GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

6 tips för att läsa på en engelsk högskola

6 tips för att läsa på en engelsk högskola

Funderar du på att läsa i England? Kul för dig! Det är aldrig en tråkig stund på ett brittiskt universitet tack vare de fantastiska campusaktiviteterna och det världskända studentutelivet – att de är några av de bästa akademikerna i världen skadar inte heller. För att hjälpa dig på traven har vi skrivit ner sex saker du behöver veta om universitetssystemet och studentlivet i England.

1. Du kommer behöva ansöka via UCAS

För utländska studenter som ansöker till grundläggande kurser i England är ansökningsprocessen inte så annorlunda från inrikesstudenterna. Du kommer behöva ansöka genom UCAS som reglerar och organiserar ansökningar för alla studenter i hela England. UCAS räknar ut dina poäng genom att använda betygen du fick i ditt hemland och du kommer också behöva skriva ett personligt brev som universitetet du ansöker till tar hänsyn till i ansökningsprocessen.

UCAS ansökningsdeadline för ett akademiskt år som börjar under hösten är i januari samma år, dock så behöver du ansöka redan i oktober för Oxford och Cambridge. Platser är sedan tilldelade baserat på dina betyg och andra faktorer under vår och tidig sommar. Det är viktigt att komma ihåg att de erbjudanden du får om du blir accepterad för att läsa i England kommer vara villkorliga ifall du sitter på din sista gymnasieexamen den våren eller sommaren; om du redan har alla dina betyg när du ansöker kommer du få ett fast erbjudande eller avslag. Orolig att du inte kommer in? Extra platser på universiteten blir alltid tilldelade senare på sommaren genom ett så kallat ’clearing’ system som tillåter även de som fått avslag att få en plats. Du kan få reda på exakt hur processen fungerar för att  på UCAS hemsida, www.ucas.com . De har till och med några behändiga videor som förklarar ansökningssystemet riktigt bra.

2. Det finns hjälp ifall du behöver det

Få inte panik om allt verkar lite skrämmande eller om du inte uppfyller alla krav för att kunna, speciellt när det kommer till språket. Det finns organisationer som kan hjälpa dig välja och ansöka till universitetet du drömmer om – vare sig du satsar på en kurs, kandidatutbildning eller masterexamen. Individuella universitet, men även språkskolor erbjuder program med fokus att förbättra din engelska och få den till språkliga nivå som krävs samt att hjälpa dig ansöka till ditt drömuniversitet. Notera att om du vill läsa i england behöver du kunna uppvisa någon form av bekräftelse på din engelskanivå, vanligtvis genom att göra TOEFL examen.

3. Välj ditt universitet förnuftigt

Det finns hundratals av universitet i England och din upplevelse kommer bero på området eller staden där ditt universitet är. Vill du ha billigare levnadskostnader men kallare väder? Åk norrut. Vill du ha en strand-livsstil men prislappen och studentvolymen som kommer med det? Kolla in södra England. Kommer du för att leva storstadslivet och har inget emot att betala det lilla extra? London är ditt bästa val. Vill du ha prestige och en mysig atmosfär? Oxford eller Cambridge kommer passa dig perfekt.

När du väl har ansökt, fått ett erbjudande, accepterat och flyttat till england för att påbörja ditt nya liv på ’uni’ (som britterna kallar det)…

4. Lär känna systemet

Utlärningsmetoder och stilar kan skilja sig från ditt hemland. Engelska universitet har en tendens att placera mycket betoning på självstudier och personligt ansvar över det lärande och ge dig mer frihet att välja exakt vilka kurser du vill ta. Betygsättning och examen kan också vara en aning annorlunda; betyg går från ’första’ eller ’2:2’ till en ’tredje’ vilket betyder att du är godkänd fast med det lägsta betyget. Uppsatser, sluttentamen och din examen kommer allt bli betygsatt på detta vis.

5. Omfamna kulturen

Var beredd på att bli flytande i engelska när du pluggar i England! Att bo ochläsa i England är det perfekta sättet att komma in i språket som i den brittiska kulturen. Du kommer inte bara använda engelska på alla dina lektioner och med dina lärare, du kommer förmodligen även att prata engelska hela dagen lång med din nya internationella grupp och vänner! London School of Economics har till exempel studenter från över 140 länder, så du kommer garanterat att träffa folk från, bokstavligen talat, hela världen där.

6. …och alla de där studenterbjudanden!

Studenter i England har en tendens att köpa mycket saker – från böcker till tek-prylar, vilket är varför företag älskar dem så mycket. Hur visar dessa företag sin kärlek? Med gratis saker självklart! Studentkuponger ger dig otroliga rabatter på allt från kläder till resor till möbler och de flesta universiteten har ’fresher’s fairs’ för nya studenter under de första veckorna på terminen med mycket gåvor på erbjudande. Även om det är svårt att få bra erbjudanden på böcker kan du alltid leta upp second-hand textbäcker, dela dem med dina klasskamrater eller sälja dina nya böcker när du är klar och få lite pengar tillbaka (kom bara ihåg att inte skriva i dem så de är i bra skick när du gör så!). För att spara pengar borde du även gå till biblioteket så ofta du kan; många kursböcker kan lånas och då behöver du inte köpa dem alls.

Vi kan hjälpa dig läsa i EnglandLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig