GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Resa till Hawaii: 10 tips på dolda pärlor i Honolulu

Resa till Hawaii: 10 tips på dolda pärlor i Honolulu

På ön O’ahu, även kallad ”The Gathering Place”, har Honolulu länge haft internationella besökare med löften om soliga stränder och säkra vågor. Men det finns så mycket mer av Hawaiis huvudstad än surfing. Lev som en local och upptäck hemliga platser i och runt staden med våra tips om 10 dolda pärlor i Honolulu.

1. Halona Cove

På Waikiki Beach är vågorna regelbundna och bryts perfekt för nybörjare på surfbrädan, därför är det en av de mest populära stränderna för besökare i Honolulu. Så istället för att du trängas bland folkmassorna, åk till stranden på Halona Cove. Det krävs en liten vandring för att komma dit, men det är en av anledningarna till att det fortfarande är en tyst och dold plats. Dess orörda naturliga skönhet har fångat uppmärksamheten från filmindustrin, och scener från Pirates of the Caribbean och 50 First Dates har filmats där.

2. Uncle’s Fish Market & Grill

Fisk och skaldjur är alltid färskt på Hawaii, ön är bokstavligt talat omringad av korallrev och ett hav som kryllar av liv. Precis runt hörnet från Honolulu Fish Auction ligger Uncle’s Fish Market & Grill. Det är en av de bästa platserna där du kan få lokalt fångad fisk. Den här platsen är lika älskad av locals, besökare och fiskare. Beroende på vad som har blivit fångat tidigare under dagen, kan du få smaka på läckra rätter med ahi, snapper, mahimahi, räkor och sashimi.

3. Första fredagarna i Chinatown

Den första fredagen varje månad är det Honolulufester. Många av de trendiga boutiqeaffärerna och hipstergallerierna i Chinatown har öppet sent och ordnar gratis events under de livliga kvällarna. Samtidigt så förbereder sig caféerna, barerna och restaurangerna  för en livfull och sen natt. Sikta mot stadskärnan och gå med på en konstvandring, utforska en lokal hantverksmarknad, delta på en utställning eller kolla på livemusik.

4. Likeke Falls

O’ahu är kanske inte lika känd för spektakulära vattenfall som några av de andra öarna på Hawaii. Men bara en halvtimmes bilresa från Honolulu finns det tvådelade Likeke Falls som ju ändå är ganska vackert. Följ stigen, ta en kort vandringstur upp genom den smaragdgröna regnskogen, och njut av bergslandskapet. När du väl kommer fram är det nog svårt att motstå ett dopp i vattnet.

5. Happy cakes

Den är gjord på lokal ananas, macadamianötter och kokos. Happy Cakes är en skiva Hawaiianskt paradis i varje tugga. Den färskt bakade sötsaken är nu en viktig del för både lokalinvånare och besökare i Honolulu. Den är till salu dagligen vid bageriet i staden och varje lördagsmorgon på Farmers Market. Vad lokalinvånarna dock inte vill att du ska veta, är att du också kan plocka upp en skiva från ägaren och bagaren själv. Owen O’Callahagn bor på Walina Street och du kan boka en tid för att få köpa en, eller flera, kakor som bakas på beställning av Owen från hans privata kök.

6. Bailey Antiques & Aloha Shirts

Om du letar efter att köpa en klassisk Hawaii-skjorta för att minnas din tid på ön vid, så finns det bara ett ställe i Honolulu du ska till. De har över 15 000 olika stilar av ”aloha”-skjortan, tillsammans med ett stort utbud av antikviteter och souvenirer. Så det finns en risk att du går vilse i detta kända, färgglada varuhus.

7. Street Art

Under våren varje år infaller POW! Festival. Det är ett firande för gatukonst och både lokala och internationella talanger deltar. Artister och designers släpper loss sin kreativitet på ett urval av väggar i Honolulu, från gränder till väggarna på stora butiker, och skapar enorma livliga väggmålningar. Gatukonsten sitter kvar tills festivalen återkommer året efter och hela processen upprepar sig. Då skapas en helt ny samling av väggmålningar som pryder staden. För att se några av de största designerna kan du ta en promenad längs Ala Moana Boulevard, Cooke Street och Pohukaina Street.

8. Moku o Lo’e (Coconut Island)

På den östra kusten, bara 30 minuters biltur från centrala Honolulu finns _The Hawaii Institute of Marine Biology. V_arje söndag erbjuder de offentliga turer på den vetenskapliga forskningsanläggningen som ligger på den vackra lilla ön Moku o Lo’e, eller Coconut Island. Här kan du spendera några timmar med att utforska och fråga forskarna om arbetet de gör. Eller titta på fiskar och hajar i forskningsbassängerna och få reda på mer om vad som händer under ytan runt omkring Hawaii.

9. Lyon Arboretum

Bara en kort bilresa från stadskärnan i Honolulu hittar du Lyon Arboretum. Det är en frodig och fyllig hyllning för Hawaii och tropisk grönska. Vandringslederna tar dig genom den 200 hektar stora, vackra gården med botaniska trädgårdar. Där finns till och med en artificiell tropisk regnskog, som sköts av University of Hawaii at Mānoa och är öppet för allmänheten på vardagar.

10. Kaka’ako Farmers Market

Varje lördag mellan 8–12 på förmiddagen är Kaka’ako Farmers Market öppet. Om du letar efter färskvaror, har stånden här mängder med utsökta godsaker och lokalodlade frukter och grönsaker. Detta mitt i hjärtat av Honolulu på Ala Moana Boulevard. Oavsett om du köper färskt kärnat smör, en påse med solmogna mangos eller en bukett färgrika blommor så kan du vara säker på att pengarna du spenderar stödjer familjeodlare och små lokala producenter på ön.

Res till Honolulu med EFLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig