GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Guide: Roadtrip genom Storbritannien och Irland

Guide: Roadtrip genom Storbritannien och Irland

Om du reser till Storbritannien eller Irland måste du ta tillfället i akt och tillbringa en långhelg vid de brittiska öarna. Skapa en egen spellista (eller lyssna på EF:s Spotifylista), packa ner dina favoritsnacks och bara kör! Här är vår guide för dig som planerar en roadtrip genom Storbritannien och Irland:

1. Yorkshire Dales, Buttertubs Pass, England

Yorkshires slingrande vägar, skarpa svängar och milslånga fält är den ultimata platsen om du vill öva på att köra på enfiliga vägar. Det är inte ovanligt att fastna bakom en långsam traktor, eller två, när du tar dig runt på de vackra vägarna. Du bör därför vara ute i god tid och inte ha så bråttom. I hjärtat av Yorkshire Dales ligger Buttertubs Pass som är känd från den första etappen i Tour de France 2014 och för de 20 meter djupa groparna som finns längs med vägarna. Förr i tiden firade grevskapets bönder ner sitt smör i groparna för att hålla det kallt på väg till marknaden. Om du gillar ost måste du stanna på Wensleydale Creamery och smaka på den finaste osten i Yorkshire Dales!

2. Burrowdale till Buttermere, Lake District, England

Det fantastiska Lake District ligger på UNESCO:s världsarvslista och är ett paradis för naturälskare. På den 2500 kvadratkilometer stora ytan hittar du glittrande sjöar, höga kullar och, troligen, de vackraste solnedgångarna i hela England. Kör från sjö till sjö och campa i den vackra naturen i Buttermere, hyra en kajak och paddla över Ullswater Lake eller vandra upp för Englands högsta berg Scafell Pike.

3. Black Mountain Pass, Brecon Beacons, Wales

I Wales vackra dalar finns det en 32 km lång passage som tar dig från Gwaun-cae-Gurwan till Llandovery. Här finns det smala broar som tar dig över sötvattenfloder, mellan klippväggar, och upp för det legendariska Black Mountain. Se dock upp för vilda får på vägarna och se till att dina bromsar fungerar!

4. Abergwesyn Pass, Powys, Wales

Om du är i Wales finns det en annan 32 km lång väg, den tar dig från Abergwesyn till Tregar och kallas The Devils Staircase. Det här är inget för den fega! Den långa vägen fick sitt namn av den smala enfiliga, nästan vertikala väg som tar dig genom skogen. När du tagit dig upp för den branta vägen belönas du med milslånga gröna åkrar som kryllar av får. Ha däremot i åtanke att det är lika brant när du kör ner för andra sidan berget.

5. Cheddar Gorge, Somerset, England

Cheddar Gorge är en kalkstensravin som ligger i Medip Hills i närheten av byn Cheddar i grevskapet Somerset. En halv miljon turister vallfärdar hit varje år för att se Cheddar-grottorna. Kör igenom ravinen och se de 150 meter höga klippväggar resa sig ovanför dig med bergsgetter som klättrar på bergsryggen. Tänk dock på att åka hit på morgonen för att slippa trängas med alla turister.

6. Cotswolds, England

Är du ett fan av Downtown Abbey? Då kommer du att älska Cotswolds. Platsen är nämligen full av gröna kullar, pittoreska medeltida byar och ståtliga slott. Jag rekommenderar därför att du besöker Castle Combre, Stroud, Blenheim Palace och byarna i Bourton-on-the-water.

7. Cornwall, Devon, England

Cornwall, som ligger i sydvästra Storbritannien, är ett bra alternativ för en mysig road trip. Kusten är full av vackra sandstränder, gömda hamnar och mysiga caféer. Då det finns ett överflöd av utsiktsplatser över havet, spelar det ingen roll vilken väg du väljer att åka. Se bara till att du besöker Lands End, Cadgwiths gömda grotta och den traditionella fiskebyn Port Isaac. Medan du är i Cornwall måste du testa Cornish cream tea och scones.

8. North Coast 500, Highlands, Skottland

Om du känner dig ambitiös och vill göra en lite längre resa bör du åka till den vackra naturen i Skottland. Den över 800 kilometer långa vägen The North Coast 500 låter dig uppleva Skottlands vackra miljö i lugn och ro. Kör på de slingrande vägarna från Inverness till John O´Groats för att sedan ta dig söderut igen. Besök brännerier och charmiga gamla slott. Utforska isolerade stränder och spana på vilda djur efter vägen. Om du inte har så mycket tid borde du dock prioritera platser som Cairngorms!

9. The Wild Atlantic Way, Donegal, Leitrim, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry and Cork, Irland

Utforska Irlands nio län på en 25 000 km tur som tar dig längs den vackra västkusten. Se pittoreska öar på en imponerande väg som tar dig förbi stränder, kloster, slott, fyrar och fem nationalparker. Om det råkar vara dåligt väder längs vägen behöver du inte oroa dig. Det finns berömda bryggerier, museum och konstutställningar längs vägen som bara väntar på att upptäckas!

10. Snowdonia National Park, Wales

Den här ovanliga vägen ser ut som ett “Y” på en karta. Vägen börjar i den pittoreska staden Betws-y-Coed (googla Pont-y-Pair bridge) åker igenom den storslagna Snowdonia nationalparken och slutar i Llanberis. Här reser det ståtliga 1085 meter höga berget Mt. Snowdon sig genom molnen. När du varit här ta bilen söder ut, förbi Harlechs medeltida slott, till Barnmouth där Cardigan Bays vackra vyer väntar på dig.

Slutligen, lycka till med din roadtrip genom Storbritannien och Irland!

Studera i Storbritannien eller på Irland med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig