GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur man firar jul på södra halvklotet

Hur man firar jul på södra halvklotet

När december kommer så myser inte invånarna på det södra halvklotet runt i varma vinterjackor. De går istället runt i shorts och t-shirt. Ja, julen söderut är en helt annan typ av jul – men vad förväntade du dig? För att du ska kunna föreställa dig hur det är att byta ut snö mot sol och gröt mot räkor så har vi sammanställt de bästa förslagen på hur man firar jul på det södra halvklotet.

Australi****en

“Christmas where the gum trees grow, there is no frost and there is no snow “. Så går en australiensisk jullåt – och det är så sant! Om du är en av de lyckliga som får spendera jul i Australien, kom ihåg att packa extra solskyddsfaktor. Förbered dig på en jul fylld av skaldjur, sallad och sport. Trots att det är ovanligt att man äter en varm måltid så kommer du inte gå hungrig. Australiensare tenderar att njuta av skaldjursplatå, fisk, kall skinka och kalkon, pavlova och givetvis ett glas extra kylt bubbel. Din egen trädgård och pool är viktiga delar av julafton. Barnen leker i vattnet och testar sina nya vattenleksaker och hela familjen spelar en omgång cricket på bakgården.

Även stranden är viktig under jul. Stränderna närmast huvudstäderna Brisbane, Sydney och Perth är fulla av glada julfirare den 25 december. Under boxing day (dagen efter jul) är det många australiensare som letar fynd på boxing day rean. De brukar också kolla på Boxing Day Test, vilket är en cricketmatch mellan Australien och ett annat nationellt team.

Nya Zeeland

Kiwis, precis som australiensare, kan lyckligtvis också spendera julen utomhus. På Nya Zeeland har barnen ett långt sommarlov under julen och familjen kan åka på en massa spännande äventyr. Bland annat campa eller åka på hike och utforska grottor i och runt kuststäder som Auckland. Såklart hänger de även på södra halvklotets favoritställe: stranden. När det kommer till mat och outfit, så glöm inte att ta på dig dina jandals (flip flops) och att lämna plats för en lång eftermiddagslunch bestående av sallad och skaldjur den 25 december. Även om de dekorerar tallar i sina hem så har nyzeeländare sin egen julgran, Pōhutukawa, som är ett inhemskt träd som blommar av röda julkula-liknande blommor under jultider.

Sydafrika

Julmiddagen, som är mer av en jullunch, består av mince pie, glaserad skinka eller kalkon, grillad anka och rostbiff på ”braai” (grillen). Du kanske också får chansen att prova gult ris med russin, glasskakor och malvapudding. Allt detta ätande sker med högsta sannolikhet utomhus i det soliga vädret i och runt Kapstaden.

Sydamerika

Liksom i de flesta andra länder i världen så utbyter sydamerikanerna julklappar med varandra, sätter upp julgranar och möter upp nära och kära. Den butiksköpta granen kommer ofta med en tillhörande pesebre (julkrubba). Det är också vanligt att man deltar i midnattsmässan Misa del Gallo (“tuppens mässa,” vilket är en referens till en tupp som gol under julnatten). Vissa arbetsgivare ger sina anställda en julig korg innehållande nödvändigheter såsom ris, socker, kakor och mjöl. Kanske är den största skillnaden mellan södra halvklotets engelsk -och spansktalande länder att latinamerikanerna äter sin julmat 24 december och oftast firar (ger bort presenter) fram tills trettondedag jul, 6 januari.

På julafton samlas familj och vänner vid ett bord fullt av europeiska rätter såsom kalkon och skinka, tillsammans med andra lokala rätter. Bolivianer avnjuter en picana (en kryddig gryta med kyckling, biff och majs). Venezuelaner äter hallacas (deg gjord på majsmjöl med kött insvept i bananlöv), pan de jamón (bröd fyllt med skinka och russin) och dulce de lechoza (en sötsak gjord av papaya och farinsocker). Över hela kontinenten så serveras lechón (spädgris) och så samlas familjen runt en asado grill. En brasiliansk ceia de Natal (julmiddag) utan krispiga, friterade torskbollar skulle vara en riktig miss. Samma sak gäller med farofa (friterat cassavamjöl med krispig bacon) och rabanadas (som fattiga riddare, fast med socker och kryddig syrup gjord på portvin istället för lönnsirap) plus nötter och tropiska frukter.

Absolut att snö, frost och rostade kastanjer är pittoreskt, men underskatta inte vad som sker på södra halvklotet. Här firas julen utomhus, full av solsken med exotisk mat och roliga aktiviteter. Du borde prova det någon gång!

Nu när du vet hur man firar jul på södra halvklotet och funderar på en resa dit kan det vara värt att kolla in vårt blogginlägg på 10 aussie uttryck att bemästra.

Vill du upptäcka världen i jul?Kolla in våra destinationer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig