GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Få ett långdistansförhållande att fungera

Få ett långdistansförhållande att fungera

Att hitta kärleken (i detta fall i en person och inte i en stad) kan vara något av det bästa med att resa eller studera utomlands. Men när du återvänder hem kan det fysiska avståndet bli en emotionell utmaning. Du slipper kanske att raka benen varje dag eller städa lägenheten lika ofta. Men det tar mycket energi och engagemang för att få ett långdistansförhållande att fungera.

Inget är omöjligt! Förhoppningsvis kan mina tips sätta guldkant på er romans, oavsett hur många mil som skiljer er åt. (Från en som är ett långdistansproffs – lite engagemang kan verkligen bidra till en permanent och lycklig långdistanskärlekshistoria).

1. Hitta den bästa tiden för att kommunicera (regelbundet)

Även om sms och email funkar 24/7 är samtal något som behövs för att få snabb respons. Beroende på avstånd och tidszoner kan det ta en stund att hitta den bästa tiden för att prata, men övning ger färdighet och roliga röstmeddelanden kan kompensera för missade samtal och dålig tajming. Och nej, det spelar ingen roll om du endast kan prata på söndagmornar – att avsätta just den tiden och uppmärksamheten för varandra är nyckeln!

2. Hitta den bästa kanalen för att hålla kontakten

När ni har listat ut vilken tidpunkt som passar bäst, måste ni också hitta en bra kommunikationskanal. Lyckligtvis har det aldrig varit enklare eller billigare att hålla kontakten. Allt som behövs är uppkoppling och därefter kan ni välja och vraka mellan verktyg såsom Skype, Teams, Whatsapp, FaceTime, Snapchat, Messenger och HouseParty. Välj den kanal som ni anser är enklast att använda. Tips är att även att efter ett tag variera mellan olika kanaler för att hålla kontakten; det kommer göra kommunikationen roligare.

3. Var kreativ

Spela in ett röstmeddelande på natten, skriv ett brev, skicka ett vykort eller plocka ihop ett “self care kit”. Använd fantasin för att överraska den du håller kär och för att visa att du faktiskt tänker på personen. Att vara kreativ innebär inte att du måste ruinera ditt bankkonto – du behöver inte hyra ett privatplan för att skriva en kärleksdikt i himlen á la en romantisk film. Varför inte gömma post-it lappar med gulliga meningar och ord i din partners hem vid ditt nästa besök?

4. Undvik inte bråk

Om ni endast ser varandra varannan vecka eller månad, och kanske till och med pratar två olika språk, är det enkelt att skjuta på problem eller oro. Ni vill förmodligen inte tillbringa dyrbar tid på argumentation och bråk när ni endast har 48 timmar tillsammans. Men att undvika eller skjuta på bråk och argumentation kan förstöra relationen på lång sikt. Ju mer ni pratar om saker som ni stör er på, desto mindre är också risken för missförstånd eller större relationsproblem. Viktigt är dock att inte bråka över sms (det är enkelt att läsa mellan raderna), utan försök att diskutera problemen när ni träffas eller över telefon så fort det är något som ligger och gror. Och med det sagt…

5. Prata ut

Försök att alltid vara öppen och ärlig om dina känslor. Tanken av att inte veta vad din partner gör vid varje sekund eller vem partnern tillbringat sin lördagskväll med kan resultera i övertänkande och onödig panik. Sociala medier gör det heller inte enklare… Det är väldigt enkelt att se (eller i alla fall föreställa sig) hur roligt din partner har genom exempelvis instagram eller snapchat. Det är således viktigt att ha tillit till varandra så att ni vågar dela tankar och känslor samt finna sätt att hantera svartsjuka, ångest och tvivel tillsammans.

6. Se glaset som halvfullt

Det faktum att du i grund och botten kommer att leva ditt vanliga liv samtidigt som du är i en långdistansrelation kan vara både en välsignelse och en förbannelse: Du kan känna ni missar mycket av de saker som par normalt sätt gör, såsom att hämta varandra från jobbet eller äta lunch tillsammans. Emellertid kan det dock vara en stor fördel att kunna göra saker själv: Du kan exempelvis studera och arbeta ostört långa dagar utan att behöva göra din partner besviken över att du måste ställa in middagsplaner eller en filmkväll.

7. Gör tråkiga saker tillsammans

Om ni endast träffas ett fåtal gånger per år känns det kanske varje gång som rena rama semestern. Förmodligen är det också semester eftersom du kanske tar ledigt från arbete eller studier. Det är inget fel med att chilla och ta sovmorgon, äta brunch och göra sightseeing, men det är också viktigt att addera tråkiga sysslor – exempelvis vardagliga saker såsom att sortera tvätt, göra ärenden eller klippa gräsmattan. Att omvandla vardagssysslorna till något roligt tillsammans är det ultimata testet av alla relationer, eller hur?

8. Bestäm när ni ska träffas nästa gång

Beroende på hur mycket tid och pengar som krävs för att träffas kan det vara svårt att ses ofta. Känslan av att inte veta när ni ska ses igen kan vara jobbigt och otroligt känslosamt. Det bästa ni kan göra är därför att bestämma ett datum när ni ska träffas nästa gång redan när ni säger hejdå. På detta sätt kan ni båda planera er tid och dra fördel av ”early bird”-biljetter och speciella erbjudanden. Som grädden på moset har ni också något att se fram emot! (Spontana överraskningsbesök är givetvis också en bonus, så försök planera in en mix av sådana om du har möjlighet.)

9. Gör saker tillsammans

När längtan efter varandra är som störst behövs kreativa sätt att tillbringa tid tillsammans. Även om ni inte befinner er på samma plats kan ni fortfarande göra saker tillsammans tack vare videosamtal! Idag har ni faktiskt inga ursäkter för att laga mat, äta lunch, titta på film, shoppa eller promenera tillsammans.

10. Ta med dig ett minne

Ibland kan inte ett samtal eller sms ersätta det faktum att ni inte är tillsammans. Något som kan hjälpa är att ha på dig din partners favoritskjorta eller plocka hem ett doftprov av din partners parfym från en kosmetikabutik. Det låter kanske cheesy, men det kan absolut stilla längtan. Doften kan få tidszoner och avstånd att försvinna en stund. Så, var inte blyg för att gå hela vägen om du är i desperat behov av lite närhet till den du håller kär.

11. Träffa människor och besök platser

Desto mer ni pratar och lär känna varandra, desto fler nya platser och människor kommer ni också att nämna för varandra. När det är möjligt kan ni introducera människorna och platserna för varandra – antingen med bilder eller i person. På så sätt kommer de vardagliga konversationerna bli mer meningsfulla och ni kommer få en större känsla av gemenskap, trots avståndet.

Ingenting är omöjligt – Du kan få ett långdistansförhållande att fungera! Även om avstånd och tidszoner må kännas överväldigande i perioder får du inte glömma bort att störst av allt är ändå kärleken!

Utforska världen med din partner tillsammans med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig