GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 roliga påsktraditioner runt om i världen

8 roliga påsktraditioner runt om i världen

Påsken är så mycket mer än lediga dagar och påskäggsfrossande. Påsken är en religiös högtid med traditioner och ritualer. Med tiden har mycket förändrats och högtiden kan idag firas av vem som helst, var som helst – även om du inte tror på påskharen.  Jag pratade med mina kollegor och bad dem att dela med sig av sina påskfavoriter, vilka jag samlat i denna lista med 8 roliga påsktraditioner runt om i världen.

8 roliga påsktraditioner runt om i världen:

1. Drakflygning

Människorna på Bermuda siktar högt under påsken! Att flyga drake är nämligen öbornas favoritsysselsättning under påskledigheten. Här tillverkas vackra drakar av färgglada papper (“hummers“) och träpinnar. Drakarna ger ifrån sig ett surrande ljud, vilket i Bermuda är ljudet av påsken. Antingen samlas hela familjen för att låta de vackra skapelserna flyga, eller så beger man sig till Horseshoe Bay Beach för att besöka den årliga Drakflygarfestivalen på långfredagen.

2. Påskdeckare och mordgåtor

I Norge präglas påsken kriminalitet – och då menar jag inte avbitna chokladkaninsöron eller krossade påskägg. Nej, jag syftar på Påskekrimmen! Det är nämligen en norsk tradition att läsa deckare eller titta på thrillers på TV under påskhelgen. Hela landet är som på helspänn! Mejerierna trycker till och med upp korta deckare på mjölkpaketen.

3. Påskpresenter

Är det någon, ung som gammal, som inte älskar att leta efter påskägg proppfyllda med godis? I Tyskland, Schweiz, och flera andra länder, gömmer de påskpresenter till varandra. Presenterna sägs komma från påskharen och brukar bestå av en dekorerad korg eller låda fylld med chokladkaniner, chokladägg, godis och leksaker.

4. Vattenkrig

Det är få saker som är mer påsk än ett vänskapligt vattenkrig, eller? Det tycker man iallfall i Polen under Annandag påsk. I Poland firas nämligen Śmigus Dyngus (eller Hällande Måndag) genom att kasta  vatten på varandra. Förr i tiden var det främst unga killar som jagade tjejer, men numera kastar alla på alla. De flestas använder vattenpistoler, tomma schampoflaskor och, förstås, den gamla hederliga hinken. Ja, egentligen allt som rymmer vatten!

5. Ägg, ägg, ägg

Ägg och påsk går hand i hand, precis som julklappar på julafton. Förrutom att äta ägg, målar vi ägg och leker med ägg. I Haux i Frankrike tillagas dessutom en gigantisk omelett gjord på 4 000 ägg, mer än 50 kilo bacon, vitlök och lök, vilken cirka 1 000 personer får sätta tänderna i.

6. Lerkrukekastning

Se upp för flygande krukor på den grekiska ön Korfu! Klockan 11:00 på påskafton kastar invånarna lerkrukor från sina balonger. Traditionen härstammar från 1500-talet då befolkningen på ön kastade alla sina gamla och trasiga tillhörigheter genom fönstret för att göra sig redo inför det nya året. När krukorna åker i backen skrämmer de bort onda andar och markerar en ny början.

7. Kringelsöndag

I Luxemburg firar man Bretzelsonnden, kringelsöndag, med enorma kringlor dekorerade med glasyr och mandlar. De är så goda att jag önskar att varje söndag var en kringelsöndag! Enligt traditionen ska alla killar ge en kringa till en tjej han gillar under söndagen. Om tjejen tar emot kringlan får killen besöka tjejen på påskdagen och får då i sin tur ett ägg av tjejen. Är det skottår är det tvärtom – då är det tjejen som ger kringlan till killen.

8. Halloween/”Påskkärring”

I Sverige firar vi något som liknar Halloween på skärtorsdagen. Barn och unga klär ut sig till påskkärringar föratt dela ut teckningar i utbyte mot godis och gåvor. Traditionen kommer från en gammal svensk folktro om att häxorna åkte till Blåkulla före påsk för att festa med djävulen. Det är också anledningen till varför vissa delar av landet bränner brasor under påsk, så att inte häxorna skulle våga flyga tillbaka.

Jag hoppas att du lärde dig något nytt från dessa roliga påsktraditioner runt om i världen. Oavsett hur du firar påsk hoppas jag att du får en härlig ledighet med mycket påskgodis och avkoppling!

Fira påsk utomlands med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig