GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 juliga böcker som hjälper dig att lära dig engelska

8 juliga böcker som hjälper dig att lära dig engelska

Finns det något bättre sätt att komma i julstämning (och förbättra ditt engelska ordförråd) än att läsa några julromaner? Det är dags att krypa upp i soffan med en kopp varm choklad och en mysig filt och drömma sig bort i en bra berättelse.

Från gripande mordmysterier, fängslande fantasier och hjärtevärmande kärlekshistorier - här är 8 festliga böcker som hjälper dig att lära dig engelska.

1. How the Grinch stole Christmas av Dr. Seuss

Möt Grinchen, en grinig grön varelse med ett hjärta som är två storlekar för litet och en bedräglig plan för att stjäla julen från de glada Whos. När Grinchen får upp ögonen för Cindy Lou, ett barn som älskar julen, börjar han ifrågasätta sin djupt rotade avsky för julen. Kan hon förändra hans elaka attityd?

Låt dig förflyttas till Whoville av den fyndiga stilen och de härliga illustrationerna i denna berömda barnbok. Det här är också en bra bok för att öva på att rimma. Du kan också se filmen med Jim Carrey i huvudrollen som Grinchen!

2. Mistletoe and Murder av Robin Stevens

Det är mörkt i det snöiga Cambridge - trots de varma, mysiga brasorna. Följ detektiverna Daisy och Hazel när de tillbringar julen på Maudlin College, i hopp om att få en avkopplande och trevlig tid. Men de unga detektiverna kastas in i en spännande utredning när ett märkligt dödsfall inträffar, två dagar före jul. Med sina skarpa sinnen och detektivkunskaper försöker Daisy och Hazel nysta upp hemligheter och förhöra osannolika misstänkta för att avslöja den mörka sanningen bakom mordet mitt i misteln.

Den här boken är ett bra första steg innan du läser mer avancerade mordmysterier. Om du upptäcker att du älskar den här spännande genren kan du arbeta dig uppåt till författare som Agatha Christie och Stephen King.

3. Let it Snow av John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle

Unna dig en festlig romcom i vinter! "Let it Snow" följer tre sammanlänkade julberättelser av tre bästsäljande författare. Läs de romantiska berättelserna som utspelar sig i den lilla staden Gracetown under en farlig snöstorm och se hur du hejar på kärleken. Följ Jubilee när hon försöker fira jul utan sin pojkvän Noah, Angie när hon kämpar för att berätta för sin vän hur hon verkligen känner för honom, och Addie när hon tvingas konfrontera sitt själviska beteende. Alla tre berättelserna flätas samman på ett magiskt sätt och får dig att känna dig alldeles varm och mysig.

Blomstrande romantik, vänskap, självupptäckt och roliga komiska inslag gör detta till den perfekta boken att läsa framför brasan under nästa snöstorm.

4. The Lion, the Witch and the Wardrobe av C.S. Lewis

Res till Narnia i denna tidlösa klassiker och bli förälskad i de älskvärda karaktärerna. När fyra syskon - Lucy, Edmund, Susan och Peter - måste evakuera sitt hem i London för att undkomma kriget, hamnar de på en gammal herrgård på den engelska landsbygden. När de utforskar sitt nya hem snubblar de över en gammal garderob. Syskonen klättrar genom garderoben och upptäcker ett magiskt rike som frusit fast i evig vinter på grund av den vita häxans elaka trollformel. Tillsammans, genom beundransvärd tapperhet, mod och uppoffringar, försöker de bryta förbannelsen och rädda de mystiska varelserna i Narnia.

Denna serie på sju böcker kommer bara att få dig att vilja ha mer. Med tre filmer att titta på om du fastnar kommer din vintersäsong att vara full av förtrollande sagor.

5. Sherlock Holmes and the Christmas Demon av James Lovegrove

Detektiven Sherlock Holmes och hans pålitliga partner John Watson måste utreda en serie mord med en julig twist. Eve Allerthorpe är arvtagare till en Yorkshire-dynasti. Hon söker oroligt hjälp hos de två detektiverna när hon tror att hon hemsöks av en demonisk ande - en mytisk juldemon som hennes mamma brukade berätta om för henne när hon var barn. Medan den berömda duon försöker ta reda på sanningen bakom demonen som hemsöker Eve ställs de inför utmanande pussel och kryptiska meddelanden. Kan de avslöja sanningen innan det är för sent?

Lovegroves briljanta berättande fångar essensen av Sherlock Holmes originalförfattare, Sir Arthur Conan Doyle, med detta festliga mysterium som kommer att hålla dig på sträckbänken.

6. The Girl Who Saved Christmas av Matt Haig

Amelia Wishart, en sotare i det viktorianska England, tror helhjärtat på mirakel och är anledningen till att tomten hade tillräckligt med magi för att driva sin första slädtur för att leverera julklappar. Men Amelias hopp håller på att ta slut. Hennes mamma är svårt sjuk och när julens öde tar en mörk vändning ger sig Amelia ut på en märklig resa till Nordpolen för att återupprätta julstämningen. Genom kärlek, hopp och beslutsamhet, kan Amelia hjälpa till att rädda julen för alla?

Matt Haig skriver vackert om vikten av hopp och tro i denna magiska berättelse, samtidigt som han tar upp djupare budskap om sorg och kärlek. De vackra illustrationerna tillsammans med texten gör detta till en utmärkt berättelse att läsa som nybörjare.

7. Hercule Poirot's Christmas av Agatha Christie

Simeon Lee försöker få sin splittrade familj att fira jul tillsammans på hans gård, men gammalt groll dyker upp igen och spänningarna ökar. När Lee hittas mördad i ett låst rum försvinner plötsligt julstämningen. Ett oroande och chockerande fall som detta kräver den berömde belgiske detektiven Hercule Poirot. Han kan vara den enda som kan gå till botten med denna tragedi. Läs när Poirot nystar upp en mörk härva av skrämmande lögner och familjehemligheter och avslöjar en oväntad vändning som får dig att längta efter mer.

Denna klassiska "whodunnit" publicerades 1938 av den legendariska Agatha Christie, drottningen av mordmysterier. Det är en utmärkt bok för mer avancerade läsare som älskar en briljant deckare med en festlig twist.

8. A Christmas Carol av Charles Dickens

Denna tidlösa saga handlar om Ebenezer Scrooge, en kallhjärtad och olycklig affärsman. På julafton konfronteras Scrooge av sin tidigare affärspartners spöke med att han är självisk, girig och grym och varnar honom att han måste förändras. Samma kväll får Scrooge besök av ytterligare tre andar - den gångna julens spöke, den nuvarande julens spöke och den jul som ännu ska komma. Andarna guidar honom genom hans eget liv och visar honom de tragiska konsekvenserna av hans beteende och den inverkan det har på andra. När spökena avslöjar julens sanna innebörd för honom, kan Ebenezer Scrooge då ändra sitt bedrövliga beteende?

Denna bok, som först publicerades 1843, lämpar sig för mer avancerade läsare. Det är ett underbart sätt att fördjupa sig i Dickens charmiga berättande, med massor av viktoriansk engelska att lära sig på vägen.

Vi hoppas att dessa 8 romaner får dig att komma i julstämning samtidigt som de hjälper dig att förbättra dina engelskkunskaper. Trevlig läsning!

Ta din engelska till nästa nivåStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer