GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker att veta innan du flyttar till Oxford

10 saker att veta innan du flyttar till Oxford

Har du någonsin drömt om att bo i den klassiska studentstaden? Med sin uråldriga historia som sträcker sig genom kulturer, litteratur, akademi och arkitektur så är Oxford en stad som förmodligen aldrig kommer tappa sin charm.

Planerar du att flytta dit? Här listar vi 10 saker du borde veta innan du flyttar till Oxford.

1. Anställning

Förutom sin utbildning så växer Oxford snabbt som ett centrum för företag inom IT och sjukvård. Generellt sett så finns det alltid behov av ingenjörer, IT-kunniga, och sjukvårdspersonal i Oxford. Men, förutom det så attraherar Oxfords historia och arkitektur turister året om. Det innebär att turism, och följaktligen detaljhandeln och servicesektorn är enorma. Perfekt för den som pluggar engelska eller bara vill jobba under en kortare säsong.

2. Öppettider på söndagar

Beroende på varifrån du är, så kommer du antingen bli chockad eller kanske inte alls förvånad över att många (många) butiker och platser – så som museum, gallerier och parker – stänger kl 17.00. Oroa dig inte. Du kommer lära dig att planera enligt de tidiga stängningstiderna och kommer inte sluta upp med att inte ha handlat mat! På tal om mat så brukar britter äta middag supertidigt (internationellt sett). Vanligtvis äter de runt kl 18.30.

3. Sjukvård

Storbritanniens kända sjukvård är finansierad av skatt (istället för försäkring). Lagliga och permanent boende från utlandet är skyddade av systemet och kan få sitt så kallade NHS (National Health Service) nummer genom att boka ett första möte med sin lokala läkare för att registrera sig i sin nya stad.

4. Bankning

Medan visa länder kräver nyinflyttade från utlandet att trolla med knäna för att öppna ett bankkonto så är det en ganska enkel process i Storbritannien. Du behöver bara gå till en bank med dokumenten de kräver. Vanligtvis vill de ha ditt ID och bevis på din adress (så som ett officiellt brev skickat till din adress).

5. Oxford är vackert året om

Om du föreställer dig oändliga promenader genom mörka gotiska gator när du tänker på Oxford så är det dags att ställa om. Ja, Oxford är en vacker destination som utstrålar elegans och en klassisk tidlös känsla från varje gatuhörn och torg, men det är inte allt som Oxford har att erbjuda. Du välkomnas till en fantastiskt ståtlig stad året om, där olika säsonger förstärker den naturliga skönheten. Sommaren är en speciellt välkomnande tid. När stakbåtssäsongen (båtar man står upp i och stakar sig fram på) börjar så innebär det ett startskott för kommande varma månader spenderade vid kanalen med svalkande drinkar och jordgubbar. Plus picknickar och promenader genom de botaniska trädgårdarna.

6. Boende i Oxford

Man kan inte förneka att Oxford är på den dyrare fronten att bo i när det kommer till England. Det är näst dyrast efter London. Förbered dig på att din största fasta utgift i Oxford kommer vara boende. Och det kommer förmodligen vara en lägenhet. Oxford är trots allt, kanske, den mest kända studentstaden, och studentboenden har väl sällan varit känt för att ha ett fristående hus med trädgård? Hyrorna i Oxford varierar. Likaså varierar områdena i staden. Du kan komma att höra frasen ”gowns versus towns” för att beskriva de många skillnaderna som finns mellan de akademiska områderna och boendeområderna.

7. Småstadskänsla

Eftersom Oxford är en pytteliten stad så kan du promenera eller cykla nästan överallt. När du väl fått in dina dagliga rutiner så kommer du börja träffa samma personer varje dag, som lever sitt dagliga liv precis som du gör. En annan toppensak är att om du känner för att fly staden så finns det oändliga platser i närheten att besöka.

8. Dagsturer

Ta en buss till Blenheim Palace (Winston Churchills barndomshem) Stratford-upon-Avon (bara platsen William Shakespe föddes på), Bath (Jane Austens gamla områden), Bournemouth (för en släng av strandliv) eller Highclere Castle (den kända byggnaden som agerar som hem för serien Downton Abbeys Crawley-familj). För en långhelg, hoppa på ett tåg till London, Manchester eller Birmingham, det är bara en kort tågtur bort.

9. Lokaltrafiken i Oxford

I Oxford behövs ingen tunnelbana. Men, du kommer säkert få användning av ”the key”, som ger tillgång till alla Oxfords bussar. Du behöver bara ladda på det (online om du vill) och blippa när du går på bussen. Det finns också några specifika förmåner för vissa attraktioner och butiker i Oxford med kortet.

10.Vänstertrafik

In England, drivers observe left-hand traffic, meaning they drive on the left, just like in Australia, New Zealand, Hong Kong, Japan, India, and South Africa, among others. This may take a little getting used to, though happily, your own license is likely to be accepted for some time after you arrive. You can use this government tool to find out if and when you need to obtain a UK license.

I England är det vänstertrafik. Det innebär att föraren sitter på vänster sida, precis som de gör ibland annat Australien, Nya Zealand, Hong Kong, Japan, Indien och Sydafrika. Det kan ta ett tag att vänja sig, men som tur är så kommer förmodligen ditt körkort att bli giltigt en kort tid efter att du anlänt. Du kan kika på den här officiella hemsidan för att ta reda på om och när du behöver skaffa ditt körkort för Storbritannien.

Ta reda på med om våra program i OxfordLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig