GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

EN GUIDE TILL DITT SABBATSÅR I USA

EN GUIDE TILL DITT SABBATSÅR I USA

Det finns inget rätt sätt att ta ett sabbatsår på, ingen perfekt tid att börja, och ingen idealisk plats att besöka , det är upp till dig och vad som intresserar dig allra mest! Du kanske vill skaffa dig arbetslivserfarenhet innan du börjar universitetet eller ta ett uppehåll i karriären för att praktisera? Möjligheterna är oändliga och så är fördelarna, vi har därför gjort en sammanfattning som kan inspirera dig att planera ditt sabbatsår.

VARFÖR USA?

Det är väldigt populärt att åka till USA, det är ett land så stort och  varierade att det har allt  ditt rese-älskande hjärta skulle kunna önska. Från snöklädda berg och vidsträckta nationalparker till städer som aldrig sover och stränder du inte kommer vilja lämna; från ett lummigt och charmigt New England i nordost till det tropiska paradiset Hawaii i mitten av Stilla havet, USA har precis allt.

TA EN ROADTRIP

Pacific Coast Highway är en populär rutt som går längs Kaliforniens västkust.  Se till att ha gott om tid att uppleva de glamorösa städerna Los Angeles, San Diego och San Francisco.

En annan populär rutt, är den kända kust till kust resan som startar i San Francisco och avslutas i New York. Den omfattar nationalparkerna Yosemite och Grand Canyon, Las Vegas, New Orleans, den ikoniska delstaten Texas och huvudstaden Washington DC.

PROVA STADSLIV

New York, Los Angeles, San Diego, Chicago, Miami – listan över USA: s världsberömda städer är lång, så varför inte besöka flera av dem?

Ett sabbatsår behöver inte vara en resa, du kan också vara baserad på ett ställe under en längre tidsperiod, vilket gör att du kan fördjupa dig i det amerikanska vardagslivet. Lär dig att behärska det engelska språket, upplev New Yorks vinter förvandlas till vår, bli en stamgäst på en av de latinska restaurangerna i Miami, eller bo en bit utanför en storstad för att uppleva den lokala atmosfären bortom turistfasader.

Flera av dessa städer är centrum för olika typer av industrier vilket är perfekt om du vill kombinera ett sabbatsår med dina framtida karriärmål. Det kan vara kul och lärorikt att praktisera några månader för att ta reda på om branschen är rätt för dig innan du påbörjar eller fortsätter på dina universitetsstudier.

SÄSSONGA

Att sässonga är perfekt under sitt sabbatsår men ibland kan betalda arbetsmöjligheter vara svåra att hitta. I USA under vintern är det populärt att sässonga i skidorter som Colorado och Utah, de är destinationer som alltid är på jakt efter skidlärare eller övrig personal.

Under sommaren, är det många som beger sig till västkusten för att arbeta som surfinstruktör på sommarläger. Du kan arbeta som  ledare för allt från vattensporter till fotboll eller dramaklasser.

Att få ett jobb i USA är kanske inte det största hindret, generellt sätt har svenska ungdomar ett gott rykte, men att skaffa ett  arbetstillstånd i USA är ibland lite svårare. Se därför till att du planerar i god tid. Att få ett  arbetstillstånd beror på var du bor, vilken typ av arbete du vill göra, och om du är student. För mer information om arbetstillstånd och visumprocess kontakta den amerikanska ambassaden i ditt land.

TA ETT SABBATSÅR MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig