GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så lär du dig japanska snabbt: 10 tips

Så lär du dig japanska snabbt: 10 tips

Det är superimponerande att kunna ett andraspråk flytande. Det ger dig verktygen för att bli en bättre kommunikatör, gör att du förstår och uppskattar olika kulturer, och hjälper dig att knyta band med nya fantastiska människor. Men att lära sig ett nytt språk kräver mycket ansträngning. Som tur är har vi några grymma tips för dig som lär dig japanska.

1. Sätt lappar på allt

Köp klisterlappar, och skriv ner det japanska ordet på vanliga föremål i ditt hem. Märk sedan allt som är användbart; kylen, nycklarna, toaletten och fjärrkontrollen – detta är ett enkelt sätt att omge dig med språket. Du kan också lägga till den fonetiska stavningen för att hjälpa dig att lära dig uttala orden också.

2. Studera i Japan

Det bästa sättet att påskynda din språkinlärning är utan tvekan att studera utomlands. Du kommer att uppleva alla de eklektiska sevärdheterna och ljuden av livet i Tokyo, fördjupa dig i autentisk mat och bli helt omringad av språket. Du kommer att se det, höra det och läsa det vart du än går, och du kommer att få oändliga möjligheter att träna på att prata japanska. Även om du inte är en självsäker talare än, anses det fortfarande artigt att prova!

3. Följ influencers

Hitta japanska influencers som skapar inlägg om ämnen du är intresserad av. Sociala medier är ett bra sätt att lära sig aktuella trender och slang. Varje gång du öppnar TikTok eller Instagram kommer du att interagera med små, roliga bitar av japanskt språk och kultur.

4. Hitta en pluggkompis

Varför lära sig ensam när man kan lära sig med en vän? Hitta någon som lär sig japanska på samma nivå som du, så att ni kan träna tillsammans utan att skämmas innan ni är redo att konversera med flytande talare. Kanske har ni haft samma problem eller blivit förvirrade av liknande saker? Då kan ni hjälpa varandra.

5. Se japanska TV program

Genom att titta på japansk TV kan du lära dig att följa en konversation och förbättra ditt uttal. Från drama till komedi, och till och med en rad bisarra spelprogram. Undertexter på ditt modersmål är användbara när du först lär dig, och undertexter på japanska kan hjälpa dig att känna igen kanji- och kana-tecken, som du behöver läsa och skriva på japanska. Shower som utspelar sig i Tokyo kan också förbereda dig för din egen resa till Japans otroliga huvudstad.

6. Ge anime en chans

Om du är intresserad av anime – en populär stil av tecknad serie som har sitt ursprung i Japan – finns det massor av shower att välja mellan. Dessa program kommer ofta att använda mer komplicerat språk och nischade ordförråd, så de är idealiska för studenter med lite mer självförtroende.

7. Podcasts

Konversation i manusförda TV program är inte riktigt detsamma som konversationer i verkliga livet. Ett enkelt sätt att öva på att lyssna på en konversation på japanska är att prenumerera på japanska podcasts. Med podcasts kan du lära dig medan du gör andra saker – som att ta bussen till skolan, jobbet eller gå till affären. Du kan också sänka ljudhastigheten för att göra det lättare att lyssna som nybörjare.

8. YouTube är din vän

Det finns en mängd japanskspråkigt material på YouTube, från videor speciellt utformade för att hjälpa er som pluggar japanska, till filmer, intervjuer och vloggar gjorda av japanska innehållsskapare. Prenumerera på kanaler som du tycker är underhållande och titta på några videor varje vecka för att förbättra din hörförståelse, ditt uttal och för att få nytt ordförråd som är relaterat till dina intressen.

9. Lär av dina misstag

När du gör ett misstag, gå inte bara vidare. Att ta dig tid att erkänna dina misstag gör att du är mindre benägen att göra samma misstag igen. Oavsett om du uttalade något fel, gjorde ett stavfel eller fumlade med din meningsstruktur, kan det hjälpa att anteckna det – i telefonen eller i en anteckningsbok – för att kunna påminna dig själv i framtiden.

10. Regelbunden och varierad träning

När man lär sig japanska är det viktigt att träna ofta. Det är också viktigt att blanda olika metoder – att bara titta på japansk TV kommer inte att göra dig flytande! Du måste hitta en kombination av olika inlärningstekniker som passar dig, för att ge dig en bred förståelse för det japanska språket.

Plugga japanska i TokyoLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer