GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Från colazione till dolce: Såhär äter du som en italienare

Från colazione till dolce: Såhär äter du som en italienare

Italienarna tar matkulturen mycket seriös – och med all rätt sedan de i princip uppfann den. (Okej, kanske inte all mat – men de uppfann pizzan som förmodligen är världens bästa uppfinning, eller?). Även om du inte har möjlighet att resa till Italien just nu, vill jag gärna få dina smaklökar att dansa och få dig att leva la dolce vita – vart du än befinner dig. Från colazione till dolce – såhär äter du du som en italienare:

Frukost (Colazione)

Italienarna äter en lätt, snabb och söt frukost. Se till att smaka en ”cornetto”, vilket är ett läckert frukostbakverk som liknar en croissant. Cornetton är mycket sötare än en croissant, lite som en brioche, och tillverkas ofta fyllda med vaniljkräm, sylt eller nutella. De mer hälsosamma alternativen är flingor, yoghurt eller toastmackor tillsammans med ditt val av pålägg (typ nutella). Ett perfekt sätt att starta dagen på är att dricka en espresso eller cappuccino, vilket leder oss till nästa ämne.

Kaffe (Caffè)

De två absolut viktigaste reglerna om kaffe i Italien är att du veeeeerkligen ser ut som en turist om du dricker en cappuccino efter 10:00 – det är en strikt regel att det är en frukostdrink. Efter denna tidpunkt kan du ta vilken kaffe som helst men försök att inte använda så mycket mjölk. Du får heller inte be om en kaffe att ta med – det är typ en synd i Italien! Italienarna ser kaffestunden som ett tillfälle att fira och som ett socialt event oavsett om det är med dina vänner eller om du har något för dig själv att läsa.

Kom ihåg att om du frågar efter kaffe så kommer du få espresso – två sippar av kaffe. Det är en snabb och stark shot med energi, en perfekt drink när du står i baren. På vissa ställen där du sitter ner för att dricka ditt kaffe tillkommer en serviceavgift (eftersom att någon serverar dig).

Lunch (Pranzo)

Mat i Italien är relativt hälsosamt. I det lokala köket ingår oftast grönsaker och kött. De flesta italienare äter lunch vid 13:00 – 14:00, beorende på hur deras arbetssituation ser ut. Det är vanligt att lunchen är huvudmåltiden för dagen. Har du gott om tid kan lunchen bestå av två rätter; pasta som förstarätt och fisk eller kött som andrarätt. Även om italienarna värderar sina måltider finns alternativ före take away, såsom pizza al taglio. Detta är en bit pizza som bakas i en elektrisk ugn (de vanliga runda pizzorna bakas i en stenugn, men det kommer vi till snart). Ja det må låta lite pretentiöst, men valet av ugn har stor inverkan på pizzans olika smaker. #themoreyouknow

Mellanmål (Merenda) och Happy Hour (Apertivo)

Italienarna har oftast sex timmar mellan lunch och middag – för att stilla hungern äter de ofta ett mellanmål. Dessa kallas ”merende” och är ett morgon- eller eftermiddagssnack som kan vara sött (frukt eller biscotti) eller salt (kex eller en bit pizza al taglio). Om du är hungrig någon gång mellan 17:00-20:00 bör du satsa på en ”aperitivo” som typ är som happy hour! ”Apertivio” är väldigt likt den spanska tapasen – du går till en liten bar eller restaurang, betalar för drinkarna och äter smårätter helt gratis som serveras i en liten buffé vid baren. När jag äter ”apertivio” tillsammans med mina vänner så ser jag på det som min middag då det oftast är väldigt mättande.

Middag (Cena)

En typisk italiensk middag innehåller normalt pasta, kött och grönsaker och den serveras vanligtvis runt 20:00. Att äta ute i Italien är en ganska stor sak, eller att bara äta för den delen: flertalet rätter, vin och en lång kväll med mycket prat är allt en del av detta middagsevent. De flesta menyer erbjuder fyra rätter och ser oftast ut ungefär såhär:

  • Antipasto: Det här betyder bokstavligt talat innan (anti) måltiden (pasto). Det är oftast en tallrik med ost, kött och oliver. Jag rekommenderar att testa ”bruschetta”, vilket uttalas brusketta och är en bit bröd som är grillat och toppat med tomater och olivolja som resulterar i väldigt glada smaklökar.

  • Primo Piatto: Det här är den första (primo) rätten (piatto), och är pasta. Fantastisk pasta som serveras i en perfekt storlek så att du har utrymme i magen för mer mat. Den viktigaste regeln när du äter pasta: Skär ALDRIG din spagetti med kniv och använd aldrig en sked till att twista upp pastan. ALDRIG.

  • Secondo Piatto: Den andra (secondo) rätten (piatto – se, du börjar få käm på italienskan!) är en rätt där fokus ligger på proteinet. Denna rätt består vanligtvis av kött eller fisk som oftast serveras med en liten sidorätt bestående av grönsaker. På flertalet italienska menyer så kan du hitta en sektion som kallas ”contomo”, vilket är en lista på alla de sidorätter som du kan äta tillsammans med din andra rätt.

  • Några ord om pizza: Middagstid är den enda tiden på dagen då du kan få tag i den stenugnsbakade pizzan som vi alla älskar och känner till. Om platsen du valt inte är en turistfälla så kan du njuta av himmelriket mellan 19:30-22:00. Något att komma ihåg: Beställ inte pizza och en sallad som sidorätt. Du kan kombinera pizza med antipasto eller dessert men aldrig med sallad. (Ät den där salladen till lunch och njut av pizzan till middag – du är ju trots allt i Italien.) Och bara så du vet, det är helt OK att skära din pizza i bitar och äta den med händerna.

Efterrätt (Dolce)

Sist men inte minst har vi desserten (dolce)! Eftersom att du precis har ätit ungefär tre eller fyra rätter så är italienska desserter ganska lätta. ”Sorbetto al limone” (citron sorbet) är ett bra exempel. Men min personliga favorit är ”tiramisú”. Denna dessert tillverkas genom att lägga lager av en specifik typ av hårdare kaka, som du doppar i espresso, mellan lager av sötad mascarponeost och sedan toppar detta med kakaopuder. Detta skapar den perfekta balansen mellan sött och krämigt. Efter hela middagen så kommer människor ofta dricka en ”digestif”, så som ”limoncello” (likör gjord på citron), eller en espresso för att hjälpa matsmältningen med denna gigantiska måltid.

Så ta chansen och upplev mat i Italien du också, jag kan känna hur det börjar vattnas i munnen redan nu!

Lär dig italienska och njut av den italienska matkulturenLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer