GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

MAT SOM GER DIG CRAVINGS NÄR DU SPENDERAR TID UTOMLANDS

MAT SOM GER DIG CRAVINGS NÄR DU SPENDERAR TID UTOMLANDS

Alla vet vi att när vi åker bort kommer hemlängtan vid någon tidpunkt att slå in, även om det bara är för en liten stund. Men det kan vara extra jobbigt då man får cravings efter mat utomlands som inte går att få tag på någon annanstans än i Sverige (eller möjligtvis på IKEA). Här listar vi några utav de ting som kan skapa den där extra craving-känslan.

LÖSGODISET

Detta är helt klart nummer ett bland allt som de flesta saknar när de är iväg. Den där enorma väggen utav lösgodis som möter dig i matbutiken där du kan välja och vraka på helgerna (eller vid andra tillfällen). Du kanske hittar någon slags pick’n’mix men tyvärr mäter sig ju inget mot det svenska lösgodiset. Men det stora pluset, det går att skicka med i ett paket hemifrån och det är ren lycka när ett sådant paket når fram till dig.

MARABOU

Det samma gäller Marabou chokladen, okej denna är inte Sverigeägd längre men det symboliserar starkt Sverige när man är utomlands. Det är något specifikt med den ”svenska” chokladen, den är ju bara så god!

KAVIAR

Älskar du att vakna på morgonen och äta din äggmacka med en klick kaviar? Ja det kan vara svårt att få tag på utanför Sveriges eller nordens gränser om man nu inte finner ett IKEA i närheten. Det är den salta annorlunda smaken som gör denna ”delikatess” till så pass svensk tillsammans med det faktum att den säljs på tub.

SILL

Samma sak gäller med denna fisk som många i världen inte kan förstå att vi ens tycker om. Men denna traditionsenliga mat kan vara extra svår att inte få cravings för när midsommar slår in och allt man vill är att äta lite sill med potatis. Även om man inte tycker om sill från början kan bara själva längtan efter något svenskt få suget att slå in ibland konstigt nog.

LINGONSYLT

Är du kanske en person som har lingon på allt? Ja då kan det leda till ett stort sug om du bor utomlands, som tur vad hittar du även denna produkt på IKEA och lingon passar definitivt med annan mat utomlands. Men om detta inte finns i närheten utav dig och du kanske spenderar din tid utomlands i Nordamerika så går det möjligtvis att subventionera med lite tranbärssylt. Annars får man bara tänka på att nästa gång man besöker Sverige kan du få mängder utav denna vara.

FALUKORV

Denna korv skriker Sverige bara genom dess namn som härstammar från Falun. Även om denna korv kanske inte består utav speciellt mycket kött har detta blivit en tradition i många svenska hem och denna hittar du tyvärr inte speciellt lätt utomlands. (Det går att hitta en liknande och försöka sig på att göra en korvstroganoff bara för att få känslan). Annars är nog detta något som många frågar sig om det går att packa ner i bagaget vid utresa, det är inget som rekommenderas då den ändå inte skulle kunna ätas vid ankomst (hur gärna man än skulle vilja det är det inte värt att bli dålig av den).

KRÄFTOR

Okej detta kanske du endast saknar i augusti/september någon gång, men den där kräftskivan som hör till kan ju faktiskt vara det man saknar allra mest. De där sångerna som sjungs, hattarna som bärs och allt knasigt som Sverige hittar på vid högtider. Men tro mig denna stämning går att skapa med lite hjälp av goda pajer och andra skaldjur och sen har du den där härliga sommarkänslan som gör att du glömmer hemlängtan.

JULBORDET

Är du borta över jul så kan det vara extra tufft när inte ens maten är som den är hemma. Men  med lite finess kan även du få ihop ett typiskt svenskt julbord genom att använda liknande råvaror och göra maträtter som går att hitta där du befinner dig. Kom ihåg att även om du tror att känslan av hemlängtan kommer utav saknaden av specifika maträtter så är ändå det viktigaste att fira ihop med andra och äta något gott oavsett vad det kan vara!

UPPLEV MAT UTOMLANDS MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig