GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

LÄR DIG ETT AV DESSA 5 SPRÅK FÖR ATT STICKA UT UR MÄNGDEN

LÄR DIG ETT AV DESSA 5 SPRÅK FÖR ATT STICKA UT UR MÄNGDEN

För de flesta som vill studera språk blir engelska ofta deras första val – med god anledning. Som förekommande språk inom diplomati, affärsvärlden och populärkultur, talat av ungefär 1,5 miljard människor (med ytterligare 1 miljard som pluggar det just nu), så är engelska verkligen ”världens språk”. Men utöver engelska, vilka andra språk kan hjälpa dig komma framåt?

Här är fem språk du ska lära sig för att stå ut ur mängden, utan inbördes ordning:

1. PORTUGISISKA

Med över 200 miljoner modersmålstalare (förväntat att stiga till totalt 335 miljoner talare år 2050), så pratas portugisiska i 11 länder och regioner, där ett antal afrikanska nationer, Goa (Indien) och självklart Portugal och Brasilien är inkluderade. Nu när Brasilien anordnar OS (och precis avslutade VM i fotboll) så är denna sydamerikanska gigant onekligen påväg uppåt. För er flerspråkiga där ute så kan brasiliansk portugisiska på ert CV innebära ett strategiskt steg mot ökade anställningsmöjligheter i Latinamerika – för att inte nämna sol, mat och samba i soliga Brasilien! Behöver du inspiration? Portugisiska är inte så svårt att lära sig (speciellt inte om du redan talar ett romantiskt språk) och brukar bli förbisett av infödda engelsktalande för spanska och franska. Översättning? Mindre tävling och mer glans!

2. MANDARIN / KINESISKA

Världens största ekonomi sedan förra året, Kina, är en avgörande affärspartner för de flesta länder i världen. Om du kommer från USA, Asien, Europa eller Australien så har du kanske märkt att Kinas betydelse inom diplomatin och på handelsfronter har växt exponentiellt. Förutom deras stora produktionsförmåga, så innebär landets enorma befolkning att landet har blivit en allt mer viktig köpare av importerade varor från resten av världen och deras köpbeslut gör dem därför till en viktig intressent, speciellt inom områden som grön eneri. Om du vill arbeta i Asien så kommer mandarin vara en ovärdelig kunskap som kommer göra det möjligt för dig att prata med nästan var sjätte människa i världen (det är nästan en miljard modersmålstalare!) på deras språk. Kom ihåg, trots det extremt svåra uttalet så är de grammatiska strukturerna inom mandarin relativt enkla och det finns inga verbkonjunktioner eller distinktioner mellan kön eller siffror; en bonus för alla språkstudenter!

3. FRANSKA

Franska, icke att förglömmas, står fortfarande som ett giltigt alternativ för strategiska språkinlärare. Frankrike är ett av Europas turistnav, vilket gör språket till ett bra alternativ för turism-studenter, guider, hotellchefer och andra som arbetar inom industrin. För dig som läser statsvetenskap eller är intresserad av att arbeta som diplomat så kommer franska – det officiella språket inom FN, EU, Internationella OS-kommittén, och internationella domstolsverk, bland andra organ – att ge dig en klar fördel. Ovanpå det så är en stor del av länderna strax söder om Sahara fransktalande, vilket gör möjligheterna för fransktalare ännu större. Kan du redan engelska eller spanska? Tack vare likheter mellan dessa språk så kommer dina franskastudier bli mycket lättare.

4. SPANSKA

Att lära dig spanska kommer inte få dig att stå ut ur mängden i USA (där 12% av befolkningen talar det), men det borde inte ses som ett meningslöst andra språk för den saken! Som officiellt språk i 21 länder så har det spanska språket så många modersmålstalare att det står på andraplats, näst efter kinesiska, som det mest brett talade språket i världen. Det är också det officiella språket i FN, EU, Världshandelsorganisationen WTO och North American Free Trade Agreement och borde verkligen läggas till på CVn hos framtida diplomater, politiker, turism-studenter och inom många andra yrken. Förutom att det förenklar resande i Central- och Sydamerika enormt, så är spanska väldigt bra att kunna i Europa också, då många europeer har det som andra eller tredje språk.

5. TYSKA

Tyska – också ett officiellt språk i Österrike, Schweiz, Luxemburg och Liechtenstein – tar hem priset för det mest brett talade språket i Europa, med 18% av EUs medborgare som har det som modersmål. Det är tydligt att Tyskland är tungvikt inom europeisk ekonomi och en enorm exportör av varor, med allt från läkemedel till bilar. Affärsmöjligheterna som multinationella företag får av detta översätts till en enorm ström av språkkurser: tyska talas brett i högstadium över hela världen. Faktum är att runt 68% av japanska studenter läser språket. Från en mer avslappnad synvinkel så är tyskar några av världens mest ivriga turister. Med tanke på deras höga inkomst och semestertider så är det inte konstigt att tyskar är naturliga globetrotters: och såklart går deras pengar rakt in i turismindustrin, vilket är ytterligare något att utnyttja för tysktalande världen. Behöver du fler orsaker? Schweiz, där tyska talas, har en av de bästa levnadsstandarderna i världen.

Lär dig ett språk med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig