GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 musikaler du bara måste se i New York

8 musikaler du bara måste se i New York

Om du är på väg till New York för att studera engelska eller bara vill resa till the Big Apple, borde en musikal stå högt upp på din "bucket list". Broadway, den ikoniska boulevarden, är hemmet för över 40 berömda teatrar. Du kan se allt från musikaler, pjäser och komediserier på denna framstående gata.

Men med så många fantastiska shower att välja mellan kan det vara svårt att bestämma sig för vilken man ska se. Så för att hjälpa dig på traven - här är vår lista över 8 musikaler som du måste se och som just nu spelas i New York City för att du lättare ska kunna bestämma dig.

1. & Juliet – Stephen Sondheim Theatre

Denna moderna nyversion av Shakespeares klassiker "Romeo och Julia" berättar historien om Julia som ger sig ut på en resa där hon upptäcker sig själv. Istället för att acceptera sitt tragiska öde lever hon vidare och är fast besluten att ta kontroll över sitt öde. Tillsammans med en grupp vänner och sin lojala sjuksköterska upplever Julia upp- och nedgångarna i sin nyvunna frihet och ifrågasätter allt hon vet om kärlek och det samhälle hon lever i. Denna musikal blandar Shakespeares språk och ikoniska poplåtar för att skapa ett unikt soundtrack som får hela publiken att le.

2. Aladdin – New Amsterdam Theatre

Denna svindlande Disney-musikal kommer att få dig att dansa i stolen och sjunga med till alla de välkända klassikerna. Se när Aladdin, en fattig pojke i staden Agrabah, upptäcker en magisk lampa som innehåller en mäktig ande. Anden kan ge Aladdin tre önskningar, och han använder dessa önskningar för att förvandla sig till en prins så att han kan vinna över den vackra prinsessan Jasmine. Men Aladdin upptäcker snart att sann lycka och kärlek kommer inifrån, men kan han fortfarande vinna Jasmines hjärta? Föreställningen har vackra och livfulla kostymer, energisk koreografi och otroligt medryckande sånger som passar alla åldrar.

3. Chicago – Ambassador Theatre

Denna musikal utspelar sig under det glada tjugotalet och berättar historien om den dynamiska duon Velma Kelly och Roxie Hart. Roxie, en ung kvinna som drömmer om berömmelse och stjärnglans, blir inblandad i det skandalomsusade mordet på sin före detta pojkvän och hamnar i fängelse. Hon träffar Velma, en berömd brottsling som är dömd för att ha dödat sin man och sin syster efter att de ertappats med att ha en affär. Tillsammans navigerar de och manipulerar det korrupta rättssystemet och mediedrevet som omger dem, för att bli oskyldiga stjärnor. Musikalen är fylld av jazzmelodier och en humoristisk syn på berömmelse och jakten på den amerikanska drömmen.

4. Hadestown – Walter Kerr Theatre 

Hadestown är en ny tolkning av den antika grekiska myten om Orfeus och Eurydike i en postapokalyptisk värld. När Euradice säljer sin själ till kungen av underjorden i utbyte mot mat, skydd och säkerhet hoppas Orfeus, en begåvad musiker, kunna rädda sin sanna kärlek. Orfeus reser ner till Hadestown, en helvetesliknande plats som styrs av en mycket karismatisk men olycksbådande Hades, för att rädda henne. På sin resa möter Orfeus karaktärer som Hermes och Persefone och lär sig mer om den grekiska tragedin. Denna musikal är full av vacker soulmusik och berättar en underbar historia om kärlek och uppoffringar. Den kanske gör dig besatt av grekisk mytologi.

5. Sweeny Todd: The Demon Barber of Fleet Street – Lunt-Fontanne Theatre 

Denna mörka och makabra musikal berättar den kusliga historien om den hämndlystne barberaren Benjamin Barker som vill hämnas på dem som har gjort honom orätt. I det viktorianska London antar Barker aliaset Sweeny Todd och söker allians med pajbutiksägaren Mrs Lovitt som har mörka avsikter, och snart blir Londons gator en scen för deras ohyggliga handlingar. Tillsammans smider de en nervkittlande plan för att hämnas och använder sina specialiteter för att maskera sina mordiska metoder. Den fängslande musiken och texterna i denna musikal kommer att få dig att skaka i stövlarna. Det här är en riktig thriller av en musikal!

6. Harry Potter and the Cursed Child – Lyric Theatre

Dyk ner i Harry Potters trollkarlsvärld med denna musikal i två delar, full av magi, äventyr, vänskap och mysterier! Berättelsen utspelar sig 19 år efter händelserna i den sista boken och följer den nu vuxne Harry, som är anställd på Trolldomsministeriet, och hans son Albus som börjar sitt första år på Hogwarts. När ett skrämmande mysterium börjar nystas upp på Hogwarts får Albus en oväntad vänskap med Scorpius Malfoy, son till Harrys tidigare fiende, Draco Malfoy. Tillsammans försöker de sätta stopp för den förrädiska komplotten som sätter trollkarlsvärlden i fara, samtidigt som de reparerar relationen mellan de två familjerna.

7. Back to the Future: The Musical – Winter Garden Theatre

Denna musikal bygger på den ikoniska filmen från 1985 och låter dig resa tillbaka i tiden med Marty McFly! När tonåringen Marty av misstag råkar använda tidsmaskinen "DeLorean", som uppfunnits av den mycket excentriske vetenskapsmannen Doc Brown, reser han tillbaka till 1955. Nu måste Marty navigera i det förflutna för att säkra sin existens. Han ställs inför den oväntade utmaningen att hjälpa sina unga föräldrar att bli kära och övervinner bisarra hinder på vägen. Denna lättsamma, komiska och nostalgiska musikal hämtar inspiration från originalmusiken och ger den här tidlösa klassikern en ny fläkt av liv.

8. Little Shop of Horrors – Westside Theatre Upstairs

Denna mörka komedi följer den nördiga floristassistenten Seymour när han upptäcker en exotisk och ganska mystisk växt som han döper till Audrey II. Han tror att den nya växten kommer att ge den kämpande blomsterhandlaren fler kunder och dessutom imponera på hans förälskelse. Men Seymour ställs inför ett moraliskt dilemma när han inser att Audrey II har en törst efter människoblod som i slutändan leder till dess snabba och imponerande tillväxt. Seymour måste välja mellan att offra dem han älskar eller att förstöra växten helt och hållet. Dansa med till de otroligt medryckande låtarna och skratta åt showens löjligheter!

Vi hoppas att denna lista över otroliga musikaler hjälper dig att bestämma vilken show du ska se när du är i New York City nästa gång. Du kommer aldrig att ångra att du såg ett av Broadways mästerverk!

Upptäck det bästa av New YorkStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer