GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

20 ord och fraser du inte visste att Shakespeare uppfann

20 ord och fraser du inte visste att Shakespeare uppfann

William Shakespeare var en otrolig författare och poet, men visste du att han också på egen hand lade till mer än 1 700 ord till det engelska språket?

Shakespeares språkanvändning var oöverträffad för 450 år sedan, med hans sonetter och spelar som ofta introducerade nya engelska ord som han skapat. Det tog inte lång tid innan dessa ord blev en del av språket, och många av dem används fortfarande idag.

Här är 20 ord och fraser som du kanske inte visste att Shakespeare uppfann - nästa gång du använder dem så vet du att du följer i fotspåren av en sann språklig legend.

1. Addiction

Medan begreppet av att vara beroende har funnits i århundraden, existerade inte själva ordet "addiction" förrän Shakespeare myntade det i sin pjäs Othello.

2. All the world's a stage

Det betyder att livet är som en föreställning, och att vi alla spelar olika roller. Detta sa Jacques i As You Like.

3. Bedazzled 

Shakespeare använder ordet "bedazzled" för att beskriva någon som är överväldigad av det som glittrar eller lyser i pjäsen, The Taming of the Shrew.

4. Brave new world

Denna fras används ofta för att antyda en känsla av förundran och häpnad över framtidens möjligheter, och sades av karaktären Miranda i The Tempest.

5. Critic

Även om begreppet kritiker hade funnits i århundraden, användes ordet "critic" inte i sin moderna betydelse förrän Shakespeare använde det i sin pjäs, Love's Labour's Lost.

6. Eventful

I As You Like It myntade Shakespeare ordet "eventful" för att beskriva något som är fullt av händelser.

7. Eyeball

Medan begreppet ögonglob uppenbarligen hade funnits i århundraden, var Shakespeare den första som använde ordet "eyeball" i sin pjäs The Tempest.

8. Generous

Shakespeare använde ordet "generous" i sin moderna betydelse för att beskriva någon som är snäll och givande i sin pjäs, Julius Caesar.

9. Good riddance

Frasen "good riddance" används ofta för att uttrycka lättnad när någon eller något obehagligt försvinner. Uttrycket används i Troilus och Cressida.

10. In a pickle

Denna fras används för att antyda att man befinner sig i en svår eller obekväm situation. The Tempest: Denna fras används av karaktären Alonso i akt V, Scene I.

11. It's Greek to me

Används för att antyda bristande förståelse eller förvirring gällande något, den här frasen används av karaktären Casca i Julius Caesar.

12. Lonely

Även om begreppet ensamhet hade funnits i århundraden, var Shakespeare den första att använda ordet "lonely" i sin pjäs Coriolanus.

13. Majestic

Shakespeare använde ordet "majestic" för att beskriva något som är storslaget och imponerande i hans pjäs Henry VIII.

14. Manager

Ordet "manager" hade använts på andra språk före Shakespeares tid, men han var den första som använde det på engelska i sin pjäs A Midsummer Night's Dream.

15. Radiance

Shakespeare använde ordet "radiance" för att beskriva något som lyser eller glöder i hans pjäs, The Two Gentlemen of Verona.

16. Star-crossed lovers

Detta uttryck beskriver två personer som är menade att vara tillsammans trots hindren i deras väg, och användes först i Romeo and Juliet i Prologen.

17. Swagger

I A Midsummer Night's Dream använde Shakespeare ordet "swagger" för att beskriva någon som går med en arrogant eller pompös attityd.

18. Undress

I The Taming of the Shrew använde Shakespeare ordet "undress" för att beskriva handlingen att ta av sig kläder.

19. Wild-goose chase

Det här uttrycket används för att beskriva en meningslös eller fruktlös strävan. Romeo and Juliet: karaktären Mercutio i akt II, Scen IV.

20. To thine own self be true 

Används för att antyda vikten av att vara trogen sina egna övertygelser och värderingar. Används av Polonius i Hamlet.

Förbättra din engelskaStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer