GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 mangas att lära sig japanska med

10 mangas att lära sig japanska med

Behöver du några roliga hjälpmedel när du lär dig japanska? Då är det manga som gäller. Manga är japanska serietidningar och grafiska romaner som använder en ikonisk linjeteckning och berättarstil som är en stor del av den japanska kulturen. På senare år har manga vuxit till ett globalt fenomen.

Varför manga är bra när du vill lära dig japanska

Att läsa böcker på det språk du studerar kan hjälpa dig att behärska ditt nya språk.

I manga är det det visuella som styr, men det finns även text bland teckningarna. Kombinationen av konst och korta meningar kan stödja din inlärning eftersom scenerna ger ett sammanhang till det du läser. De är också tryckta i svartvitt, vilket gör det lättare att fokusera på att följa berättelsen.

Mangaberättelser publiceras ofta regelbundet som en del av en lång serie, innan de publiceras i volymer som innehåller flera kapitel. Många är också anpassade för TV. Så när du väl har hittat en berättelse eller genre som du gillar kommer det sannolikt att finnas massor för dig att njuta av.

Innan du börjar

Att läsa manga skiljer sig från att plocka upp en västerländsk bok eller serietidning; börja med bildramen längst upp till höger på sidan och läs från höger till vänster, uppifrån och ner. Du kan också köpa mangan på ditt modersmål så att du kan jämföra när du fastnar på japanska ord eller fraser som du inte kan än!

Här är våra 10 bästa manga för dig som lär dig japanska.

1. Yotsuba&!

Denna manga är charmig och älskad av läsare i alla åldrar och följer en ung flicka (Yotsuba) när hon lär sig om världen omkring sig och hanterar alla problem i vardagen. Språket och vokabulären som används är relevanta för nybörjare och enkla nog att följa, och varje kapitel kan läsas fristående.

2. Pokémon Adventures

Även om du aldrig har hört talas om manga så har du ändå hört talas om Pokémon; det ikoniska animerade universumet där varelser med speciella krafter, inklusive Pikachu, lever tillsammans med människor. Franchisen började som ett spel och manga följde snart efter. De riktar sig till barn och yngre läsare och är ett bra (och bekant!) ställe att börja lära sig japanska på.

3. Doraemon

Doraemon är en av de mest kända barnmanga-serierna, där man får följa äventyren för skolpojken Nobita och hans robotkatt från framtiden. Det relativt enkla språket och de underhållande, familjevänliga berättelserna gör detta till ett utmärkt val för nybörjare.

4. Kimi No Na Wa (Your Name)

Två gymnasieelever, en pojke från moderna Tokyo och en flicka från en japansk småstad, vaknar upp och upptäcker att de har bytt kroppar. Denna kärleks- och äventyrshistoria började som en animerad film och har nu blivit en manga. Till din hjälp finns flerspråkiga kopior som gör det enkelt för dig att följa med och lära dig nya ord.

5. Shirokuma Café

Denna lätta och komiska manga utforskar de vardagliga berättelserna om djuren (och några människor) som besöker ett kafé som drivs av en isbjörn. Till skillnad från många fantasy-mangas använder den vardagliga uttryck och en vokabulär som är praktisk i ditt eget liv. Den innehåller också ordlekar, vilket kan vara en utmaning när du börjar lära dig japanska men bra när du övar på att bemästra nyanser i språket.

6. Dragon Ball

Kampsport, heroiska intergalaktiska äventyr och ett uppdrag att hitta sju klot som kan åkalla en drake - med episka berättelser som dessa kommer du att glömma att du pluggar. Dragon Ball har ett mindre komplicerat språk än vissa andra fantasy-action-manga och är så populär att den också har förvandlats till många anime-serier och filmer.

7. Slam Dunk

En vilsen och rebellisk high school-kille träffar en tjej som övertalar honom att gå med i basketlaget, där han inser att han är en fantastisk idrottare - låter det bekant? Runt om i världen har vi sett böcker, filmer och TV-serier med liknande handling, och om du gillar basket (eller lagsporter i allmänhet) är den här mangan något för dig.

8. Nichijou (My Ordinary Life)

Den här mangaserien - som också är en TV-serie - är ett roligt sätt att lära sig om japansk kultur och japanska seder. Nichijou följer barndomsvänner som lever normala liv men hamnar i konstiga och underbara situationer. (och det finns en robot och en talande katt också).

9. Chi’s Sweet Home

Manga har ofta stora ögon och gulliga karaktärer, men den här serien om en bortsprungen kattunge vid namn Chi tar gulligheten till en helt ny nivå. Meningarna är korta och ordförrådet enkelt, men eftersom Chi ibland pratar som ett barn är grammatiken och de ord som används inte alltid "perfekta" japanska.

10. Studio Ghibli Manga

Du har säkert stött på några av de populära filmer som skapats av det japanska animationsföretaget Studio Ghibli. Många av deras filmer har anpassats för ditt läsintresse, inklusive Spirited Away, My Neighbour Totoro och Howl's Moving Castle.

Testa dina kunskaper om mangaGör quizet
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer