Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

PÅ TURNÉ I SOLSKENSSTATEN: 8 SOLIGA FLORIDA TIPS

PÅ TURNÉ I SOLSKENSSTATEN: 8 SOLIGA FLORIDA TIPS

När du hör Florida tänker du antagligen på palmer, långa sandstränder och Miami, staden som drar till sig lika många partyälskare som solfantaster. Men solskensstaten (”Sunshine State”) har så mycket mer att erbjuda än Miami. Solsken, till exempel. Och 13 600 kilometer kust, tillsammans med faktumet att oavsett var du är i Florida så är du aldrig mer än 90 km från en strand. Om dessa anledningar inte övertygat dig att besöka den plattaste staten i USA (Florida ligger bara 30 meter över havet), så har vi samlat åtta Florida tips till som kommer hjälpa till med det:

1. ST. AUGUSTINE

Vår turné börjar i nordöstra Florida: i St. Augustine, USAs äldsta stad, grundades under 1500-talet av den spanska utforskaren och konkvistadoren Juan Ponce de León. Staden är känd för dess kolonialinspirerade arkitektur och den spanska atmosfärsen. Från det imponerade spanska fortet Castillo de San Marco till Ponce de León Hotel som nu är en del av Flagler College, och Villa Zorayda, ett stadspalats som inspirerats av det spanska Alhambra i Granada. St Augustines unika gammaldagsa charm är konstant närvarande i det koloniala kvarteret.

2. DAYTONA BEACH

Ungefär 100 km söder om St. Augustine ligger Daytona Beach, en stad fylld av (spring break) fester och, självklart, motorsport. Kärleken till bilar syns inte bara på Daytona International Speedway, hem till den årliga tävlingen Daytona 500 NASCAR, men också på stranden. Den hårt packade sanden gör det möjligt för bilar att bokstavligt talat köra ner i havet. Om du har möjlighet, hyr en bil, fyll den med vänner och allt annat du behöver för en strand-BBQ och kör till Original American Beach för en dag fylld av vågor och annat skoj. När du ändå är där, se till att kolla på alla människor på strandpromenaden och utforska några utav alla de resturanger och butiker som finns, innan du åker attraktionerna och pariserhjulet som får det att kännas som du är på en nöjespark precis vid stranden.

3. ORLANDO

Lämna den lilla nöjesparken vid stranden och utforska dess storebröder i Orlando – ungefär 100 km sydväst. Välkommen till Walt Disney World och dess fyra Disney-nöjesparker Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot, och Disney’s Hollywood Studios. Låt oss inte heller glömma de två vattenland som är en del av det roliga. Men, spara lite energi för det kommer mer. Speciellt om du är ett Harry Potter fan: Dyk in i trollkarlsvärlden med Harry, Hermione och Ron på soliga Universal Studios i Orlando – det är typ som att ha ett backstage-pass till vår allas favoritfilm.

4. CAPE CANAVERAL OCH COCOA BEACH

Öster om Orlando, längs Atlantens kust, finner du Cape Canaveral och Cape Canaveral Air Force Station (CCAFS), och även NASA’s John F. Kennedy Space Center (KSC). Här skickade man år 1968 iväg den andra mänskligt bemannade rymdfärjan i USA, och den första bemannade rymdfärjan att ta sig runt månen – Apollo 8. Lär dig allt om rymdfärder på besökscentret. Har du alltid velat träffa en astronaut eller bevittna när man skickar iväg en rymdfärja? Då kan du ge dig själv en high five och uppleva en hel rymdfärjeuppskjutning i deras Rocket Launch simulator! Om du föredrar en upplevelse närmare jorden kan du njuta av solen eller fånga vågorna på Cocoa Beach. (Av någon anledning har den ingenting att göra med kakao eller choklad).

5. FORT LAUDERDALE

Fort Lauderdale, ungefär 40 minuters bilfärd norr om Miami Beach, är känd för båtar och bling: staden är inte endast hem till en av världens största båthamnar, det är också världens yacht-huvudstad och (därför) en populär semesterdestination för rika och kändisar. Men oroa dig inte om du inte äger en yacht – gondoler och vattentaxis är ett roligt sätt att ta sig runt på Fort Lauderdales många kanaler och vattenvägar. Ett speciellt sightseeing-tips i USAs svar på Venedig är en båttur på Millionaire’s Row. Häpnas över de lyxiga yachterna som står parkerade framför de ännu lyxigare husen.

6. EVERGLADES NATIONAL PARK

Ingen tur till Florida är komplett utan ett besök till Everglades, en nationalpark som grundades 1934. Everglades, USAs största subtropiska vildmark, inkluderar också en av de största sammanhängande samlingarna av skyddad mangrove-skog i den västra hemisfären. Everglades nationalpark är hem till över 30 utrotningshotade arter, så som sjökon, Florida-pantern och den amerikanska krokodilen. Det bästa sättet att se den spektakulära naturen och djurlivet är att gå, cykla, paddla kajak eller kanot: det finns guidade turer både på land och vatten, och det rekommenderas att utforska området med en erfaren guide – de vet var man ska gå och kan ge dig info om alla fåglar, däggdjur och reptiler. Just det, kul fakta som du kan imponera på dina vänner med: Everglades är det enda stället i världen där du kan hitta både alligatorer och krokodiler.

7. FLORIDA KEYS

De over 200 öarna i Florida Keys, som börjar hela vägen ner i södra Florida och – 300 vackra km senare – når den Mexikanska gulfen, ser ut som ett pärlhalsband. Helt sanslöst vackra pärlor, minst sagt. Olika broar knyter ihop öarna, och den mest kända är Seven Mile Bridge – ja, du gissade rätt, bron är 11 kilometer (7 miles) lång. Vid slutet av Highway 1 finner du Key West, den sydvästligaste ön i Florida Keys – härifrån är den bara strax under 15 mil till Kuba! Om du vill vara kulturell – besök Ernest Hemingway Home & Museum, hem till nobelprisvinnaren och det litterära geniet Ernerst Hemingsway och en massa katter. (Ungefär 40-50 av dem har sex tår och är avkomlingar till Hemingways kända skeppskatt, Snow White.) Självklart finns det inte endast katter i Key West – se otaliga fjärilar på Key West Butterly and Nature Conservatory innan du laddar batterierna på de många restaurangerna, barerna och butikerna längs Duval Street (skaldjur, någon?). Den välkomnande atmosfären och de vänliga lokalborna i Key West, även kallade Conchs, finns överallt och ger området en stor del av dess charm. (Vi gillar ju som sagt att lära oss nya saker – smeknamnet Conchs kommer från en stor havssnigel eller deras skal)

8. FLORIDA’S GULF COAST

Många som besöker Florida utforskar bara dess östra kust som gränsar till Atlanten – men låt oss visa varför Gulfkusten är värd ett besök – eller fyra.

Naples: Naples, en av de rikaste städerna I USA, är fylld av miljardärer och deras imponerande hus (Bill Gates har ett hus här.) Om du inte tycker om high-end shopping eller golf så kan vi rekommendera Naples stränder – de kommer få det att kännas som du vunnit jackpotten. Doppa tårna i fin vit sand, simma i det klara vattnet och njut av några av de vackraste solnedgångarna din Instagram feed någonsin sett. #nofilter

Sanibel Island: En timme norr om Naples, mot Ford Myers, finns ett karibiskt paradis som bokstavligt talat ser ut som ett vykort. På Sanibel Islands stränder hittar du också enorma mängder snäckor och shelling är ett populärt tidsfördriv för besökare (och lokalinvånare likaså). Om du lyckas hitta en Junonia – som karaktäriseras av dess bruna prickar – så kanske du får tur och berömdhet. Eller åtminstonde en bild i den lokala tidningen, då den snäckan väldigt sällan sköljs upp på stranden.

Tampa: Tampa är den tredje största staden I Florida, och den är mycket populär hos studenter: University of South Florida verkar erbjuda det ideala klimatet för att lära sig saker. Om du föredrar att studera djur – och inte studenter – i deras naturliga element, kolla in Busch Gardens, en afrikanskinspirerad nöjespark som även har alla möjliga sorters restauranger, åkturer och berg-och-dal-banor. (Inte undra på att det är en av de mest besökta parkerna i både USA och världen.)

Pensacola: Efter en snabb 770 kilometers-tur kommer du till Pensacola, Floridas västligaste stad. P-Cola, som lokalinvånarna kallar det, är världigt influerat av södra USA och de typ-gränsande staterna Louisiana, Mississippi och Alabama. Den här delen av Gulfkusten kallas Emerald Coast på grund av dess – surprise! – vackra smaragdgröna vatten. Eftersom du inte bara kan njuta av vattnet hela dagen utan måste äta vid något tillfälle, så rekommenderar vi red snapper en lokal delikatess. Enjoy!

Foto: Ed Schipul, Flickr / Creative Commons

Redo för ditt eget Floridaäventyr?Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor