GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

GÖR INTE DESSA MISSTAG PÅ DIN NÄSTA RESA

GÖR INTE DESSA MISSTAG PÅ DIN NÄSTA RESA

Du vet känslan du får när du råkat förolämpa någon utan att förstå varför? Tja, det kan hända den bästa av oss, särskilt när du reser utomlands och försöker integrera och lära dig om en ny kultur. Men misströsta inte! Ta en titt på resetips här nedanför, dela dem med dina kompisar och se hur du kan undvika att hamna i dessa obekväma ögonblick helt och hållet.

Kom ihåg: Oavsett var du kommer ifrån och vilket land du än besöker, kommer ett äkta leende och några väl valda kroppsspråk komma långt, även om du råkar gör ett och annat misstag!

I ITALIEN

Kan ditt kaffe: Beställ inte en cappuccino efter lunch.  En cappuccino är tänkt att avnjutas på morgonen och en espresso ska avnjutas på efter middagen.

Ha koll “matregler”: Avstå från att beställa extra lager på din pizza (de kombinationer som står på menyn är noga genomtänkt!). Och kom ihåg att inte lägga parmesanost på pasta med fisk och skaldjur, det anses vara ett bestämd “no-no” i Italiens kulinariska paradis.

I TYSKLAND

Ha koll på spelreglerna: Vänta tills lampan lyser grönt när du passerar en gata. Om inte, riskerar du att locka massor av ogillande blickar.

Ta en plats: känn dig välkommen att sitta ner vid tomma bord på restauranger utan att vänta på att bli visad till ett bord och vara redo att dela bord med folk som du inte känner.

Var artig: om du planerar att använda din tyska, se till att använda den artiga versionen “Ni” i stället för den mindre artiga “Du” när man hänvisar till människor som du inte känner.

I FRANKRIKE

Prova att prata franska: försök att undvika att starta en konversation på engelska direkt, men om du måste prata engelska fråga då först på franska “Parlez-vous anglais?”.

Glöm “väl” stekt: tänk två gånger innan du beställer ditt kött “väl” stekt Du kan fråga efter “medium” stekt eller äta sitt kött som fransmännen ”blodigt”!

Ha koll på titlar: håll koll på titlarna när du konversera med fransmän. Försök att använda “Madame”, “Mademoiselle” eller “Monsieur” så ofta som möjligt och för rätt person!

I ENGLAND

Köa korrekt: köa rätt eller inte alls. Engelsmän tar sina köer på största allvar och det är inte okej att tränga sig.

“Små snacka”: hur mår du? Är en form av hälsning och inte alltid en fråga som kräver ett svar. “Bra tack, och du?” Skulle dock vara ett lämpligt och artig svar.

I SPANIEN

Ät sent: lunchtid är inte fören klockan två på eftermiddagen och middag startar inte förrän sent på kvällen, ofta efter klockan tio. Kom också ihåg att gå ut för att festa gör man inte förrän klockan två på natten så förbered dig för att stanna uppe sent.

Sov ut: butiker är ofta stängda mellan klockan två och fem på eftermiddagen för att butiksägare (och alla andra!) tar ”siesta”. Man tar ofta ”siesta” för att det är alldeles för varmt mitt på dagen, så inga kunder vill vara ute på gatorna!

Använd dina resetips på resan med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig