL

Om du väljer ett boende utomlands som är hemma hos någon som bor på plats kommer taxin att ta dig till ett bostadsområde. Mellan bostadshusen kommer du att se butiker, internetcaféer och tidningsförsäljare. Med undantag för skyltar som du inte förstår kommer hela upplevelsen inte att vara helt obekant. Du kliver ur bilen och dubbelkollar att adressen är rätt – mycket riktigt är du på rätt plats. Du går fram till ytterdörren, ringer på dörrklockan och hoppas att någon trevlig person öppnar. En kort stund senare öppnas dörren av din leende värd.

Om du är en student som pluggar utomlands kan din värd till exempel vara en en kvinna i medelåldern klädd i klänning, ett förkläde och sandaler. Om du reser och bor hos vänner eller hos någon via Airbnb kan det till exempel vara en frilansfotograf med slitna jeans, en enkel T-shirt och stora glasögon.

Att bo hemma hos någon när du är ute och reser ger dig möjlighet att få ett genuint kulturellt utbyte, och uppleva hur livet ser ut i ett annat land än ditt eget. Visst, det kanske är lite utanför din bekvämlighetszon, men det är det som gör det spännande!

Förutom att hjälpa dig att hitta på den lokala orten kan en lokal värd ge dig tips på hur du undviker turistfällor och var du hittar autentisk mat, eller hur mycket du bör betala för souvenirer. Om du dessutom vill öva din språkförmåga kan din värd hjälpa dig! Du kanske behöver ett lexikon i början, men innan du vet ordet av det kommer dina konversationer på det lokala språket att handla om så mycket mer än vädret.

RESER DU SOLO?

Om du tycker att det låter allt för intimt att ha sitt boende utomlands hemma hos någon kan du välja att bo på hotell, hostel eller i en lägenhet, beroende på vad du vill få ut av din resa. I så fall kan taxichauffören köra dig till den mer kommersiella delen av staden där du hittar höga byggnader, neonskyltar och jäktade människor.

Om du har bokat ett hotell välkomnas du av en vänlig receptionist som är propert klädd i kostym och namnbricka. Om du har bokat ett hostel kommer receptionisten förmodligen vara mer ledigt klädd i en t-shirt med grafiskt tryck. De frågar dig om du har några frågor eller funderingar om din vistelse. Du frågar efter vägbeskrivning till närmaste tunnelbanestation och om rekommendationer till bra restauranger i närheten. Receptionisten drar fram en karta och ritar hur du ska gå. Du upplever staden på egen hand. Från ditt centrala läge har du inte långt till berömda sevärdheter, populär shopping och spännande underhållning. Du kan gå och komma när du vill.

HEM ÄR ÖVERALLT

Oavsett om du bestämmer dig för att stanna hemma hos någon eller på hotell eller hostel kommer din resa att vara fullpackad med roliga upplevelser. Lyckligtvis finns det ett alternativ för alla, så allt du behöver göra är att boka och komma iväg!

Bo utomlands med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig