Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

EF Exchange Story- Jonna berättar om sitt utbytesår i Kalifornien

EF Exchange Story- Jonna berättar om sitt utbytesår i Kalifornien

Jag bestämde mig för att blogga under mitt utbytesår och skriva om mina upplevelser för att kunna titta tillbaka och minnas hur jag tänkte, vad jag kände och vad jag har gjort. Jag ville också låta min familj och vänner följa min nya vardag på andra sidan jorden. Eftersom mitt utbytesår nu är över, är även min blogg ett avslutat kapitel. Denna historia handlar om mitt år i USA där jag berättar om mina tankar och känslor som utbytesstudent.

“Du kommer aldrig att vara helt hemma igen, eftersom en del av ditt hjärta alltid kommer att vara någon annanstans. Det är priset du betalar för rikheten av att älska och känna människor på mer än ett ställe.”

Att flytta till ett nytt land

Allt börjar med att man måste anpassa sig väldigt mycket när det är dags att åka iväg. Du försöker få plats med hela ditt liv i en resväska, du glömmer minst tre viktiga saker, du säger hejdå, du stiger på ett flygplan för att flytta till ett främmande land och lämnar det du kallat hemma hela ditt liv bakom dig. Det är läskigt, helt ärligt är det skräckinjagande och herre jösses vad svårt allt kändes just då. Jag kände mig ledsen till en början, längtade hem och undrade vad i hela fridens namn jag höll på med. Det var tufft, men jag hade gjort det- jag hade åkt iväg!

En stor anledning till att jag klarade det var på grund av alla människor jag hade vid min sida genom alla upp- och nedgångar. Jag har fått vänner från hela världen vilket har gett mig möjligheten att åka jorden runt utan att ens lämna USA. Jag har lärt mig att säga ”Jag älskar dig” på holländska, uttala några fraser på italienska och att äta som en amerikan. Jag har skapat minnen som jag alltid kommer att ha med mig genom hela livet.

Till en början var jag rädd. Jag var en blyg svensk tjej som lämnade sitt liv hemma i Sverige i hopp om att hitta ett nytt och det gjorde jag verkligen. Jag kom över min rädsla och växte så mycket som person. Jag är inte samma person som när jag åkte. Jag har haf världens bästa år, som varit helt fantastiskt på många olika sätt. Jag har nu tillräckligt många historier att berätta som räcker för flera generationer.

Att återvända hem

Jag tror inte att jag någonsin varit så vilse som jag är just nu och jag vet varken vad jag vill göra eller vad “hemma” riktigt innebär. Känslan av att lämna det liv jag levt de senaste 11 månaderna för att åka tillbaka 8873 mil till det som varit tidigare varit normalt, utan att veta om jag kommer att komma tillbaka igen är omtumlande. Allt känns upp och ner och allt är precis som det var när jag lämnade Sverige. Jag har varit borta i ett år och trotrs det är allt oförändrat. Skedde verkligen mitt utbytesår eller var det en dröm? Hur det verkligen är att åka på ett utbytesår är något som är svårt att förstå om man inte varit med om det. Det är mycket blandade känslor kring vart ens hem egentligen är, nya vänner, osäkerhet och en ny tidszon. Att vara utbytesstudent är något du aldrig kommer att glömma, det kommer att vara en del av dig och något som ingen kan ta ifrån dig.

Att växa som person

Ibland är livet så lustigt. För ett år sedan hade jag ingen aning om att mina amerikanska vänner fanns. Jag hade inte kunnat drömma om att jag skulle hitta ett nytt hem i Kalifornien. Jag hittade en ny familj. Jag fick uppleva kärlek och kanske viktigaste av allt, jag hittade mig själv. Jag har som sagt haft både ledsna och glada stunder. Jag har träffat människor jag kommer att älska så länge jag lever. Dem skulle jag flyga 11 timmar för att endast få träffa i fem minuter. Allt detta har gjort mig till en starkare person. Jag är varken religös eller tror på ödet, men livet är lustigt. Något fick mig att vilja lämna min komfortzon och endast lita på mig själv genom att ta mig till en plats där jag inte kände någon alls. Men jag gjorde det! Jag har skrattat, jag har gråtit, jag har dansat, jag har levt. Jag är så stolt över mig själv och vad jag ådstakommit under det här året.

Jag vill tacka alla er som gjort mitt utbytesår till de bästa året någonsin! Min familj i Sverige är de som gjorde detta äventyr möjligt. Jag kan inte med ord säga hur tacksam jag är. Ni är mitt största stöd och min största kärlek. Ett speciellt tack till mina föräldrar som gav mig chansen att få åka iväg. Tack för att ni litade på mig och lät mig åka. Jag älskar er och ni har gett mig mer än vad jag någonsin kunnat önska mig.

Till min familj och vänner i USA. Jag aldrig kommer att glömma er och älskar er alla!

Jag fick ett år jag aldrig kommer att glömma.

Av: Jonna Olasdotter, utbytesstudent i Kalifornien 2016-2017

 

Kolla in Jonnas film om sitt utbytesår i USA.

Läs mer om Jonnas år i USA på hennes blogg.

Se hennes inspirerande bilder på Instagram.

 

Vill du plugga på High School i USA?Beställ en broschyr

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentberättelser

“Aloha Honolulu!”
Elise top 5 tips i Brighton!