Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Förbered dig inför att plugga i ett annat land på bästa sätt

Förbered dig inför att plugga i ett annat land på bästa sätt

Det är ingen nyhet att den som åker iväg och studerar utomlands kommer hem med nya värderingar, ny kunskap och nya vänner. Även om det ibland känns tufft att åka iväg hemifrån, kan jag lova dig att tiden (nästan alltid) går för fort. Men vad behöver man egentligen tänka på när man ska iväg till ett annat land och studera och hur förbereder man sig på bästa sätt? Här hittar du 10 tips på hur du kan förbereda dig inför dina utlandsstudier på bästa sätt.

1. Organisera dig innan du reser iväg

Se till att ordna det du behöver ordna i god tid innan du ska resa iväg. Se till att ha koll på vad du behöver ha med dig och glöm inte att läsa på om destinationen. Fråga tidigare studenter som redan varit där för utlandsstudier (de har alltid en massa bra tips). Se alltid till att du har koll på vad det är som gäller när det kommer till försäkring och boende. Tips! Det är alltid bra att skriva ut alla papper som rör din resa, allt från försäkring, boende, till transfer och skolkurser.

2. Sätt upp mål för dina utlandsstudier

Oavsett om du vill du utveckla din engelska, påbörja en ny utbildning eller bara utmana dig själv genom att studera utomlands är det viktigt att inte glömma bort varför du valt att studera utomlands. Jag menar inte att du inte ska få ha roligt när du studerar utomalands, för jag lovar dig, det kommer du ha ovasett! Men glöm inte bort att tiden utomlands är ett unikt tillfälle för dig att lära dig något du kanske inte hade lärt dig hemma. Se till att hitta en bra balans mellan studier och fritid helt enkelt!

3. Lev dig in i den lokala kulturen

Försök läsa på om den kultur som du snart kommer bli en del av. Hitta böcker, se på filmer, spana in maten och musiken som kommer från landet. Det är också roligt att ha lite koll på kända människor från det land du ska flytta till. På så sätt kan du glänsa bland locals.

4. Ha ett öppet sinne

Kanske upplevs detta tips som en självklarhet, men detta är så viktigt! Sudda bort alla förutfattade meningar om landet. Åk dit med öppna ögon och försök leva dig in i landet och dess kultur, så gott som det går. Undvik att tänka ”i mitt land gör vi så här” tänk istället, oj va roligt att testa på det här istället!

5. Få tips från locals

Känner du dig osäker på hur du ska bete dig i en viss situation, se dig omkring! Titta på hur de lokala invånarna beter sig och ta efter dom. Dem är ju experter så våga fråga eller försök smidigt iaktta hur de beter sig. Ett tips är att fråga din värdfamilj eller lärare om landets ”oskrivna koder” och försök sen att följa dessa under din utlandsvistelse.

6. Lär dig nya saker under dina utlandsstudier

Kanske är det så att du ”bara”ska till Barcelona för att förbättra din spanska eller till San Diego för att förbättra din engelska, men tänk större än så! Våga tacka ja till saker utanför skolbänken så som att prova på salsa, matlagningskurser, eller vandring i ett naturreservat. Våga göra saker du aldrig skulle gjort hemma. Genom att tacka ja till nya utmaningar kommer du komma hem med massor utav nya kunskaper och erfarenheter som kommer få dig att växa som person enormt mycket!

7. Försök förbereda dig för eventuell hemlängtan

Att stänga in sig och ligga i sin säng och gråta är inget bra alternativ. Försök istället att ha kontinuerlig kontakt med din familj där hemma. Ring, skriv, chatta och skriv en reseblogg så att din familj kan ta del av din vardag medan du är borta. Men glöm inte bort att du befinner dig i en ny miljö omgiven av nya vänner; stäng inte in dig för mycket. Lev i nuet och försök att ta vara på varje tillfälle din resa har att erbjuda. Glöm inte bort att din hemlängtan förmodligen bara är kortvarig, du kommer förmodligen att sakna ”ditt nya hemland” när du väl är hemma i Sverige igen.

8. Håll dig till din budget

Jag vet att det är lockande att shoppa, äta ute och göra turistattraktioner i början av din resa. Men tänk på att du faktiskt kommer vara där ett tag! Använd tiden för att se hur lokalbefolkningen gör för att få pengarna att räcka till. Undvik turistfällor genom att fråga dina lokala kompisar och lärare och tips. Live like a local!

9. Lär känna nya människor

Spring inte direkt till andra utbytesstudenter efter din lektion är slut, ta vara på tiden med lokala studenter. Att ha åtminstone en ”local” vän kommer öppna dörrar att förstå sig på kulturen bättre och det kan också leda till att du får ta del av speciella event, sportevenemang och annat som du annars hade gått miste om.

10. Studera!

Glöm inte bort anledningen till att du faktiskt flyttade utomlands (för att studera). Det kommer vara stunder som är tuffare än andra och stunder när plugget känns riktigt tungt, men håll ut! Sätt dig i en bra studiemiljö och kämpa på. När skolan väl är över kommer du vara så otroligt stolt över dig själv och tänk också om du kan få med dig riktigt bra betyg också. Det kommer gynna dig i din karriär och du själv kommer växa som person enormt.

Studera utomlands med oss! Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentliv