GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Förbered dig för att studera utomlands på bästa sätt

Förbered dig för att studera utomlands på bästa sätt

De som studerar utomlands återvänder hem med nya perspektiv, ny kunskap och nya vänner. Ingen nyhet kanske, eller? Men att åka iväg och lämna den “trygga bubblan” hemma kan såklart kännas lite nervöst. Det är mycket som ska fixas före avresa. Förbered dig för att studera utomlands med nedan tips. Checkar du av dessa, kommer tiden utomlands att gå väldigt fort – nästan lite för fort…

1. Fixa allt före avresa

Förbered dig för att studera utomlands genom att ordna det du behöver göra innan avresa. Ha koll på vad du behöver ha med dig och läs på om destinationen. Se över din försäkring så att den gäller under din tid utomlands och dubbelkolla så att ditt boende verkligen är bokat. Skriv ut alla papper som rör din resa – allt från resa, transfer och boende till försäkring och skoluppgifter.

2. Sätt upp mål för dina utlandsstudier

Oavsett om du vill du utveckla din engelska, påbörja en ny utbildning eller bara utmana dig själv genom att studera utomlands är det viktigt att inte glömma bort varför du valt att studera utomlands. Jag menar inte att du inte ska ha roligt när du studerar utomalands, för jag lovar dig, det kommer du ha ovasett! Men glöm inte bort att tiden utomlands är ett unikt tillfälle för dig att lära dig något du kanske inte hade lärt dig hemma. Se till att hitta en bra balans mellan studier och fritid helt enkelt!

3. Lev i och lär av den lokala kulturen

Försök läsa på om den kultur som du snart kommer bli en del av. Googla, se på filmer, spana in maten och musiken som kommer från landet. Det är också roligt att ha lite koll på kända människor i det land du ska flytta till. På så sätt kan du glänsa bland locals.

4. Ha ett öppet sinne

Kanske upplevs detta tips som en självklarhet, men detta är så viktigt! Radera alla förutfattade meningar om landet. Åk dit med öppna ögon och djupdyk i landet och dess kultur – så gott som det går. Tänk inte ”i mitt land gör vi så här”, utan tänk istället “oj, vad roligt att testa på det här istället!”.

5. Få tips från locals

Känner du dig osäker på hur du ska bete dig i en viss situation? Se dig omkring! Titta på hur invånarna beter sig och ta efter dem. Locals är ju experterna själva, så var inte blyg för att fråga dem eller smidigt iaktta hur de beter sig. Ett annat tips är att fråga din värdfamilj eller lärare om landets ”oskrivna koder” och försök sedan att följa dessa under din utlandsvistelse.

6. Lär dig nya saker under dina utlandsstudier

Kanske är det så att du ”bara” ska till Barcelona för att förbättra din spanska eller till San Diego för att förbättra din engelska, men tänk större än så! Våga tacka ja till saker utanför klassrummen. Varför inte prova på salsa, delta i matlagningskurser, eller hänga med på vandring i ett naturreservat? Våga göra saker du aldrig skulle gjort hemma. Genom att tacka ja till nya utmaningar kommer du komma hem med nya kunskaper och erfarenheter som kommer få dig att växa som person.

7. Förbered dig för eventuell hemlängtan

Att stänga in sig och ligga i sängen och gråta är inget bra alternativ. Ha kontinuerlig kontakt med din familj hemma. Ring, smsa, chatta eller skriv en reseblogg så att din familj kan ta del av din nya vardag. Du kommer att befinna dig i en ny miljö omringa av nya vänner från hela världen, så stäng inte in dig. Lev i nuet och ta vara på varje tillfälle din resa erbjuder. Din eventuella hemlängtan blir förmodligen bara kortvarig och du kommer med största sannolikhet att sakna ”ditt nya hemland” när du väl är hemma i Sverige igen.

8. Håll dig till din budget

Förbered dig för att studera utomlands genom att sätta upp en budget. Det är lockande att shoppa, äta ute och checka av alla turistattraktioner i början av din resa. Men tänk på att du faktiskt kommer vara där ett tag! Använd tiden för att se hur lokalbefolkningen gör för att få pengarna att räcka till. Undvik turistfällor genom att fråga dina nya kompisar och lärare om tips. Live like a local!

9. Lär känna nya människor

Spring inte direkt till andra utbytesstudenter när din lektion är slut för dagen. Ta vara på tiden med alla lokala studenter. Att ha åtminstone en ”local” vän kommer öppna dörrar för att förstå sig på kulturen bättre och det kan också leda till att du får ta del av speciella event, sportevenemang och annat som du annars hade gått miste om.

10. Studera!

Glöm inte bort anledningen till att du faktiskt flyttade utomlands (för att studera). Det kommer vara stunder som är tuffare än andra och stunder när plugget känns riktigt tungt, men håll ut! Sätt dig i en bra studiemiljö och kämpa på. När skolan väl är över kommer du vara så otroligt stolt över dig själv och tänk också om du kan få med dig riktigt bra betyg också. Det kommer gynna dig i din karriär och du själv kommer växa som person enormt.

Studera utomlands med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig