GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Din guide till att flytta utomlands: 10 viktiga tips

Din guide till att flytta utomlands: 10 viktiga tips

Att flytta utomlands är en av de mest intressanta och spännande sakerna du kan göra men det är lättare sagt än gjort att få till den perfekta utlandsflytten. Vare sig du ska bege dig utomlands för att lära dig ett nytt språk, jobba eller studera så tar det tid att få alla förberedelser på plats. Därför har vi skapat din guide till att flytta utomlands med 10 viktiga tips.

1. Ha koll på din destination

Din guide till att flytta utomlands med 10 viktiga tips börjar med destinationen. Vet du inte riktigt vart du vill åka? Ge dig hän till Google och andra webbläsare och sök upp allt om olika destinationer. Lär dig mer om kulturen, människorna, maten, intressanta städer, naturen och självklart språket. Om du inte redan talar det lokala språket bör du ta en nybörjarkurs innan du flyttar för att känna dig hemma från start. Ju längre tid det går, desto mer bekväm kommer du bli i språket men du kommer alltid tacka dig själv om anländer med lite språkkunskaper och inte som en total nybörjare.

2. Kolla upp hur det fungerar med visum

Om du ska flytta till ett land som kräver visum är det en god idé att kolla upp alla detaljer kring hur du går tillväga. Det finns ofta många olika visum och därför är det bra att veta vilket som passar din situation bäst. En annan aspekt som är viktig att ha undersökt är om det går att förlänga ditt visum på plats eller inte för att undvika oväntade överraskningar.

3. Se till att ha en budget

Att flytta utomlands innebär många kostnader. Det är därför bra att ha börjat spara i tid och se till att ha en bra budget. Exempel på kostnader som du ska räkna med är:

  • Visum

  • Passförnyelse

  • Flygbiljetter

  • Reseförsäkring

  • Vaccinationer

  • Medicin

  • Handpenning för boende

  • Möbler till ditt boende

  • Bilförsäkring

  • Med mera

4. Skapa kopior

Glöm inte att göra kopior, både fysiska och digitala, av alla viktiga personliga dokument som exempelvis födelsebevis, pass, reseförsäkring och vaccinationskort. Res med dina fysiska kopior men spara dem också i molnet.

5. Gör en hälsocheck

Det kommer självklart finnas läkare dit du ska flytta men det kan trots detta ändå vara en god idé att göra boka in exempelvis tandläkar- och läkarbesök innan planet lyfter. Det är tryggt att känna att allt är i sin ordning innan du lämnar hemmaplan.

6. Flytta smart

Teleoperatörer, gym och andra serviceföretag har ofta uppsägningstid på sina tjänster. Se därför till att vara ute i god tid när du förbereder dig inför din flytt utomlands. Andra saker som kan vara bra att göra är ändra så att din post kommer hem till en kompis eller familjemedlem. Att flytta utomlands är också det perfekta tillfället för att rensa bland dina saker – gör en plan med vad du ska ta med dig, spara, sälja eller skänka bort.

7. Var beredd på många känslor

Ju närmare du kommer dit avresedatum, desto fler känslor kommer dyka upp. Du känner dig spänd och pirrig men kanske också stressad och lite orolig vilket är helt normalt. Spendera mycket tid med dina vänner och gör saker som du tycker om för att förbereda dig på bästa sätt inför flytten. Om det känns som något för dig – varför inte bjuda in till en avskedsfest? Det är ett kul sätt att samla familj och vänner som alla vill säga lycka till.

8. Bredda ditt nätverk

Kom ihåg att du inte är ensam i din nya stad. Använd dina sociala kanaler för att höra av dig till andra på samma plats och gå med i nätverk som är passande. Du kommer få användbara tips på var som är bäst att bo, jobba, äta och allt annat du kan tänkas behöva men framförallt så har de varit i precis samma situation som du.

9. Utforska ditt bostadsområde

När du har hittat var du ska bo, ta tiden att verkligen utforska varje del. Du kommer självklart få koll på självklara saker som var matbutiken, apoteket, gymmet och frisören ligger men tänk också utanför boxen. Varför inte kolla in bageriet, godisbutiken, delikatessen, second-hand eller kanske ett galleri? Låt din kreativitet flöda när du ger dig ut i din nya hemstad. Det är dessa tillfällen som är så viktiga för din språkinlärning och vi lovar dig – du kommer minnas den första tiden i en ny stad för alltid.

10. Sätt upp mål

Medan man befinner sig utomlands är det lätt att tiden bara rinner iväg. Ni vet vad man säger – tiden går fort när man har roligt… För att inte känna att du inte hann med allt du ville göra under din tid utomlands är det viktigt att sätta upp mål. Fråga dig själv, innan du reser iväg men även under tiden, vad vill du få ut av tiden utomlands? Kretsar det kring att resa så mycket som möjligt? Att känna dig trygg och vara helt flytande på ett nytt språk? Få arbetserfarenhet utomlands? Det kan handla om flera olika anledningar men kom ihåg att påminna dig själv om varför du tog steget att flytta utomlands från första början. Att veta det kommer göra så att du tar rätt beslut längs vägen och även  påminna dig själv om hur modig du är.

Vart kan jag flytta?EFs destinationer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig