GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

STAD I KALIFORNIEN FÖR ALLA SOM ÄLSKAR SOL

STAD I KALIFORNIEN FÖR ALLA SOM ÄLSKAR SOL

Ta en stor mängd av spektakulära landskap med både berg och stränder och kombinera det med solsken året runt och extremt behagliga temperaturer. Strö sedan allt underbart med den berömda avslappnade kalifornska livsstilen och – TADAA – du har en fantastisk stad i Kalifornien – Santa Barbara, aka nya favoritdestinationen på din to-go lista!

Soliga Santa Barbara vet hur man ska imponera och skapa glädje: Bortsett från sitt avundsvärda väder och förmågan att både surfa och vandra i bergen på samma dag så erbjuder staden spansk stil med röda tegelkaklade gator med en intressant kolonial historia och pittoresk arkitektur medan det omgivande området är fullt med världsberömda vinregioner. Lokalbefolkningen älskar det av goda skäl:

FÅNGA DESS CHARMIGA SKÖNHET

Santa Barbara kan summeras i två ord: Väldigt vackert! Om du är en spirande fotograf så se till att din DSLR är fulladdad! Om du är en riktig instagrammare så rensa lite minne i mobilen innan du far iväg för att utforska och fånga Santa Barbaras charmiga skönhet: Det är som om en spansk villa har plockats från Europa och placerats i centrala Kalifornien där den märkte att det fanns sol året om och bestämde sig för att långsamt fylla hela staden med sin lättsamma medelhavs-livsstil. Här hittar vi terrakotta-kaklade tak på toppen av mjuka hus med alla nyanser av pastell – det är bara de gröna palmerna som kommer att påminna dig om att du inte är i Europa. Ta några solnedgångs snaps eller en bild på den vidsträckta utsikten över den fantastiska kusten från halvvägs upp i bergen, och du glömmer väl inte att tagga och dela. #EFMoment

BELÖNA DINA SMAKLÖKAR

Det bästa sättet att markera “kulturell immersion” när du reser är att göra som lokalbefolkningen gör: Detta innebär att när solen skiner i Santa Barbara (vilket är hela tiden) slår sig lokalbefolkningen ner på de närmsta stället som säljer frozen yoghurt. McConnells’s utsökta glass och yoghurt gav det lockande namnet Yoghurtland som inte ligger långt ifrån West Beach och är en stor hit bland både boende och besökare!

Senare, när du ska spendera det mesta av tiden på alla vackra stränder så är det lätt att föreställa sig att det är många andra i närheten som vill njuta av de kaliforniska vädret – men en av dessa soldyrkare är inte som de andra: Du är faktiskt i ett vinland och eftersom samma sol som gör oss solbrända också utstrålar liv i grannvingårdar produceras en mängd världsberömda viner. Vinprovningsturer är rikliga och det skulle helt enkelt vara oförskämt om du inte tog en sipp eller två.

FÖRENA DIG MED NATUREN

Santa Barbara är en stad i Kalifornien dit Kalifornienborna gärna åker till för att fly från liv och rörelsen i sina “storebröders” städer – San Diego, Los Angeles och San Francisco. Högt tempo existerar inte i Santa Barbara och Kalifornierns avslappnade livsstil tas till nya nivåer: Här fördrivs tiden långsamt i de milda havsvindarna utan brådska vilket gör det till de perfekta stället att fly folkmassorna. Och vilken bättre plats finns det att spendera kvalitetstid med naturen än med en surfbräda?

Precis som sitt Kaliforniska arv blickar Santa Barbara ut till Stilla havet och surfing visas upp för att tillfredsställa alla vattenintresserade: Erfarna surfare kan åka till North County på jakt efter vindpiskade och svalare stränder, mindre erfarna kan åka till Jamala State Beach för stora och snabbrörliga vågor. Om du är en nybörjare, stanna i Southern County Santa Barbara och följ UCSB-studenter  till Stu Peak eller Campus Point. Låt inte havet distrahera dig allt för länge eftersom både bergen och Lost Padres National Forest bakom staden är full av natursköna stigar och vandringsleder – avsluta med de dolda naturliga varma källorna för ett snabbt dopp.

MÖT DJUR- OCH NATURLIVET!

Lokala, soldränkta Kalifornienbor är inte de ända vänliga varelserna i stan. Ta en tur ut till Channel Islands National Park – en skärgårdsö strax söder om Santa Barbara som har flest sälar och sjölejon i Nordamerika. Att besöka Point Bennett på San Miguel Island är den bästa insatsen eftersom du (nästan) är garanterad att se Kaliforniska sjölejon, knubbsälar och sjöelefanter

Men vi är inte färdiga med båtaktiviteterna: 30 arter av valar och delfiner förflyttar sig mellan Santa Barbara Channel varje år för att förflytta sig och ge mat och vatten till sina unga kalvar. Hoppa på en valsafaribåt och fånga en glimt av Stilla Havets gråvalar, blå- och knölvalar och om du har tur även späckhuggare och grindvalar.

UTFORSKA DESS HISTORIA OCH (KULINARISKA ) KULTUR

På samma sätt som San Fransisco har Golden Gate Bridge och San Diege har, hmm, fisktacos så har Santa Barbara sin egen ikon – The Old Mission. Samtidigt som det kanske inte är lika stort som Kaliforniens stora konkurrenter så toppar de vita väggarna och terrakotta-kupolerna på Old Mission “att-göra” listan i Santa Barbara. Grundades år 1786 av spanska franciskaner och denna vackert bevarade kyrka ligger mitt i en fläckfri trädgård och är fortfarande hem till franciskanska munkar.

Trefiliga State Street, i hjärtat av Santa Barbara, är hem till regionens bästa shopping och fina restaurangbesök – enligt oss räknas absolut en shoppingpromenad som något kulturellt. Åk över till Stearn Wharf vid Santa Barbaras hamn på kvällen: Kajen hjälper framför allt passagerare och handelssjövägar i Kaliforniens södra kust men är nu även uppradad med restauranger som serverar läckra maträtter samt erbjuder en spektakulär utsikt över vattnet. Här kan du avrunda din äventyrsdag med en traditionell Kalifornisk middag – vi kommenderar en rejäl portion av äkta mexikansk mat.

UPPLEV SANTA BARBARA MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig