GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du bör veta inför din första skoldag utomlands

10 saker du bör veta inför din första skoldag utomlands

Om du läser detta medan du förbereder dig inför din första skoldag utomlands, eller om du redan nu befinner dig i ett avlägset hörn av världen, kom ihåg - det är helt normalt att känna dig lite överväldigad. Vi har alla varit där!

Att bosätta dig i ett nytt land för att studera utomlands är kanske en av de största utmaningarna du kan möta. De första dagarna kommer att sätta tonen för början av ditt äventyr, så här är några användbara tips inför dina första dagar i din nya stad.

1. Tjuvkika lite

Följ EF på sociala medier, exempelvis på Instagram och TikTok, där både skolor och studenter delar alla häftiga saker du bör se och göra, såväl som inspiration under din tid utomlands.

Tips: Du bör dessutom ladda ner Campus Connect från app store – där kan du se ditt schema, få viktiga notiser och anmäla dig till roliga aktiviteter som din skola planerat för dig.

2. Anpassa dig

Om du flyttar från en tidszon till en annan kommer din kropp och hjärna behöva lite tid för återhämtning. Men glöm inte – jetlaggen är bara tillfällig, och du behöver bara lite tid för att justera din egen klocka. Första veckan i skolan kommer att vara den mest hektiska, så se till att vila upp dig inför din första dag!

Tips: Se till att göra ditt språktest på Campus Connect före ankomst. Du kommer inte vilja göra det din allra första dag i skolan – och i synnerhet inte om du har jetlag!

3. Gör dig hemmastadd

Se till att ditt nya rum känns som hemma. Packa upp och organisera dina tillhörigheter direkt, så är det enklare att förtränga hemlängtan.

Tips: Ta med några saker som ger en känsla av ”hemma” till ditt nya hem, men se också till att du har mycket plats för nya minnen. Du kommer nämligen att få många av dem!

4. Utforska, utforska, utforska

Även om du ser ut som en turist när du går omkring med en karta, finns det inget bättre sätt att lära känna din nya hemstad än att utforska den till fots. Ta reda på vilka byggnader som är viktiga att känna till, utforska ditt nya grannskap samt besök museum och nationalparker.

Tips: Att bemästra kollektivtrafiken i en ny stad utomlands kan en riktig utmaning. Lyckligtvis har de flesta större städer kartor över sina kollektivtrafiksystem som du kan ladda ner gratis.

5. Fråga på

Dina första skoldagar kommer att vara hektiska – utan tvekan! Det kommer vara mycket information att ta in… Men oroa dig inte – EFs personal är alltid tillgängliga, så om du behöver något eller inte förstår något är det bara att fråga. Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar!

Tips: Här är några användbara saker som du kan ta med dig till skolan: En portabel laddare för din mobil, penna, anteckningsblock och vattenflaska.

6. Gör misstag

Gör ditt bästa för att alltid prata språket du är där för att lära – och var inte rädd för att göra misstag. Glöm inte att alla elever på skolan är i samma situation som du.

Tips: Ändra språket på din telefon till det lokala språket för att lära dig nya ord.

7. Säg ja

Det är dags att låta din personlighet lysa! Umgås och mingla med andra studenter på ditt campus eller där du bor – försök att prata med så många nya människor du kan. Om någon föreslår en fika eller frågar om du vill följa med till stranden, säg JA! Att lära sig ett nytt språk är vad du är här för, men det är de nya vännerna som kommer att göra det speciellt.

Tips: Du kommer att träffa människor från många olika kulturer och du kanske till och med träffar människor från vissa länder för allra första gången. Kom ihåg att alltid vara öppen och respektfull.

8. Håll kontakten

Det är superviktigt att knyta nya vänskapsband, men det är också viktigt att hålla kontakten med de där hemma. Genom att dela med dig av din första tid utomlands med dem du älskar, kommer du också att känna mindre hemlängtan.

Tips: Köp ett lokalt SIM-kort. Alla EF-skolor säljer dem och givetvis till bästa pris!

9. Bli en del av den lokala kulturen

Du kommer att fördjupa dig i en annan kultur, med sin egen historia, livsstil samt vett och etikett. Att interagera med fler människor kommer att hjälpa dig att förstå din nya lokala kultur.

Tips: Omfamna den lokala historian och lär dig att uppskatta de saker du har gemensamt med ditt nya hemland genom att fördjupa dig i lokala traditioner.

10. Det är bara början!

Det kommer att ta tid att vänja dig vid skillnaderna. Bli inte rädd om dina första dagar i skolan inte blir som du tänkt dig – de kommer förmodligen inte att vara exakt så som du förväntat dig. Du kommer att ha gott om tid att lära känna din nya hemstad och få vänner för livet. Låt det bara ta lite tid, så ordnar sig allt. Det lovar vi dig!

Starta ditt utlandsäventyr!Utforska världen
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig